Translate

2011. február 14., hétfő

Bécs

                                                                     
                      Bécs



Történelmünk ezer szállal kapcsolódik Bécshez, elég csak Mátyás király fekete seregének hódításaira utalni, de innen csempésztek nylon-harisnyát, órát, és minden egyebet, a legendás aranycsapat tagjai. 
A város fő folyója a Duna, mégis a Bécsi erdőben eredő, és a Dunába ömlő, kis Wien folyóról kapta a város a nevét.

Életem első nyugati útja, egy ötnapos bécsi hajókirándulás volt, amiből három napig tartott a hajózás. 
A már nem teljesen fiatalok talán még emlékeznek a SZOT üdülőhajóra, melyen a mezei szakszervezeti tagok a vízvonal alatti, emeletes ágyas legénységi elhelyezést kaptak, természetesen a gépház közelébe. 
A fedélzet alatti kerek ablakon tudtam kinézni, ha felmásztam az emeletes ágyra.




Bécsi séták:

A megérkezés izgalma és öröme minden megpróbáltatást feledtetett. Természetesen a kikötőből, pénzhiány miatt, gyalog sétáltam be a belvárosba.
Az első látvány a város egyik jelképe a Práterben magasodó óriáskerék volt, bár a Práterről nekem inkább a sógorokkal vívott évszázados focicsaták jutnak eszembe.
Ott több sikerélményünk volt, mint a történelmi küzdelmek során.


                                                           Az óriáskerék



A Hanappi stadion /én még láttam a Hannapi – Hapel fedezetsort játszani /


A Stephansdom:

Bécs legjelentősebb gótikus építménye, valamint a város egyik szimbóluma. A Szent István Székesegyház a 12. században épült, de az évszázadok folyamán, jelentős átalakításokon, és újjáépítéseken esett át. 
A névadó, nem a mi Szent Istvánunk, hanem a kereszténység első vértanúja. 
Magyar vonatkozása is van a templomnak, a dóm meredek, sokáig piros-fehér-zöld színű tetőszerkezetét a Bécset megszálló Mátyás király fedette le. 
Aki felmászik, a bécsiek által „Steffl“-nek becézett templomtoronyba (343 lépcsőfok!), remegő lábakon állva, megtekintheti a város csodálatos panorámáját.

 

                             A Stephansdom, a szokásos állványokkal és a mostani tetőcseréppel  


Itt látható a "máriapócsi könnyező Madonna" is.
Az eredeti könnyező Mária képet, Pap István vándorfestő készítette, és I. Lipót császár vitette Bécsbe.


                                               A máriapócsi könnyező Madonna


A Mariahilfer Strasse:  

Az első látogatásom idején, már lecsengett, a „coca-cola mámorban fetrengő imperialisták” szöveg, mellyel a „bűnös” nyugatot jellemezték korábban, de tagadhatatlanul úgy élt bennem a Mariahilfer, mint a nyugati életvitel tipikus helye, ahol csak vékony mezsgye választja el a szórakoztatást, a bűnöző, léha életmódtól. 

A hazai leírásokban mindig itt találkoztak az ármánykodó disszidensek, itt szervezték be a gyanútlan turistát kémnek stb. Ezzel szemben óriási árubőséget, csodálatos kirakatokat, csillogó reklámokat, vadi új filmeket, /akkor ment a Rambo, amiről itthon beszélni sem lehetett/ és nem utolsó sorban erotikus boltokat és szexmozikat láthattál. 
A vásárlásra szánt időt jól kell beosztani, mert este 6-kor minden üzlet, kivétel nélkül bezár.






A portyázó magyarok ide cipelték a nagymamát a valutakeret miatt1989-ben, bár már volt a határ osztrák oldalán nagyimegőrző. Ide rohantunk hifi toronyért, mikroért, gorenjéért, itt kérdezték először, hogy kaptam-e már ajándékot, majd rám sóztak egy csomó vackot, természetesen drága pénzért. 

Érdekes, hogy ők ezen is sokat kerestek, de amikor hozzánk jöttek vásárolni más nemzetek fiai, mi csak sóhajtoztunk a veszteségeink miatt.






Későbbi útjaim során, már volt lehetőségem jobban felfedezni Bécset, megcsodálni múzeumait, építészeti remekeit.

1857-ben bontották le a városfalat és a történelmi városmag körül nagyszabású építkezésbe kezdtek, amelynek során kialakult a körút, felépültek a napjainkban is megcsodálható reprezentatív középületek és magánpaloták.

Schönbrunn:

„Ausztria Versailles-a", Bécs, és egész Ausztria legismertebb látványossága, többnyire nyári lakhelyül szolgált a császári család számára. 
Itt született, és itt töltötte élete utolsó éveit Ferenc József.  A gyönyörű barokk stílusú palotát, a 17. század végén kezdték építeni, de csak 1780-ra készült el, és, azóta lényegében változatlan. 
A park, pazar ösvényeivel, virágágyásaival, fasoraival, sövénylabirintusával, és rózsakertjeivel akár órákig tartó sétára csábít, persze csak, ha elsőre kitalálsz a labirintusból.



