Translate

2013. június 1., szombat

Siklós

Siklós

Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos középkori hangulatot árasztanak.

A várost, az első hivatalos okirat 1190-ben említi. Történelme során többször is gazdát cserélt, számos magyar főúri család birtokolta.
A vidéket uraló várerőd, az ország egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építménye, melyről már 1294-ben említést tesznek az annalesek.

Siklós, ma a térség gazdasági és kulturális életének központja, kitűnő bortermő vidék, a Villányi Borút fontos állomása. Itt elsősorban fehérborokat készítenek, a legelterjedtebb szőlőfajta, az olaszrizling.

A települést, mi elsősorban a nagy-sikerű, Tenkes kapitánya című sorozatból ismerjük. A leleményes Eke Máté (Zenthe Ferenc) a környék szegénylegényeivel sok borsot tört a siklósi labanc ezredes orra alá.

Ki ne emlékezne Buga Jakabra (Szabó Gyula) vagy Siklósi bácsira (Molnár Tibor), nem is beszélve Rózsáról (Pécsi Ildikó), a gyönyörű cigány-lányról. (Figyelem! 1963-at írunk)


Emlékszünk erre az aranyos kis dalocskára: 



      "És akkor jött a Tenkes kapitánya,
    Ő odacsap, hol sanyargatni lát,
     És emiatt az ember úgy imádja,
Ezt az irtó klassz kapitányt.”








A vár története:

Mottó: Ezredéves múltja során Siklós és a siklósi vár nagy jelentőségű hely volt, mindig egy darabja a magyar történelemnek. (Dr. Fejes János)

A siklósi vár erődjének első falait még a XIII. század közepén rakták le. Az első írásos emlék 1297-ből való és a pécsi káptalan irattárában megtalálható.

1394-ben a Gara család tulajdona lett a vár. Gara László nádor volt és jelentős szerepet játszott Hunyadi László kivégzésében.

Ekkor épült a gótikus várkápolna,melyet később, a Perényiek idején, reneszánsz stílusban bővítettek.
Perényi Imre felesége volt Kanizsai Dorottya, akinek szobra a várárokban áll. Kanizsai Dorottya és férje temettették el a mohácsi csata elesett katonáit. 

A török időkben erődnek használták a várat.
Egy időre, Mátyás király fia, Corvin János is birtokolta a várat.

A XVIII. században a Batthyány család barokk stílusban átalakította és kiegészíttette a várat, amely a XIX. századra elveszítette katonai jelentőségét.

A siklósi vár utolsó birtokosa a Benyovszky család volt, melynek legismertebb tagja, gróf Benyovszky Móric Madagaszkár királya.


Ma a siklósi önkormányzat a vár tulajdonosa.






Nézzünk meg egy kis videót a várról: 



A város nevezetességei:

Malkocs bej dzsámija:

A török hódoltság alatt, a XVI. század második felében épült a rózsaligettel övezett Malkocs bej dzsámi.

A törökök kiűzése után elvesztette a jelentőségét, és az építmény állaga leromlott, később lakóházzá alakították.
1969-ben fedezték fel a maradványait, s nem sokkal ezután megindult az újjáépítése. A török állam néprajzi múzeumából kapott ereklyék, teszik teljesen korhűvé.

A dzsámi restaurálása olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda.


Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta, a muzulmán bosnyák menekültek tartják benne istentiszteleteiket. 







Néhány felvétel a városról:






                                                                                                                                                    2013 Április

7 megjegyzés:

  1. Kedves hely Siklós, szépen bemutattad,köszönöm az e-mailt. Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Peti, köszönöm szépen!..:-)
    Józsi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Péter!! Erre nem jártam ezért ez felkerül a megnézendők listájára. Kellemes városkának néz ki. Szeretem a régi építészeti stílusukat .Klára

    VálaszTörlés
  4. Péter ! Köszönöm szépen !..
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen !! Péter! Szép városka..Szép hétvégét...Üdv..Jutka!!

    VálaszTörlés

  6. Köszönöm,hogy láthattam ezt a szép összeállítást . 

    VálaszTörlés