Translate

2013. február 11., hétfő

Magyar települések: Bikal


Bikal 



A Mecsek hegység lábainál, Baranya északi peremvidékén, a dombok között meghúzódó Bikal története az 1330-as évek elejére vezethető vissza.

 A falu nevének jelentése bükk-al, vagyis "bükkös erdő alja". Első okleveles említése 1325-ből való. A község Villa Bykol alakban jelenik meg először.
A település a török uralom alatt sem néptelenedett el.
 Az 1554-1556-os adóösszeíráskor itt 15, az 1586-os összeíráskor pedig 16 házat írtak össze. 
Bár a feltételezések szerint Bikalnak temploma korábban is volt, a fennmaradt feljegyzések az 1726-ban "fából és sárból" húzott egyházépülete létét teszik bizonyossá. 
A harangon ugyanis ez a felirat olvasható: „Ad honorem spiritus sacti AD 1475”, vagyis a Szentlélek tiszteletére készült az Úr 1475. évében.

Joggal kérdezhetné valaki, hogy miért pont erről a községről írok, hiszen a dunántúli dombok között számos ilyen, régi település található, és mindegyiknek meg van a saját történelmi múltja.
Bikal a hírnevét és turisztikai vonzerejét elsősorban a Puchner Kastélyszálló- nak és a mellette létesült Reneszánsz Élménybirtok-nak köszönheti.



 A kastély története:

A három falut magába foglaló bikali uradalmat 1841-ben adományozta Puchner Antalnak a császár, tábornokként elért katonai sikerei elismeréseként.
A tábornok az 1840-es évek végén kastély építésébe kezdett, és amikor 1849-ben a fia, ellátogatott a birtokra, a kastély épülete már állt, csak az emeleti részen folytak még belső munkálatok. Puchner Antal halála után fia vette át a birtokot és a park telepítése mellett a kastélyt is átépítette.

Az épület 1889-re nyerte el a ma is látható formáját, addigra fejeződtek be a megkezdett átalakítási munkálatok. A kastélyt 1993-1996 között felújították, majd egy évre rá műemlékké nyilvánították.

Az egy emeletes épület, U alakú és aszimmetrikus is. A főútról díszes kapun érhető el az épület és az egykori főbejárat mellett a szépen felújított belső udvar. A kastély főút felőli szárnya a legdíszesebb, oszlopokon nyugvó erkélyével, pompás ablakaival.
A hatalmas díszfákkal övezett utcai oldalt a Puchner család egykori címere díszíti.









 A főúri lakosztály:









Nézzünk meg egy videót a lakosztályról: 

Élménybirtok:

A  Reneszánsz Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja. Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok és gyakorlott madarászok közreműködésével.
A reggeltől estig tartó időutazás során mindenki megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot, időtöltést
A korhű ruhákba öltözött mesteremberek és színészek látványos bemutatóit több helyszínen is megcsodálhatod.
A 7,5 hektáron elterülő birtok területileg 5 nagy egységre tagolódik: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér.
A szobrász, a pékmester, a mézeskalácsos és gyertyaöntő, a szabómester, a gyöngyfűző, az ékszerkészítő, a fafaragó, a bőrműves mutatja be mesterségét. A mesterdarabok készítésébe bevonják a bámészkodó látogatókat is.
A városi fogadóban kenyérlángosok, lepények, kemencében sült ételek csábítják a vendégeket, a főúri kocsmában és a lovagteremben mindenki kedvére ehet-ihat az étlapon szereplő kínálat szerint.
Az Élménybirtok a reneszánsz kort idézi.
Ez az életigenlő, emberközpontú, a művészeteket, a tudományokat, a mesterségeket és az újjászületést hirdető kor mintául szolgálhat a ma emberének is.
 



Ha szerencséd van, találkozol az álruhás Mátyás királlyal is, de ha nem tudsz válaszolni a furfangos kérdésre, elnyered méltó büntetésed.









Szent Iván éj:
Itt minden megtalálsz, a különleges bájitaloktól kezdve, a sárkányfüves varázsigékig. 
Különleges szerelmi étkekből válogathatsz, tűztáncot járhatsz és még fiatalító varázsszereket is kaphatsz. 
Ha nem vigyázol a „fekete lovag” elrabolja a kedvesed, és neked kell kiszabadítani.


Kérek egy korty bájitalt az ügyeletes boszitól, majd átugorva tűzön, megküzdök a kedvesemért.




A történelmi és népi hagyományok játékos felelevenítése, a középkor hiteles bemutatása, és szokásainak, ruházatának, mindennapi életvitelének megismertetése élmény minden ide látogató számára.

Nézzünk meg egy videót a reneszánsz faluról:


                                                                                                 Bikal 2011


5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter!!Megyek én is át akarom élni!!azt a csodát!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem a valóságban még jobban tetszik majd.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen..!! Gyönyörű..!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves hely, köszönöm szépen, üdv.,janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, és értékes beszámoló . Köszönöm szépen

    VálaszTörlés