Egy kis bécsi hangulat: 

http://www.youtube.com/watch?v=Cs1jgQJ5OQU





A Hofburg:

 Eredetileg egy középkori vár volt, de ahogy nőtt a Habsburgok hatalma és ezzel együtt a birodalom nagysága, úgy épült ki ez a pompás rezidencia.  
Ma a Hofburgban található a miniszterelnök hivatala, egy kongresszusi központ, a Spanyol Lovasiskola, a királyi ezüstgyűjtemény, és nem utolsósorban a magyarok királynéjának, Sissi-nek a múzeuma is.






A Ringstrasse mentén, mely a Világörökség része, Bécs gyönyörű, patinás épületei sorakoznak, köztük az Operaház, és az 1872-73-ban épült Parlament. 
A sugárút körbezárja a történelmi városmagot, és beletorkollik a rakpartba. 



                                             A Bécsi Operaház


A Bécsi Operabál:

„Színek és muzsika bódulata, a legelbűvölőbb hölgyek szépségparádéja. Előkelő vendégek, egy kevés valcer, egy kis bor és nagyon sok életöröm. 
Sugárzó órák, fénylő éjszaka - Operabál Bécsben" - írta annak idején a Neue Wiener Journal a 71 év előtti első operabálról. 

A pompa, az előkelőség nem változott, de megjelentek a tüntetők is. A felvonulók a bállal együtt elítélték a kapitalizmust és az Egyesült Államokat. 
Állítólag, néhányan a magyar kormány lemondását is követelték. Úgy látszik mi nem a háztartási, hanem a társadalmi szemetet exportáljuk.


Hundertwasserhaus:  

 

A Rousseau-i „vissza a természethez” filozófia kimagasló kortárs képviselője, a híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser. 

Az élénk, harsogó színek kavalkádja, az épületek szimbiózisa a zöldellő fákkal, virágzó bokrokkal, a természet és az ember kapcsolatát jelképező épületek, ez mind együtt, az ő organikus művészete. 

A bécsi Hundertwasser épületek mellett, érdemes megnézni a Blumau-i fürdő-szálloda együttes egyedülállóan szellemes, ötletes megoldását.

 






A 90-es évek elején, a budapesti kiállításán, volt szerencsém személyesen is találkozni a művésszel, már az öltözéke is formabontó volt, mindkét lábán eltérő színű, rikító csíkozású zoknit viselt, kockás kabáttal.



Dunapark: 

Ha jártál Párizsban és tetszett a futurisztikus La Defense negyed, feltétlenül látogasd meg a  Duna Park-ot. 
A Du­na túl­part­ján né­hány év alatt sci-fi vá­ros­ne­gyed épült fel a ré­geb­ben ma­gá­nyo­san ál­ló Dunatorony kö­ré, de itt épült az ENSZ központ, az úgynevezett UNO-City is. 
Bécs ezzel - New York és Genf mellett – az ENSZ harmadik székhelyévé vált. Gyönyörű látvány a fo­lyó vi­zé­ben tükröződő fel­hő­kar­co­lók, melyekben nem­zet­kö­zi cé­gek iro­dá­it, hi­va­ta­lo­kat, lu­xus­la­ká­so­kat is találhatunk.





A 252 méter magas Duna-torony-ból Bécs teljes  panorámája élvezhető. A város legmagasabb épületének három szintje van.
Az első, a kilátószint 150 méteren van, ahova lifttel lehet feljutni, de az edzettebbek lépcsőzhetnek is. 
A kilátás mellett tradicionális bécsi ízek is élvezhetők a toronyban.


                          Az étteremben finom bécsi kávét kóstolgatva bámulhatod a kilátást.




Grinzing: 

Ha belefáradtál a látnivalókba, jöhetnek a kulináris élvezetek, irány a Grinzing negyed. Itt, minden második ház, hamisítatlan kis osztrák vendéglőt rejt magában, és a bécsiek gyakran ezek valamelyikébe térnek be egy finom sonkából, hurkából, kolbászból és bécsi virsliből álló vegyestálra, vagy egy hatalmas szelet wiener snitzelre.
Ihatsz hozzá, kitűnő idei bort, ezt „heuriger”-nek hívják. Nem csak vendéglőkben, de minden fenyőággal jelzett helyen mérnek heurigert.







A bécsi advent nem maradhat semmiféle élménybeszámolóból. 
Ilyenkor az osztrák fővárost a magyar turisták százezrei rohanják le. Volt olyan érzésem, hogy a magyarok ebben az időszakban elfoglalják Bécset. 
Az ünnepi kivilágítás csodálatos, a forraltbor és a puncs felejthető. 
Az egész bécsi advent szíve, a városháza (Rathaus) előtti karácsonyi vásár (Chriskindlmarkt).





Bécs minden látogatás során újat nyújt a turistáknak. 
Az egykori császári rezidencia művészeti értékei, az örökifjú keringő, a régi és a modern kor építészeti csodái egy csésze kávé, egy, de inkább két pohár heuriger  egy kiskocsmában, egyszerűen elvarázsolja az embert.




                                                                                                     Bécs 1976 -2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése