Translate

2014. augusztus 21., csütörtök

Szeged az Alföld fővárosa



Szeged az Alföld fővárosa


A dél-alföldi város a Tisza és a Maros folyók találkozásánál, a tiszai ártérből kiemelkedő szigeteken létesült, feltöltve a szigetek közötti mélyedéseket, mocsarakat.

Történelme során neve sokféle változatban előfordult:
Sceged, Scegued, Scegved, Segad, Seged, Segedin, Segedium, Seghed, Sigid, Szüged, Szöged.

Egy régi nóta szerint:
„Szöged város jó helyön van,
Mert a Tisza közepin van”,

Az Alföld napfényes „fővárosát" az 1879-es hatalmas árvíz után szinte teljesen újjá kellett építeni. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket, de megőrizték a város mediterrán hangulatát.

A múlt század elején számos szecessziós épületet emeltek, látványosan ötvözve a természeti hatásokat a magyar népművészet sajátosságaival. A szecesszió nem csupán művészeti irányzat, hanem életstílus is. A szokatlan színkombinációk, a hullámzó ívek és a növénymintás kerámiák művészi ötvözése, impozáns épületeket eredményezett.

Szegedi látkép:



Szeged város egyik fő szimbólumának, a Szegedi Dómnak a másik elnevezése a Fogadalmi templom. Az elnevezés onnan származik, hogy az 1879. évi nagy árvíz után, amely Szeged épületeinek legnagyobb részében, így a dómban is helyrehozhatatlan kárt tett, a város vezetői közösen fogadalmat tettek, hogy egy hatalmas, egyedi templomot építenek a régi helyére. 





Dóm tér: 
Szeged város egyik legismertebb jelképének számít. A jellegzetes, vörös téglás árkádok alatt végigsétálhatunk a város hírességeit ábrázoló szobrok és domborművek előtt, és itt rendezik évente a Szegedi Szabadtéri Játékokat is. 



A téren található a különleges zenélő óra, amelyet egy helyi óramester készített a város számára. Zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma.

Naponta kétszer megjeleníti az iskolaévet záró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe.

A figurák modelljei neves magyar személyiségek, többek között Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Vedres István voltak.
A jelenetet a „Ballag már a vén diák..." kezdetű diákének melódiája kíséri. Az óra emellett minden egész órakor a „Szeged hírös város" nóta dallamát játssza szignálként.
 

Széchenyi tér:  
Szeged legnagyobb tere a gyönyörű, folyamatosan megújuló Széchenyi tér. A parkban több érdekes szobor is található, többek között Vásárhelyi Pálé, akinek hatalmas szerepe volt a Tisza szabályozásában. A szobor alapjánál állították fel azt a márványtáblát, amely az 1970-es vízállást mutatja.

Vásárhelyi Pált egy védgát tetején ábrázolja, amint parancsolóan mutatva a védelem dolgában intézkedik. A szobor aljában a vízvédelem eszközei, a mentőcsónak felszereléssel, kubikos ásóval és talicskával, lábánál csákánnyal, míg a szobor másik oldalán a vízvédelem és a családi boldogság szimbóluma, a gyermekét békésen szoptató anya, a búzakéve, stb látható… írta a korabeli tudósító.



                                        Az Áldáshozó és a Romboló Tisza szobor

Városháza:

A Széchenyi tér egyik oldalán áll a Városháza, egy gyönyörű, neobarokk stílusban épült épület. Az árvíz az eredeti épületben óriási károkat tett, jelenlegi formáját 1883.-ban szerezte.
Közvetlen szomszédságában áll a Bérház, amit egy folyosó, a Sóhajok hídja köt össze a Városházával. A híd építésének legfőbb oka az volt, hogy mikor Ferenc József meglátogatta az újjáépült várost, nem szeretett volna túl távol lenni kíséretétől, akik a Bérházban kaptak szállást.
 

 
Klauzál tér:  
Szeged egyik legnépszerűbb, nyüzsgő tere, a város híres cukrászdáinak terasza is itt található, valamint itt áll az épület, amelyről Kossuth Lajos annak idején utolsó beszédét mondta el Magyarországon. 



Kárász utca: 
Szeged legnagyobb sétáló utcája, a Széchenyi teret köti össze a Dugonics térrel, miközben keresztezi a Klauzál teret is. Igazi mediterrán hatású sétálóutca hangulatos, teraszos cukrászdákkal, kávézókkal, vidám köztéri szobrokkal.





Híres épületek:

Reök-palota:  
Gaudi a híres katalán építész stílusjegyeit hordozza. Káprázatos virágdíszeivel egyik legszebb szecessziós palota. A homlokzat stilizált növényi motívumai a lépcsőházban is folytatódnak. Igazi ékszerdoboz.





Az új zsinagóga:
Méretei is lenyűgözőek, a kupola magassága közel 50 méter. Fantasztikus látvány a világot szimbolizáló kupolabelső, melyen a végtelent a fokozatosan elsötétülő kobaltkék üvegkupolán látható rengeteg csillag jelképezi. A 24 oszlop a nap 24 óráját idézi.





Ungár-Meyer palota:  
Szeged központjának egyik meghatározó épülete, tornya a város fölé emelkedik.





Móra Ferenc Múzeum:
Több érdekes kiállítást is megtekinthetünk, az épület előtti park és szökőkút pedig igazán ideális hely a pihenésre. Most éppen egyiptomi kiállítás látható az épületben.
A múzeum ismertetőjele nem csak a nagybetűs felirat a homlokzaton, de az is, hogy a felvezető lépcső mellett két oldalon hatalmas rámpát is építettek. Ennek oka az volt, hogy az ide látogató Ferenc József szerette volna kipróbálni, hogy új automobilja fel tud-e menni a bejárathoz. Az erős emelkedő miatt azonban ez nem sikerült. 






Szent István tér: 
Fantasztikus panorámaélményben lesz részed, ha felkapaszkodsz a helyiek által csak „Öreg Hölgynek" becézett víztoronyba. 1904-ben épült és ekkor ez volt a világ legmagasabb víztornya.






Szegedi papucs:

A város egyik jellegzetessége a szegedi papucs, amely a helyi népviselet elengedhetetlen részének számít.
Nem csak a néptáncbemutatókon és a népviseleti kiállításokon találkozhatunk azonban vele, hanem a Dóm szentélyének mennyezetei mozaikján is, ahol Mária is szegedi papucsban és szegedi szűrben jelenik meg.

Dankó Pista:
Élettörténete igazi romantikus regény, mintha csak kedvenc írója, Jókai Mór vetette volna papírra. A népszerű muzsikus számos saját szerzeményével szórakoztatta a vendéglők, kocsmák közönségét, de társulatával még Oroszországba is eljutott.
Egy anekdota szerint a cári udvarban adott koncertnek akkora sikere volt, hogy az előadás végén Miklós herceg odament Dankóhoz, s elismerésként legszebb briliánsgyűrűjét a muzsikus ujjára húzta. Ezt látva, a többi vendég sem akart elmaradni a nagylelkűségben: sorra gratuláltak, s mindegyik ujjára ráhúztak egy-egy gyűrűt. Amikor mindkét keze megtelt, a nagybőgős fölsóhajtott: „Drága jó Istenem! Miért adtál nekünk csak tíz ujjat…???"
Pesten Herczeg Ferenc is búcsúztatta, s ötszáz cigány húrján sírt a nóta: „Eltörött a hegedűm…" Szegeden a múzeum előtt ravatalozták föl, Pósa és Tömörkény köszönt el tőle. Márványszobra a Stefánián látható.


A szegedi boszorkányok:

A város történelmének egyik szégyenfoltja a boszorkányper. 1728. július 23-án, a város ma Boszorkányszigetnek nevezett részén egyszerre 12 boszorkányt végeztek ki.
Ha rákeresel a világhálón Boszorkánysziget hajdani mártírjainak története helyett szexpartner oldal jelenik meg.

Ma is található szeretni való boszorkány Szegeden, csak úgy tapadt az ajkaimhoz.




Befejezés:

A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő város gazdag történelmének, aktív kulturális életének és gasztronómiai hagyományainak köszönhetően egész évben, ám különösen nyáron vonzó turistacélpont. Itt a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma.
Szeged rengeteg szépséggel és érdekességgel és igazi magyaros vendégszeretettel várja a látogatókat. A fentieken kívül még számos látnivaló található a városban, az építészeti és természeti szépségekhez párosul a helyi lakosok kedvessége, segítőkészsége.

Én is ilyen ölelést küldök a városnak.



 Nézzünk meg egy videót a városról!



                             2014 augusztus                                                      Vincze Péter



15 megjegyzés:

  1. Köszönöm !! Azt hiszem sok sok élményben részesíted azokat kik a megtekintik videókat és az érdekes leírásokat. Gyönyörűséges város. Kellemes további utazásokat, szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű város , nagyon szép összeállítás , köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  3. Tizenhat éve jártam Szegeden. Köszönöm, hogy általad virtuálisan ismét ellátogathattam számomra is gyönyörű városba! További élményekben gazdag utazást kívánok Nektek! Szeretettel Marcsi

    VálaszTörlés
  4. Szép város "Szöged" város, köszönöm szépen. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  5. Péter, nagyon köszönöm szülővárosom bemutatását, ez is nagyon jól sikerült, azaz szenzációsan jóóóó, és a Novoteltől szép a panoráma nagyon...
    Egy szép verset idehozok...
    Weöres Sándor:
    A VÁNDOR ÜDVÖZLETE
    Tiszaparti város, Szeged,
    párás tavaszodó eged
    négy égtáj szelével fogad,
    mint hajdani négyesfogat.

    Ó én vándor átutazó,
    vajjon mit kivánjak neked?
    életre, jókedvre való
    ifjuságod láttam, Szeged,

    őrizd, míg az idei hó
    elolvad a róna felett.

    Üdvözlettel : Léna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Léna!
      Örülök, hogy összeállításommal szép emlékeket ébresztettem.
      Köszönöm aranyos szavaid.

      Törlés
  6. Ó! z én városom! Én itt vagyok otthon!

    VálaszTörlés
  7. Szülövárosom Szeged. Mindig örömmel térek haza.Juniusban jövök újra. Szeged várj reám én megjövök....Hosszú út után örömmel.Köszönöäm a gyönyörü képeket ilyen csodás a valóságban nézni mindezt a szépet. Köszönet Judith

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judith!
      Örülök, hogy összeállításommal szép emlékeket ébresztettem.
      Köszönöm aranyos szavaid.

      Törlés
  8. <3 Nagyon remek, szívet melengető összeállítás <3

    VálaszTörlés
  9. Szeged a szülővárosom, a szerelmetes városom, egy igazi csoda! Imádom! Köszönöm, hogy széles körben megismerteted ezt a csodát! A szívem teljes melegével köszönöm ezt a szép összeállítást! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdi!
      Örülök, hogy összeállításommal szép emlékeket ébresztettem.
      Köszönöm aranyos szavaid.

      Törlés