Translate

2013. január 15., kedd

Kuala Lumpur



Kuala Lumpur:
Kuala Lumpurt, Malajzia fővárosát 1857-ben alapították a Klang és a Gombak folyók találkozásánál.
Kuala Lumpur nem tartozik Malajzia történeti városai közé. Akkor jött létre, amikor kínai ónbányászok érkeztek erre a vidékre.
A város az ónbányászatnak köszönhetően gyorsan fejlődött, és 1896-ban már a Maláj Államszövetség fővárosa lett. Ma már Kuala Lumpur az egyik leggyorsabban fejlődő város Délkelet-Ázsiában. Kuala Lumpur egyébként azt jelenti, iszapos torkolatvidék.


 Így néz ki ma az egykori „iszapos torkolat” a két folyó találkozásánál.
A mocsaras területeket teljesen eltüntetve kezdték el a modern városrész felépítését. Kuala Lumpur különleges város, az egzotikum és a modern építészet ellentmondásos elegye.

A modern nagyváros mellett megmaradtak a hagyományos kínai, indiai negyedek, amelyek sajátos hangulatot adnak a városnak.
 Itt látható az igazi Ázsia, árusok százai a piacokon és az utcán, mindenféle márkás termék másolatát kínálgatnak, akárcsak Kínában.
Malajzia fővárosa, egy igazi modern nagyváros. A város a szomszédos országokhoz hasonlóan a 60-as években indult fejlődésnek. Lakossága mintegy 2 millió fő. 
Az ipar fellendülésnek köszönhetően az egész országban, de meghatározóan a fővárosban, komoly beruházásokat hajtottak végre.
Itt található Kuala Lumpur jelképe, a Petronas ikertorony, amely a maga 452 méterével egyike a világ legmagasabb épületeinek.
A Petronas torony közelében számos modern épületet láthatunk. Szállodákat, bevásárlóközpontokat, mecseteket és gyönyörű parkokat építettek itt az elmúlt pár évben.
Ez a terület a „Golden Triangle”, azaz „Arany háromszög”, de gyakran találkozhatunk a KLCC rövidítéssel is, ami Kuala Lumpur City Center-t jelent.
A városban sok a zöld terület. Ez nem is csoda, hiszen Kuala Lumpur szó szerint a dzsungel közepén van. Itt nem vágják ki feleslegesen a növényzetet, csak ott, ahol egy majdani építkezést szeretnének megkezdeni. Még a Petronas-tornyok közelében is találni több száz éves fákat. Súlyosan büntetik a szemetelést, illetve a természet bármilyen károsítását.
Kuala Lumpur leghíresebb építménye a Petronas torony, amely, a város, központi része, az Arany-háromszög felhőkarcolói fölé magasodik. 
Az ikertornyot üveg és rozsdamentes acél burkolja, 88 emeletes, a 41-42 emeleten híd köti össze a tornyokat.
Petronas egyébként a maláj olaj- és gáztársaság neve.


Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt a városról:
http://www.airpano.ru/files/Kuala-Lumpur-Malaysia/start_e.html
A városba érkezve az első látnivaló a Felszabadulás tér (Merdeka Square), ahol a világ legmagasabb zászlórúdja áll. 
A téren található még a Régi Városháza (Old City Hall).


Itt található a  Jamek mecset is, ami az egyik legrégebbi és legjelentősebb az országban.
 


Kuala Lumpur másik jelképe a „hibiszkusz” virág, számtalan helyen láthatjuk a városban, még a közvilágítási lámpák is ezzel vannak díszítve.


Érdekes látnivaló még a Sultan Abdul Samad épület is, amelyhez tartozik egy  40 láb magas óratorony is.



A Menara tévétoronyból csodálatos panoráma tárul a szemünk elé.




Petronas Torony:
Az épület az 1998-as átadásakor a világ legmagasabbjának számított, mely címet azóta elhódította a Dubai Burj Kalifa torony, de a Petronas ma is a legmagasabb ikertorony.


A két tornyot 172 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd ( Skybridge) köti össze. A Briliáns csapda című filmen itt játszódtak az izgalmas jelenetek.
A korlátozott számban rendelkezésre bocsátott, belépőjegyek reggelente 8:30-tól kerülnek kiosztásra és általában kb. 2 órán belül el is kelnek. 


Elképesztő technikai megoldásokkal találkozunk. Például, a biztonsági információt füstre vetítve látjuk, és ha a jegyedet egy nagy fali képernyő elé teszed, megjelenik a jegyeden az ikertorony képe.


Nézzünk meg egy videót Kuala Lumpurról: 





Az uralkodó a Királyi Palota és más középítmények, beruházások finanszírozásra, a már mindenhol megszokott forgalmi adón kívül, minden árucikkre, belépőjegyre, egy extra adót vetett ki. 


Nem szeretnék ötleteket adni, hiszen nálunk már eddig is előszeretettel vezettek be újabb és újabb adókat szinte hétről-hétre. Csak az a kérdés, hogy abból mit építenek, mert az eredmény nem ilyen látványos.




További érdekes látnivaló a Lake Garden.  Ez a Perdana tó (Tasik Perdana) körül gyönyörűen kiépített kertek egysége. ( orchidea kert, hibiszkusz kert, madár és pillangó park)


          Kuala Lumpur 2012                   By vinpet


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű összeálitás.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm..Csodaszép látvány.Üdv.Jutka...

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű szép , köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Péter ! Nagyon szép a látvány ,és az egész Város !
    Köszönöm szépen ! Az élmény olyan, mintha ott jártam volna ..)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm részletes tájékoztatódat a városról. Egyébként itt is elköltik adóforintjainkat "monumentális" stadionokra, mert a foci csak úgy "hasít" nálunk. Üdv, janosgyula

    VálaszTörlés