Translate

2010. november 17., szerda

Római vakáció





                                 

  Salve in Roma – Légy üdvözölve Rómában  




                                       Romulus és Remus az anyafarkassal




                             Traianus oszlopfelirata:”A Római Szenátus és a Nép”

Több ezer évvel ezelőtt már ilyen szívélyesen köszöntötték a rómaiak a városukba látogató idegeneket. Rómát megismerni egy élet is kevés, de felfedezni történelmi nevezetességeit, átadni magad a város hangulatának, gasztronómiai élményeket szerezni egy hét alatt is lehet.
Éveken keresztül készültünk Rómába látogatni, de arra nem számítottunk, hogy beigazolódik a Trevi kút legendája, és egy éven belül kétszer látjuk ezt a csodálatos várost. 
A monda szerint a szökőkútnak háttal állva, jobb kézzel, a bal vállad fölött kell dobni a vízbe egy pénzérmét, és akkor biztosan visszatérsz Rómába. /egyébként a bedobált pénzeket rendszeresen kiszedik, mert annyi a hiszékeny turista, hogy megtelne a medence az érmékkel/


                                         
                                    Csodát remélve szórjuk a pénzt


Első római élményeimet közvetve, „ A Római Vakáció” című csodálatos filmből szereztem, szájtátva bámulva a nagyszerű szereplőket – Audrey Hepburn, Gregory Peck - és a történelmi környezetet. 
Akkor nem is mertem álmodni, hogy személyesen is láthatom egyszer, Róma városát.


Az álmok valóra válnak, csak türelem, hit, na meg egy kis pénz kell hozzá. Alig telt el röpke 50 év, és íme itt voltam Rómába, sőt vissza is jöttem még egyszer.

Az első út:

Saját szervezésben, interneten keresztül foglaltunk repülőt és szállást is. A szállásfoglalásnál arra törekedtünk, hogy központi helyen legyen, jó közlekedéssel. 
Akkor még nem gondoltuk, hogy a közeli metróállomás ellenére, naponta lejárjuk a lábunkat. Reggelente iszonyú merevedéssel ébredtem, sajnos a lábamban és a derekamban.
A szálloda a Termini pályaudvar mögötti kis utcában volt, kissé nehéz volt megtalálni, mert egy épületben több szálloda is volt. Ez azért is jó választás, mert a reptérről van közvetlen járat a Terminire. Az már a mi bajunk, hogy éppen nem közlekedett sztrájk miatt.





                                              A Termini pályaudvar 


Előzetesként nézzünk meg egy panoráma összeállítást a városról:


Az első felderítő utunk során elérkeztünk a Santa Maria Maggiore bazilikához. 
A legenda szerint egy álombéli látomásban Szűz Mária a nyár közepén, hóeséssel jelölte meg azt a helyet, ahol templomot kell építeni. 
A székesegyház Paolina kápolnájának mennyezetéről, azon a bizonyos augusztusi napon, fehér virágszirmokat szórnak a hívekre.





Egy város felfedezését, természetesen a teljesség igénye nélkül, érdemes egy buszos városnézéssel kezdeni. A legtöbb városban ún. „ Hop on – Hop off „ buszok járnak, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy bárhol leszállhatsz, és ha körülnéztél, a következő busszal mehetsz tovább.


A városnézésünk jelentősebb állomásai:
/ természetesen ennél sokkal több mindent láttunk, de egy élménybeszámoló kereteibe több nem fér be /

A Colosseum több ezeréves romjai véres harcokat láttak, mindezt a nép szórakoztatására. „Panem et circenses” azaz kenyeret és cirkuszt a népnek, akkor nem törődik mással. A mai gladiátorok csak a turisták zsebét támadják, de azt nagyon intenzíven.



A San Pietro in Vincoli templomban láthatjuk Szent Péter láncait, melyeket a börtönében viselt, és később a lánc egyik részét I. Leo pápa kapta meg és templomot építetett tiszteletére. A lánc másik része Jeruzsálemben volt, majd kalandos úton visszakerült Rómába, ahol a két láncot egymás mellé téve, azok összeforrtak egy láncba. 
Ma ereklyeként, a kereszténység egységének szükségességét szimbolizálja. 
Itt láthatjuk még Michelangelo Mózes szobrát, melynek szakállában a művész saját portréját örökítette meg.




A Spanyol lépcső a rómaiak kedvenc találkozó helye, de a fáradt turisták is szívesen rogynak le az azáleákkal borított lépcsősorra. A lépcsőnek a spanyolokhoz csak annyi köze van, hogy 300 éve itt található Spanyolország vatikáni követsége.



A Spanyol lépcső lábánál található Bárka szökőkutat Bernini és fia építette 1672-ben.
Az írás szerint azért lett csónak alakja, mert 1598-ban elöntötte az ár a Spanyol teret, majd mikor a víz eltűnt, egy bárkát hagyott a tér közepén.


A szökőkút melletti épületek egyikében töltötte utolsó hónapjait az angol költő, John Keats, akit megihletett a csobogás – és megírta saját sírfeliratát: Itt nyugszik az, aki nevét a vízre írta.

Az épület ma Keats-Shelley Emlékház, a szökőkúttól jobbra található. Shelley az utolsó óráig ápolta barátját, akit betegsége 26 évesen győzött le.

Egy évvel később Shelley a tengerbe fulladt, 30 évesen. Mindkét költőóriás Rómában nyugszik, az Idegenek temetőjében, a Cimitero Acattolicoban.


A Trevi Kút Róma legismertebb kútját Bernini tervei alapján Nicolo Salvi építette. A barokk vízijáték egy tengeri kavalkádot ábrázol, ahol a felbőszült lovak a háborgó tengert szimbolizálják. 
A monda szerint a forrás eredetét egy szűzlány mutatta meg egy római katonának, más vélekedések szerint a Villa D’Este szökőkútjainak vízét vezették ide. 
Szerintem ez a valószínűbb, mert katonák közelében igen ritka a szűzlány.



A Vatikán, állam az államban, még a gépkocsiknak is külön, CV-vel kezdődő rendszámuk van. A vatikáni állam teljesen önellátó, saját közigazgatása, jogrendszere, postahivatala és rádióadója van. 
A Vatikán központja a Szent Péter tér, a Bazilikával és Bernini oszlopcsarnokával együtt.

A Szent Péter Bazilika a keresztény világ legnagyobb és legismertebb temploma, melynek kupoláját Michelangelo tervezte, de az egész gigantikus alkotás felér egy művészeti kiállítással, hiszen nagyon sok kiemelkedő művész alkotását csodálhatjuk meg.














                                                       Michelangelo: Pieta


A Vatikáni Múzeum megérne egy külön beszámolót a rengeteg világhírű műkincs láttán az ember csak kapkodja a fejét, hiszen minden négyzetcentiméteren szebbnél szebb műalkotások láthatóak. 
Korábban, a múzeum számomra szinte csak a Sixtusi Kápolnát jelentette, holott a helyes meghatározás az, hogy a Vatikáni Múzeum egy múzeum együttes ezerféle látnivalóval. Egy nap alatt érdemben nem járható be, jellemző, hogy négy útvonalon különböző színkódok alapján lehet eligazodni. 
A mennyezeti freskók csodálatának határt szab a begörcsölő nyak, praktikusan jó volna egy guruló ágy, ahonnan hanyatt fekve lehetne nézelődni. Egy gyakorlati tanács, az órákig tartó sorban állás elkerülésére szerda délelőtt érdemes a múzeumot meglátogatni, mert ekkor a Szent Péter téren pápai áldásosztás van, és ez elvonja a tömeget.   





                                                           Mennyezeti freskók
            
                             
         Raffaello - Oltári szentség



            
                                     Raffaello - Athéni iskola                                                                                                  
     
       Laokoón szoborcsoport                           


Nézzünk meg egy 3D-és összeállítást a Sixtusi kápolnáról:


A Laterani székesegyház is a Vatikánhoz tartozik, a megválasztott pápák ide vonulnak át, jelezvén, hogy Róma püspökeként birtokba veszi székesegyházukat. 
Itt írta alá a Szentszék és az olasz állam azt a kibékülési és államszerződést, mely elismeri a pápának a Cittá del Vaticano (Vatikán városa) felett való világi szuverenitását. 
A hívők a templomhoz vezető utat térden csúszva teszik meg, lépcsőként egy-egy imát elmondva.



A Lateráni Szent János bazilikában található egy különleges pápai trón. A „Sella sterciraria” elnevezésű trónus közepén egy lyuk található. 
Egyes feltételezések szerint, ezen keresztül ellenőrizték a pápajelöltek nemét, megakadályozandó, hogy nő kerüljön a pápai trónusra, ugyanis VIII. János néven női pápa is uralkodott, akinek eredeti neve Johanna volt.
Az ellenőrzést egy segédlelkész végezte, és ha érzékelte a jelölt heréit, így kiáltott: „habet” azaz, van neki. 


Visszatérés Rómába:
Az újabb római látogatást ajándékba kaptuk egy utazási irodától, egy kenyai út ráadásaként. Ez az út nem volt olyan zavartalan, mint a saját szervezés, de a látvány és az élmények kárpótoltak a hiányosságokért. Egyébként is ajándék útnak, ne nézd a porát.

A Forum Romanum oszloprengetegei és diadalívei között tettük első sétánkat, mely Róma politikai, vallási és kereskedelmi központja volt.





                                           
                        Hadrianus diadalíve

A Capitolium dombon láthatjuk Romulust és Remust az anyafarkassal, itt található Marcus Aurelius császár lovasszobra, és itt van az a palota is, ahol aláírták az EU elődjének számító Európai Gazdasági Közösség megalakításáról szóló Római Szerződést. 
A szobor azért maradt meg, mert a kereszténység idején azt hitték, hogy Constantinus, keresztény császárt ábrázolja. 
Ludakat nem láttunk, szerintem megették őket a derék rómaiak, mivel már nincs szükség az őrködésükre. 
Szintén itt van a fiatalság forrása, néhányan odasiettek inni belőle, én maradtam az unicum-nál, annak a hatása hamarabb meglátszik.




                                              
                                                Marcus Aurelius

A séták megtervezése, még útikönyvvel sem, egyszerű dolog, az Igazság Szájáról azt írták, hogy a Tiberis szigetén található, a szigetet végigkutatva, kiderült, hogy nem is ott van, így mire odaértünk, már bezárt, így nem tudtuk alávetni a kezünket egy igazság próbának.

      
Útiterv-készítés



         Ebben a templomban / S. Maria in Cosmedin / található az igazság szája


Az Angyalvár nem hagyható ki, ha Rómában jársz. A Ponte S. Angelo hídon keresztül közelíthetjük meg az Angyalvárat, melyet Hadrianus császár, saját és családja végső nyughelyének építette. 
Az Angyalvár nevet az 590-es pestisben kapta, mikor a legenda szerint egy angyal jelent meg felette, és feltartott kardja a járvány végét jelezte. 
Az épület a Vatikánhoz tartozik, mellyel alagút köti össze, a pápák vészhelyzet esetén erre menekültek. Lásd, Dan Brown: Angyalok és Démonok című regényét.

                                                                   
                                                      Az Angyalvár


                                             
                                Kilátás az Angyalvárból

Láttuk még a Pantheon-t, mely az Örök Város legjobb állapotban fennmaradt műemléke, Michelangelo a Pantheon kupoláját másolva, alakította ki a Szent Péter Székesegyház formáját.




A Piazza Navona-t, ahol, régen, a teret vízzel elárasztva, hajócsatákat rendeztek.


A Campo de Fiori-t, mely ma a gyümölcs és zöldségpiacáról nevezetes, de régen itt véres kivégzések voltak, mementóként itt láthatjuk Giordano Bruno szobrát.


A Viktor Emánuel emlékmű vegyes érzelmeket vált ki a rómaiakból, sarkosabban fogalmazva, utálják, szerintük, nem illik bele a római városképbe. 
Egymás között csak írógépnek nevezik a formája miatt. Állítólag a II. világháború nagy bombázásai során, nem bánták volna, ha találat éri az emlékművet.


A rengeteg mászkálástól kimerülve, jólesett egy kis pihenés, sörözés a Piazza del Popolon Márai kedvenc kávéházában, forró csoki finom olasz likőrrel a Trevi kút mellett. / a csoki olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál, a likőrt – Molinari – feltétlen meg kell kóstolni, egyszerűen fantasztikus.


Rómától elbúcsúzva, meglátogattuk Tivoliban a Villa D’Este-t, amely egy bencés kolostor helyére épült csodálatos palota, kertjében rengeteg szoborral, szökőkutakkal, pompázatos növényekkel. 
Ma az olasz államé, külön érdekesség, hogy utolsó tulajdonosa a meggyilkolt trónörökös, Ferenc Ferdinánd volt.







Egyéb érdekességek:
Az olaszoknál nem tiltott jelkép a vörös csillag és a sarló-kalapács, ők ezt a munkásmozgalom jelképeinek tekintik, és a felvonulásaikon büszkén emelik magasba.


A Vatikánon kívül, még egy független államot találhatunk Rómában, ez a Szuverén Máltai Lovagrend (S.M.O.M).  A területe annyi, mint két teniszpályáé, és a nemzetközi jog szerint, éppúgy független, mint a Vatikán.
 A Szuverén Máltai Lovagrend, a Via Condotti 68 szám alatti Máltai Palotában élvez területenkívüliséget. Közel száz ország ismerte el, saját útlevelet ad ki.



Rómában is óvakodni kell a zsebtolvajoktól, velünk is kísérleteztek, az egyik megérintette a karom, hogy forduljak vissza, a másik már a hátam mögött volt, de szerencsére nem vettem ki a kezem a zsebemből, amelyikben a pénz volt. 
A közbiztonságra jellemző, hogy a munka befejeztével a munkagépet, ez egy kompresszor, daruval a levegőbe emelik.


Híres mondásaik ma is érvényesek, hiszen valóban minden út Rómába vezet, és ha otthon akarod érezni magad ebben a csodálatos városban, akkor „Élj úgy, mint a rómaiak.”

Búcsúzzunk Rómától egy csodálatos dallal, Mario Lanza tolmácsolásában:

                          http://www.youtube.com/watch?v=cm4hLfOUBZk

 Készítettem egy kis videót is a római útról:

                          http://www.youtube.com/watch?v=dip00wRB2OY
                           
                                                                              Róma 2006 - 2007

5 megjegyzés:

  1. Kedves Péter! Élvezettel olvasgattam végig Rómáról szóló történetet, a rendszer váltás évében jártam először, egyéni de még is csak csoportos volt az út. A pályaudvar rögtön lenyűgözött, ( vasutas szemmel nézve) s nem tudtunk betelni a sok sok látnivalóval. A képeid gyönyörűek és visszaköszönnek nekem. Sok sok képet készítettem, de nem volt még digitális .... albumokban pihennek, és most hogy láttam gyönyörű emléket kaptam ismét. Csak köszönetet tudok mondani a sok szépségért . További kellemes szép utat kívánok Nektek Klára

    VálaszTörlés
  2. Péter!! Nagyon szépen köszönöm,hogy a meg kopott emlékeim ismét fel jöttek a Te segítségeddel.Csodálatos szép fotókat készItettél!!További jó egészséget kívánok!!!Üdv:Margó

    VálaszTörlés
  3. Péter.! nagyon szépen köszönöm a Kalauzolást ,igazán lenyűgözött a látvány
    további szép utakat kívánok ,és jó egészséget kívánok..!
    Üdvözlettel : Mária

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Péter a Trevi kutba mi is bedobtuk a pénzt 4 évvel ezelött,de azt hiszem, soha nem látjuk viszont, de most ujra sikerült általad, szép emlék volt.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Péter! Te olyan sok mindent láttál,csodás a leirásod én is dobtam be pénzt, reménykedek,hogy visszamegyek,gratulálok Zsu

    VálaszTörlés