Translate

2013. április 10., szerda

Az első telepesek Amerikában


 Az első telepesek Amerikában



 Plymouth:

Itt kezdődött Amerika történelme, amikor az első zarándokok partot értek.
A Mayflower volt az a híres hajó, amely az angol puritánok első csoportját szállította az angliai Plymouth városából 1620-ban.
A puritánok, egy szélsőségesnek számító protestáns irányzat, mely rendszeresen összeütközésbe keveredett az angol hatóságokkal, ugyanis a közösség nem ismerte el az anglikán egyház fennhatóságát.
A Zarándok Atyák Nottingham grófságból indultak el John Robinson lelkész vezetésével, protestáns testvéreikhez Németalföldre.
Beilleszkedésük azonban nem sikerült, „idegen gabonaszemeknek” érezték magukat, ezért úgy döntöttek, elindulnak az Új Világba, hogy hazát keressenek maguknak. Sokan nem tudtak velük tartani, ezért kapták a távozók az ifjú Zarándok Atyák nevet.
A hajó szeptember 16-án indult Angliából102 utassal a fedélzeten és egy 66 napos, viszontagságokkal teli út végén, melyet betegségek nehezítettek, november 11-én horgonyzott le Cape Cod-nál.
Eredetileg úgy tervezték, hogy a hajó majd a Hudson folyó torkolatánál köt ki, a mostani New York városánál. Sok történész úgy véli, hogy a partraszállás Cape Cod-nál nem volt véletlen, hiszen az kívül esett az angol Virginia kolónia ellenőrzési területén.
Kevésbé ismert, de a Mayflower a szeptemberi kihajózás előtt egyszer már – egy Wellspeed nevű bárkával együtt – augusztusban is útnak indult, de a nyár végi viharos időjárás miatt hamarosan arra kényszerült, hogy visszatérjen a brit partokhoz.
Bár a hajó 102 utasa kétségkívül nem elsőként érkezett az Újvilágba, az út mégis történelmi jelentőségűnek bizonyult, amit egyfelől az egyéni kezdeményezés, másfelől a fedélzeten született szerződés indokolt meg.
A Zarándok Atyák írták meg a független amerikai államiság első dokumentumát, melyet a világ első írott alkotmányának is tekintenek.
Az úgynevezett Mayflower Compact-ban, a „zarándokok” politikai közösségnek nyilvánították magukat, és a boldogulás érdekében összefogást hirdettek, hogy gyermekeiknek közösen biztosítsanak egy jobb jövőt. Maguk közül választottak kormányzót is, aki tisztségét attól fogva 35 éven át viselte.
Szerződésben kötelezték magukat, hogy „Jakab király hű alattvalói,” és egyenlő és igazságos törvényeket hoznak, és azoknak érvényt szereznek. A szerződés megalkotása azért volt szükséges a zarándokok számára, mert kívül álltak az angol törvény keretein.
Ez a telepes csoport alapította a Plymouth Colonyt. A Massachusetts állambeli Plymouth városa az angol kikötővárosról kapta nevét.


Ma egy emlékhelyen látható a kő, ahol kikötöttek az első telepesek, ez a „Plymouth Rock”.










A Mayflower II. élethű másolata az eredetinek, ezen is jöttek zarándokok. Nézzünk meg néhány felvételt a hajóról, és a korabeli viseletről!
Összeállítottam egy videót a Mayflower-ről: 








Az őstelepesek a mai Massachusetts állam területén igen nehéz körülmények között kezdték új életüket.
A kis kolóniának már a kezdetektől fogva komoly nehézségekkel kellett szembenéznie, mivel a szokatlanul hideg télben negyven ember a kemény fagyok, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett.
A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A kis közösség az ott élő indiánokkal barátsági szerződések révén hosszú ideig jó viszonyt ápolt.
Az indiánok segítségének köszönhetően, 1621 őszén már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére nagyszabású ünnepséget rendeztek, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.
Az európaiak és az őslakosok együtt ünnepelték meg az első plymouthi termést. Így született meg a Hálaadás Ünnepe, (angolul Thanksgiving Day).
A következő években-évtizedekben rendszeressé váltak a telepesek hálaadó aratási ünnepei.
A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe, minden év novemberének negyedik csütörtökén.


Plymouth Plantation:
A város mellett található skanzen együttes nagyszerű képet ad a korszak viszonyairól, bemutatva a korai telepesek és az indiánok életét is. 
A hatás úgy válik teljessé, hogy a rekonstruált faluban korabeli ruhákba öltözött emberek élik (játsszák) az eredeti lakosok, a "zarándokok" mindennapjait.
 






























Érdekességek:
A Mayflower utasai azonban még nem szabadultak meg az óvilágtól, adósai maradtak Thomas Westonnak, aki útjuk költségeit meghitelezte. A szerződés szerint minden 16 évet betöltött férfi hét év munkával tartozott neki.
Ezért a közösség eleinte közösen művelte meg földjeiket és csak az adóság lejárta után kapott minden család húsz acre nagyságú (kilenc hektár) birtokot.
Az Államokban, ha valaki igazán nagyot akar mondani a származásával kapcsolatban, az azt állítja, hogy felmenői a Mayflowerrel érkeztek Amerikába, ami, egyébként pont olyan, mint ahogy a brit korona volt börtönszigetén, Ausztráliában mindenkinek az ősei börtönőrök voltak.
Egy bölcs őslakos fogalmazta meg a lényeget:
„Amikor idejöttek a zarándokok, miénk volt a föld és az övék volt a biblia, majd megtanítottak bennünket csukott szemmel imádkozni, és mire kinyitottuk a szemünket, övék volt a föld, és a miénk a biblia.”                                                                                           
                                                           Készítette: vinpet

8 megjegyzés:

  1. Péter! köszönöm szépen a hasznos infót! puszim Gizus,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha összeállításommal sikerült néhány kellemes percet szereznem.

      Törlés
  2. Köszönöm Péter nagyon érdekes volt, csak csodálni tudlak hogy mi mindent tudsz és mégegyszer köszönöm, hogy ezt megosztod velünk. Üdv.Irén

    VálaszTörlés
  3. Kedves Péter! Örömmel olvastam ismét tájékoztatódat az Egyesült Államok megalakúlásáról. A német egyesítésről készített ismertetésed is nagyon tetszett. Mindkettőt köszönöm szépen. Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Örülök, ha érdekesnek találtátok

    VálaszTörlés
  5. Kedves Péter! Köszönöm, nagyon érdekesnek találtam!
    Üdv:Róza

    VálaszTörlés
  6. Kedves Péter.!
    Hasznos,és érdekes információk birtokába jutottam....Köszönöm szépen.!
    Üdvözlettel : Mária

    VálaszTörlés