Translate

2014. január 18., szombat

Andalúzia, Ronda, a legszebb andalúz város



Ronda, a legszebb andalúz város

Ez a tündéri város gyönyörű, egyedülálló természeti környezetben fekszik, a Costa del Sol-tól mintegy órányi autóútra. Mi magyarok előszeretettel viccelődünk a város nevével, miközben egy csodálatos világ, és az igazi Spanyolország tárul az utazó szeme elé. A város a hegyek között bújik meg, hosszan kell kanyarogni a szerpentineken, mire előtűnik. A táj, útközben is gyönyörű, az út szélén vadon termő növények sorakoznak, örökzöldek, paratölgyek, és őshonos spanyol fenyőerdők borítják a lankákat, a sziklákon, artista ügyességű kecskék egyensúlyoznak.

Mielőtt beérnénk a városba, elhaladunk a világtól elzárt bikafarm előtt, ahol a viadalokra szánt bikákat nevelik egyedi körülmények között.

A romantikus hangulatú, festő ecsetjére kívánkozó település egy sziklafennsíkon terül el és több mint, 150 méteres függőleges sziklafal hasítja ketté, és a sziklafal tetejére épített fehér házakat virágoskertek övezik. A város, a Guadalevin folyó sziklafennsíkján épült, és a folyó szurdoka fölött három híd ível át, melyek a középkori építészet egyedi alkotásai.

A város madártávlatból: 

Egy kis történelem:

Ronda város arculata, stratégiai fekvésének köszönhetően, az évszázadok során folyamatosan változott. Ma is fellelhető a görög, a föníciai, a római, és legjobban az arab kultúra hatása. Granadai Királyság meghódítása során, Ronda 1485-ben került a katolikus királyok kezére, és azonnal megindult a város katolicizálása. 
A történelemhez az is hozzá tartozik, hogy a Rondát körülvevő hegyekben jelentős volt a banditizmus. 
A Madridból Andalúziába vezető kereskedelmi út egy szakaszán, a kereskedők a szűk kanyonban nem tudtak eléggé az árukkal megrakott kocsikra figyelni, megkönnyítve ezzel a rablók dolgát. Rondában ma múzeum őrzi az útonállók emlékeit, történeteit. 
A város szimbóluma, az Új Híd, ami csak nevében új, hiszen már 1735-ben átadták, ám alig 6 év múlva 35 méteres íve leomlott, többen az életüket vesztették. Az újjáépítéséhez 1758-ben kezdtek hozzá, de csak 1787 szeptemberére készült el a mára a város jelképének számító híd. A közlekedést a városrészek között sokáig az arab kori öreg híd, majd a rómaiként emlegetett, de ugyancsak arab kori San Miguel híd kötötte össze. A híd látványa uralja a várost, gyönyörű a kialakult összkép.

A város környezete:

A város, a bikaviadalok őshazája, a XVIII. században épült rondai aréna igazi látványosság, előtte a város híres matadorának, Francisco Romeronak a szobra áll, ő volt az első, aki gyalogosan szállt szembe egy bikával.


Évente egy alkalommal most is rendeznek viadalt az arénában, mely része, a háromnapos nyárbúcsúztató Feria-nak.


Feria idején, az andalúzok önfeledten ünnepelnek, ilyenkor felnőttek és gyerekek színes, és drága népviseleti ruhákba öltöznek. Mi a szeptemberi Feria előestéjén voltunk a városban, de a hangulat, már akkor is a tetőfokára emelkedett, még ingyen sherryt is kínálgattak.

A régi Rondát, mely gyönyörű antik épületekben  és kanyargós utcácskákban bővelkedik egyszerűen, La Ciudad-nak neveztek el, ami várost jelent.
Az utcák fehérre meszelt és sárga házak soraival, a kovácsoltvas rácsokkal és kerítésekkel igazi andalúz atmoszférát árasztanak. Érdemes bekukkantanunk egy klasszikus andalúz ház belső udvarába (patio), vagy beülni egy hangulatos étterembe egy-két tapas-t elrágcsálni és leöblíteni egy pohár sörrel.


Művészek, írók, költők:
Ernest Hemingway és Orson Welles sokat időzött Rondában, és a település mai népszerűségét nekik is köszönheti. Orson Welles hamvait Rondában helyezték el.

Hemingway több írása is itt született, de talán a legismertebb, hogy az, Akiért a harang szól c. regényének egyik fejezetének alapja valós Ronda-i történet.
Nézzünk meg egy videót erről a gyönyörű településről!

https://www.youtube.com/watch?v=KA8i78iXT4o

        Andalúzia 2010                                        Készítette: Vincze Péter 


 

13 megjegyzés:

  1. Bocsánat, de nekem is rögtön az jutott az eszembe, hogy RONDA nem is ronda hanem csodálatosan szép.
    Köszönöm ezt a szép írásos bemutatást is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csodálatos !Köszönöm szépen, bemutatást Péter!

    VálaszTörlés
  3. Lassan tanuom, ill. újra tanulom a történelmet. Ági

    VálaszTörlés
  4. Péter!
    Köszönöm szépen a gyönyörű látványt ,és a Videón a zenei aláfestést.-)))
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés

  5. Örülök, hogy sikerült néhány kellemes percet szereznem.

    Utazzunk együtt máskor is, még nagyon sok gyönyörű helyet szeretnék megmutatni.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Péter! Mindig örülök, ha kapok Tőled ilyen gyönyörű úti beszámolót.A felvételek, és a zene is mindig összhangban van.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen Péter ezt a csodás utazást Rondába!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen, ezt a csodás utazást is nagyon tetszett

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Péter! ma ismét egy nagyszerű utazáson vettünk részt, gyönyörű város , látványos a magassága és a sziklákra épített házaival. Színes kavalkád, hangulatos utcái, gyönyörű régi házai.. Kívánom Nektek még több ilyen utazásban legyen részetek , mert ebből nekünk is van egy egy darab élmény. Kellemes szép hétvégét . Klára

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen, hogy láthattam és megismerhettem ezt a csodaszép "RONDA" várost!!!!

    VálaszTörlés
  11. Köszönőm! Csodálatos, nagyon szép! Kellemes szép hétvégét .Jutka...

    VálaszTörlés
  12. Valóban, erősen rácáfol a nevére Ronda. Köszönöm szépen,üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  13. Szép ,értékes minden igényt kielégítő blogbejegyzést készítettél
    ismét gyönyörű képekkel és a csodás város bemutatásával.
    Hálásan köszönöm, mert ezeket a szépségeket csak a videód bemutatásával láthatom.
    Szeretettel :Éva )♥

    VálaszTörlés