Translate

2014. május 20., kedd

Látogatás a BálnábanLátogatás a Bálnában


Néhány hónapja egy Bálna vetődött partra a Duna pesti oldalán elsöpörve onnan az egykori közraktárak épületeit.

Még 2007-ben született meg az elképzelés az új különleges formájú épületről, majd 2008 végén indult a történet, amikor arról számolt be a sajtó, hogy egy cethal formáját idéző kulturális központ teszi látványossá a Duna-partot.

Mint tudjuk, a bálnát cetnek is nevezik, jelen esetben ez kétszeresen is igaz, hiszen az épület eredeti, mondhatni lánykori neve C.E.T. azaz Central European Time – közép-európai idő volt, és ezt keresztelték át a magyarosabb Bálnára.

Az épület tervezője Kas Oosterhuis, holland építész, a non standard építészet egyik legismertebb mai képviselője. Ennek az irányzatnak az a jellemzője, hogy az épületek szoborként, városképi elemként is hatásosak.

Az acél és üveg bálna lustán nyújtózik a folyóparton, megérdemelve a pihenést, hiszen megnyitását hosszas műszaki és engedélyezési huzavona előzte meg.
A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum, amely otthont a hazai és külföldi kortárs művészetet bemutató Budapest Galériának.
Aki a cethal gyomrában Jónást keresi, nem kell sokáig kutakodnia, hiszen a Jónás söröző a megnyitás óta üzemel, egyre nagyobb népszerűséggel. 

Az elmúlt hétvégén a belga sörök fesztiválja vonzott rengeteg szomjas látogatót. Erről megnézhetünk egy videót is.
 
A Bálna egyik különlegessége egy belső kilátó, ahonnan fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé.Az épület jól illeszkedik a közeli hidakhoz, a nagycsarnokhoz, a hangulatos Nehru parthoz, a kétségtelen pláza stílusjegyek mellett inkább a kulturális és a szórakoztatás a meghatározó.

Biztos vagyok benne, hogy rövidesen nem csak a fővárosiak, hanem minden idelátogató kedvence lesz.


Nézzünk meg egy videót a Bálnáról:
  

                      2014 május                                     Készítette: Vincze Péter

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter! nagyon érdekes az új létesítmény, meg kell tekinteni már csak azért is mert fantasztikus a kilátás.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, jó hely lehet, majd be fogok nézni,amikor arra járok. Üdv., janosgyula

    VálaszTörlés