Translate

2014. október 12., vasárnap

Majki kamalduli remeteség



Majki kamalduli remeteség

A Vértes hegység lábához simuló hatalmas parkban találták meg lelki békéjüket a némasági fogadalmat tett szerzetesek mintegy 250 évvel ezelőtt. Az Európa-szerte kuriózumnak számító barokk épületegyüttes tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A felújított remeteházak ma is üzemelnek, a zarándokok, a pihenésre, mentális élményre vagy a mindennapi életből való kikapcsolódásra vágyók méltányos áron bérbe vehetik a házakat.
A kamalduli rend:

A bencés szellemben élő szigorú remeterendet Szent Romuald alapította 980 körül az itáliai Arezzo közelében.Egy Malduli nevű gazda birtokán, Campo Malduli néven kezdte meg működését a rend. Fehér ruhájuk miatt fehér bencéseknek is hívták őket. Magyarországon a rendnek négy kolostora volt, ezek közül az egyik a majki remeteség.
A kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek Majkpusztára. A vidék földesura, Esterházy József 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat adományozott a rendnek.
Az épületegyüttest, Franz Anton Pilgram osztrák építész tervezte. A remeteség épületei által körülfogott templom alapjait 1753-ban tették le, és az alapkővel együtt a hallgatás jelképeként egy „halat” is elhelyeztek. 
Minden remeteházat valamelyik főúri család tartotta fenn, erre utal a homlokzaton lévő címer is.
A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől. Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken, a közös étkezéskor találkozhattak.

Beszélniük évente két alkalommal, Karácsonykor és Húsvétkor lehetett, három-három napig. Az volt a küldetésük, hogy imádkozzanak mindenkiért a világon, még azokért és azok helyett is, akik maguk sohasem fordulnak Istenhez.

A rend földművelésből és jótékonysági adományokból élt. A gazdálkodást a némasági fogadalmat tett, de fel nem szentelt laikus barátok, a fráterek végezték, akik halászattal, földműveléssel foglalkoztak, valamint az ő dolguk volt, hogy ellenőrizzék, nem beteg-e valamelyik remete. Minden cellaház négy helyiségből állt, a folyosóról jobbra nyílt a freskókkal, stukkókkal gazdagon díszített, oltárral felszerelt kis kör alaprajzú kápolna, vele szemben helyezkedett el az egyszerűen, egy ággyal, kandallóval és könyvszekrénnyel berendezett lakószoba, innen nyílt egy kisebb műhely, vele szemben, pedig a kamra a falba mélyített reteráttalA házakban falfűtés volt és forgóablak, ha gyertya volt az ablakban, akkor valamire szükségük volt. A remetelak bejárata a házzal megegyező méretű kertre nyílik. A kertek egy része díszkert, többsége azonban haszonkert volt.
Az egyes cellák kápolnáik díszítésében, jellegében eltértek egymástól. A más-más szent tiszteletére felszentelt díszesen festett, stukkóval díszített kápolnákat tégla, vagy fa márványborítású intarziás oltárral és a szent oltárképével látták el.
A Nepomuki Szent Jánosnak szentelt egyhajós templomot a remeteség középpontjában helyezték el. Ma már csak csonka tornya és egy tám-pillére áll. A templomon a kor több jelentős művésze is dolgozott.1810 nyarán egy villámcsapás következtében a templom tetőszerkezete leégett.
A konventépület (foresteria - erdei kolostor) keleti mellékszárnya és a főszárny csatlakozó része a II. világháborúban leégett, ekkor pusztult el a családi levéltár anyaga is. Mára szépen felújították, már látogatható.

Az udvari díszkút:
Az udvar eredeti kútjának talapzatára helyezték el az udvaron ma is álló velencei fehér-márvány kutat, amelynek oldalain címeres angyal, griff, oroszlán, rózsadíszítés, és két címert tartó alak látható. Állítólag a remeteházakat titkos alagút kötötte össze az udvaron lévő díszkúttal, amelyet menekülési célból építettek, de a rossz-nyelvek szerint a szerzetesek ezen keresztül másztak ki a földi vágyaik csillapítása érdekében. (nő – ital – cigi)
A néma barátok csak rövid ideig élhettek Majk-pusztán, mivel 1782-ben II. József császár feloszlatta a rendet. A kamalduli rend feloszlatása után a templom berendezésének egy részét lassanként áthordták más templomokba, másik részük elpusztult. A park értékes fakülönlegességei (mocsári ciprust, platánt, juhart, kocsányos tölgyet) és selymes pázsitja ma is vonzzák a látogatókat.



A Majki Remeteség titka: Szent György vonalak csillag alakú kereszteződése.

A Szent György vonalak kereszteződései megtalálhatók minden ősi szakrális helyen, például Stonehenge-nél, az egyiptomi piramisoknál, Lourdes-ban, a pálos kolostorromoknál, az Árpád-kori templomoknál, stb. A Szent György vonalak az egész Földet behálózzák, Magyarországon a vonalak különösen sűrű hálót képeznek. 

A Szent György vonalak fölött tartózkodva feltöltődünk jótékony, gyógyító energiával, testünk és lelkünk harmonikusabbá válik, könnyebben juthatunk meditatív állapotba.

Úgy tartják, hogy ezeken a helyeken megnyílik a dimenziókapu, könnyen befogadjuk az univerzális információkat, imáink innen célba érnek. 

A majki csillag alakzatnak a szokásosnál erősebb a hatása, ezért a Szent György vonalak kereszteződése fölött lakni, vagy pár óránál többet tartózkodni nem egészséges, a túl sok energia az ember számára nem kezelhető. Mint tudjuk energiaitalból sem ajánlott sokat meginni. Így nem véletlen, hogy ezekre a helyekre templomokat építettek, ahol csak pár órát töltenek el az emberek imádkozással, meditálással. 
Majk ma turisztikai látványosság, lelki feltöltődésre ideális pihenőhely.

             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése