Translate

2013. szeptember 19., csütörtök

Capri szigete



Capri szigete

Bizonyára nem véletlen a népszerű filmsorozat címválasztása: „Capri az álmok szigete”. Ez a csodálatos sziget, Európa egyik leggyönyörűbb helye. 
A lélegzetelállító szépségű mediterrán sziget, az egyik legkedveltebb turistaparadicsom. A mintegy 10 négyzetkilométer területű sziget már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. 
A sziget neve egyes történészek szerint a görög kaprosz szóból ered, melynek jelentése vaddisznó, más tanulmányok viszont nevét a latin capreae szóból eredeztetik, melynek jelentése kecskék.
Legvalószínűbb eredetét a héber kapraim (két város szigete) szóval magyarázzák, mivel a szigeten két város található: Capri és Anacapri.


Számos római kori villa romjaiban fedezhető fel emlékük. De Caprit már jóval a rómaiak előtt is lakták: Kr. e. 8. században görög telepesek költöztek ide. 
A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira. 
A kis sziget nemcsak természeti tüneményekben, de történeti emlékekben is nagyon gazdag. Tiberius császár több villát is építtetett itt, s egy időben a hatalmas Római Birodalmat is innen igazgatta.
Sorrentóból hajóval lehet átkelni, de ahhoz, hogy lejuss a kikötőbe, egy iszonyatos lépcsősoron kell lemenned, ami lefelé még csak-csak, de visszafelé, egész napos kirándulás után, megmászni, hát az nem semmi. 
A félsziget gyönyörű partjaitól távolodva érdemes még egy pillantást vetnünk Sorrentóra és a Vezúv kettős kúpjára.




Capri:
A középkorban a sziget a Nápolyi Királyság fennhatósága alá tartozott. Lakosai a szaracénok támadásai miatt kénytelenek voltak magasabb vidékekre költözni, a mai Capri város helyére.


Mint említettem a szigeten két város található: Anacapri, ill. Capri. A nagyobb, és népesebb Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande van. Szállodák, bevásárló utcák és szórakozóhelyek várják itt a turistákat. 


Anacapri:
A sziget nyugati részén, magasabban található, 275 m magasan fekszik a tengerszint felett, a Kék Barlanghoz közel. 
Fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített.
Axel Munthe a hely szerelmese volt, aki régiségeket, szobrokat, korabeli eszközöket gyűjtött Capriról. A Villa St Michele ma, múzeum, aki meg akarja ismerni a történetét, figyelmébe ajánlom a nálunk is megjelent könyvét. Axel Munthe: San Michele regénye 
A hegyen, szállodák, üzletek, gyönyörű, villák, hotelek között sétálhatunk. A sétány végén is szép a kilátás a szakadékokra, sziklákra, lent a kék legkülönbözőbb árnyalataiban játszó Tirrén tenger.
Az utcaneveket porcelánból kirakott táblácskák hirdetik, akárcsak a házszámokat. Elegáns éttermek és kávézók teraszai mellett utcai bódékban frissen facsart citrom, vagy narancslevet kóstolhatunk..
A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. De talán a fő ok, amiért megéri a belépődíj, az a kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik!
Anacapriba tériszonyt kiváltó, meredek szerpentin vezet fel, a kilátás a tengerre, a kikötőre, egyszerűen leírhatatlan, ezért inkább lefényképeztem.


A Villa St Michele:


Séta Anacapriban:



Punta Carena:
Anacapritól néhány km-re, délnyugatra látható az 1867 óta működő világítótorony. Építésekor Itália egyik legnagyobb világítótornyának számított, amely máig tökéletesen üzemel és megőrizte eredeti, nyolcszög alakú formáját. A forgó világítótestből 3 másodpercenként felvillanó fénycsóva majd’ 50 km-ről is jól látható, és hatalmas segítség a hajósoknak már közel két évszázada.  


Ha jól megnézed, látható, hogy a sziklaóriás szemei vigyázzák a világítótornyot.
Grotta Azurra, avagy a Kék Barlang:
Capri egyik fő látványossága, a víz alatt beszűrődő a napfény, festői kék fénnyel világítja meg a barlangot.
Annyira szó szerint festői, hogy a mélykék szín neve Capri-kék.
A Kék-barlang egy kb. 50 méter magas barlang, amelynek nagy része a víz szintje alatt van, és csak egy keskeny nyíláson lehet megközelíteni.
A napfény a külső tengerszintre verődik, a különleges kékség csak egy bizonyos napállásnál szűrődik be, és a fénytörés következtében sejtelme mélykék szín tükröződik a barlangban.
A Marine Grandétól induló kirándulóhajók csak néhány percet töltenek a barlangban, pedig az emberi szemnek legalább 10 perce van szüksége az alkalmazkodáshoz.
A várakozás néha hosszúra nyúlhat, ha hullámos a tenger, akkor még egyéb problémáid is lehetnek.

 
Faraglioni:
A sziget egyik természeti különlegessége a Nápoly-öbölnél található három sziklája, melyek a tengerparti földcsuszamlás útján jöttek létre. 
A sziklák a sziget szimbólumának számítanak, és külön nevük is van: Stella, Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi.



A sziget körbehajózása szintén hatalmas élmény, a különféle sziklaképződmények és barlangok tövében megbúvó kicsi strandok látvány elbűvöli az utazót.








További érdekességek:  
A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot, ebből készítik a a helyi specialitásnak számító „limoncellot, ami finom citromlikőr, amit a helyiek “La dolce far niente,”-nek hívnak, ami annyit tesz, mint a semmittevés édessége.
A mediterrán kertek szikláiról rengeteg kapri növény látható, (Capparis spinosa) amelynek ecetes sós lében eltett bimbós virága a kapribogyó. Bár a hozzáértők szerint a “kapribogyó” Szicíliában terem a Stromboli vulkán lejtőin.
A legenda szerint ennél a szigetnél, köttette Odüsszeusz az árbochoz magát, hogy ellen tudjon állni a szirének énekének (Scoglio delle Sirene szikla)

Készítettem egy kis videót is erről a gyönyörű szigetről.






                                                                  Készítette: Vincze Péter



12 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen Péter a gyönyörű képeket és a nagyon szép kalauzolást. Veled minden érthető és élvezet a kirándulás!

    VálaszTörlés
  2. csodálatos utazás volt újra,köszönöm,hogy láthattam :-) utazzatok még nagyon nagyon sokat

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen. ezt a csodálatos összeállítást és a szöveges ismertetőt!!!
    Szivesen sétálgatnék és nézelődnék ílyen gyönyörű szigeten, mint a Capri sziget

    VálaszTörlés
  4. Péter.!..Köszönöm szépen a csodás látványt...gyönyörű..!!,...
    Ilyen szigeten szívesen eltöltenék egy csodás hetet..!!

    VálaszTörlés
  5. Mesés hely Capri, köszönöm a részletes és szép tájékoztatót. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Péter! Új csodás utazáson voltam veled, veletek. Köszönöm a részletes leírást a csodás képeket. Kellemes őszi kirándulást valahol a nagyvilágban szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  7. Valóban csodálatosak a képek.. Én is voltam már Capri szigetén. A képek azonban nem tudják visszaadni azt az élményt amit ott tapasztal az oda látogató. Felejthetetlenül szép a táj. Ilyen kék lagúnát és kék tenger vizet ezen kívül még csak Máltánál láttam. Ha még nem volt és teheti látogasson el oda. Üdv. Homonnainé.

    VálaszTörlés