Translate

2013. szeptember 8., vasárnap

A Télapó nyári otthona



Rovaniemi nyáron

A sarkkörön fekvő Rovaniemi, a „Lappföld kapuja”, a hó, az északi fény és a Mikulás városa. A téli hónapokban özönlenek ide a turisták, hiszen rengeteg különlegességet kínál a város és környéke. 
A téli várost és környékét a korábbi, 
http://www.youtube.com/watch?v=dKETmoSxhc0 című videómban mutatom be.

A hagyományos téli sportok gazdag választéka mellett, olyan különlegességek várják az idelátogatókat, mint hómobil (vigyázat, ez nem hóból készült telefon, hanem motoros szánkó), kutyák vagy rénszarvas vontatta szánon, száguldás a vad hómezőkön, és végül, de nem utolsósorban, a város központjában tartott rénszarvas utcai gyorsasági verseny, (Reindeer Forma1)
És még nem is beszéltünk Joulupukki-ról, a finn Mikulásról, és a páratlan természeti csodáról, a ritkán látható, Aurora Borealis-ról, a sarki fényről.
Ez a tél, de mit lehet itt csinálni nyáron?
 Hasonlítsuk össze a téli és a nyári városképet a levegőből. A nyári felvétel határozottan barátságosabbnak tűnik.



A városba érkezőket télen-nyáron, ez az aranyos szoborcsoport fogadja: 


Néhány szó a városról:
A város két nagy folyó, az Ounausjoki és a Kemijoki összefolyásánál fekszik, címere is ezt fejezi ki. Kiterjedésre, Európa 12. legnagyobb városa, alig 60 ezer lakossal.


A Rovaniemi elnevezése a "Roavve" szóból származik, ami számi nyelven dombot vagy régi tűzrakóhelyet jelent, a címerben erre is van utalás.
Rovaniemi, Lappföld fővárosa, nemzetközi egyetemi város, élénk sport és kulturális élettel. Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont. A régi várost egyetlen ház kivételével a második világháborúban a kivonuló németek porig rombolták.

A mai, modern város kialakítása az 1950-es években kezdődött, a híres építész, Alvar Aalto tervei alapján. A város alaprajza egy rénszarvasagancsot formáz.


Látnivalók:

A város jelképe a szépen kivilágított Ounasjoki folyót átívelő Jätkänkynttilä híd, ahonnan gyönyörű a kilátás.
  

A város másik nevezetessége az Arktikum, amely múzeum és tudományos központ egyben.


Rovaniemi lutheránus temploma 1950-ben épült, elődjét a háborúban lerombolták. A templom leghíresebb és legértékesebb alkotása Lennart Segerstrale oltárképe, „Az élet forrása”.






A színház és az egyetem épülete:




Séta a belvárosban:
A városközpont kicsi, egyórás sétával kényelmesen bejárható. A hatalmas bevásárlóközpontok mellett számos étterem és bár várja a vendégeket. 
Ha egzotikus ételeket akarunk kóstolni, akkor a Nili éttermet válasszuk. Itt ehetünk medve rostélyost, siketfajdot és rénszarvas steaket, a mennyezet és a falak rénszarvas bőrökkel vannak beborítva.
Egy mondás szerint a lapp ember egynapi tápláléka: egy szem krumpli, egy szál répa és egy rénszarvas.




Ha szólít a szükség, a toaletteknél alkalmazott jelképek lehetetlenné teszik a tévedést.
  

Jól felszerelt, kényelmes szállodákat is találunk, ahol a téli időszakban lehet „északi fény, ébresztést” is kérni.
Van buszjárat is, de meglehetősen ritka, naponta egy két busz jön, van, ami csak hétvégén közlekedik.
Számos szafari szervező céget is találhatunk, ahol minden kívánságunkat teljesítik. Felszerelést is lehet vásárolni vagy bérelni. 
Májustól augusztusig világosak az éjszakák a nyár közepén van a híres „éjféli napsütés”, amikor egyáltalán nem megy le a nap. 
A folyók holtágainak vízében a bátrabbak még fürdenek is, de szép kirándulásokat is lehet tenni, mivel szinte mindenkinek van valamilyen csónakja, kenuja.
A finn emberek csak látszólag zárkózottak, ha valakit megszólítasz, készséggel segít. Sokan beszélnek angolul, ezen a nyelven mindent el lehet intézni.
A város környéke fenyő és nyírfaerdőkkel övezett, gyönyörű természeti környezet, a káprázatos hatást csak a szúnyogok folyamatos támadása rontja le.


A város környéke:
A csodálatos természeti környezetet nehéz szavakkal leírni, beszéljenek inkább a képek!



  
Nézzünk meg egy videót erről a gyönyörű tájról!

Nyári Mikulásfalva:


Már az előző lappföldi blogomban is említettem, hogy a finnek nagyszerű üzleti érzékkel keltették életre az örök hó birodalmában élő, a jó gyerekeket, /és a rosszakat is/, megajándékozó Mikulás figuráját, építettek számára egy mesébe illő palotát, és elnevezték Yolopukkinak. 
A Santa Claus Village névre keresztelt mesebirodalom télen tele van mosolygó, vidám gyerekekkel és fokozatosan laposodó pénztárcájú felnőttekkel.
Mielőtt ellátogatnánk a nyári Mikulásfalvához, nézzünk meg néhány téli felvételt!


Vajon kik látogatnak ide nyáron, lehet, hogy Joulupukki nyári álmot alszik, hiszen télen nem ér rá pihenni?

Nyugdíjasok jönnek tömött buszokkal, egy kicsit újra átélni a boldog gyermekkort.




 
Lehet fényképet készíteni a Nagyszakállúval, aki 25euro, azaz 7500Ft-ért készségesen igazolja, hogy tagja lettél az Északi Sarkkör Klubnak. 
Itt van a világ egyik leghíresebb postahivatala, minden levél, amelyet a Mikulásnak, Télapónak, Santa Clausnak vagy Joulupukkinak küldenek, és címzésként azt írják rá, hogy Északi-sark vagy Télapó Főposta, az mind itt landol.


    
Rengeteg felesleges apró és nagyobb ajándéktárgyat vásárolhatsz a Télapó shopokban. Természetesen közben sűrűn kell a kasszához járulnod. 
Az egész egy óriási giccsparádé, de mindenki boldogan vásárol.


Bekukkanthatsz egy igazi számi sátorba, melynek felirata utal a sok orosz turistára.


Itt húzódik az” Arctic circle”, az északi sarkkör is. Most egy pólóban sem fázunk.




Egyéb érdekességek:
Rovaniemiben ellátogattunk a híres Martinii finn késgyárba, ahol kicsit furcsállottam az alapító hitvallását, miszerint azért gyárt késeket, tőröket és egyéb vágó és szúró szerszámokat, hogy az embereket boldoggá tegye.


Finnország szerte egyre népszerűbb játék a Frizbi golf, vagy eredet nevén, Disc golf, amely állítólag egyaránt edzi a testet és a szellemet.

Ez a játék olyan, mint a golf, csak korongokkal kell beletalálni az előre elhelyezett kosarakba. A cél pedig az, hogy a játékos a pályát minél kevesebb dobással járja be. Nagy előnye, hogy ezt hegyen is lehet játszani a hó-nélküli sípályákon.


Összegzésül megállapítható, hogy a nyári Rovaniemi egy jókedvű, élhető város, szép zöld parkokkal, a folyók találkozásánál kialakult vadregényes holtágakkal, kedves emberekkel.

                      2013 augusztus                                              Készítette: Vincze Péter




2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, kedves Péter! Hiába hideg, mégis szép vidék. Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép-jó-hasznos- „mindenre kiterjedő” ismeretanyag! – Köszönjük!
    További szép utazásokat, élményeket, ismereteket és blogbejegyzéseket ...sokunk örömére!
    Áldott, békés, Karácsonyi Ünnepeket – Boldog Új Évet!
    Üdv. – András

    VálaszTörlés