Translate

2014. szeptember 21., vasárnap

A szegedi Új Zsinagóga



A szegedi Új Zsinagóga


A szegedi Új Zsinagóga impozáns épülete már méreteivel is lenyűgözi a látogatókat. Kupolájának magassága 48,5 m, belmagassága 32 méter. A zsinagóga Baumhorn Lipót munkája, aki összesen 22 zsinagógát épített Magyarországon. Egyik legszebb alkotása az 1900 és 1903 között épült szegedi zsinagóga, ez hazánk második, a világon pedig a negyedik legnagyobb zsidó temploma. 


Az Új Zsinagóga az akkori európai zsinagóga-építők kedvelt mór-szecessziós stílusában épült, de szinte valamennyi építészeti stílus jegyei felismerhetők az épületen.
Szerkezeti jellegzetességei Löw Immánuel főrabbi nevéhez fűződnek. Az ő munkássága nyomán találunk először zsidó templomban magyar feliratot a diadalíven:
"Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!" 


A zsinagóga Legszebb része a világot szimbolizáló kupolabelső. A végtelenséget a csúcsa felé fokozatosan elsötétülő kobaltkék üvegkupolán szétszórt számtalan csillag ábrázolja. A kupola 24 oszlopon nyugszik, amelyek a nap 24 óráját jelképezik.

Felettük a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A kupola csúcsában a növényminták felett hatágú Dávid csillag helyezkedik el, körülötte a nap aranyszínű sugarai.

Az oltár felett egy kis kupola helyezkedik et, ez a nagy kupola leegyszerűsített változata. Masszív, bronzból készült, részben aranyozott, féldrágakövekkel díszített menórák (hétágú gyertyatartók) foglalják keretbe az oltárt, amely mögött a nagy orgona található.
A tóraolvasó asztal záróköve jeruzsálemi márványból készült.


A kupola és a zsinagóga valamennyi vitrázsa Róth Miksa neves műhelyében készült. A földszinti és emeleti ablakokon a zsidó nép vallásának és történelmének fontosabb eseményeit ábrázolják.



Előcsarnokában a II. világháborúban elhurcolt szegedi és környékbeli zsidók neveit megörökítő márványtáblák, az ajtón belül a vészkorszakra emlékeztető fényképek láthatók.


A zsinagóga kitűnő akusztikájának köszönhetően Szeged egyik nagy befogadóképességű, 1300 ülőhelyes koncertterme is.
Az épületet körülveszik Lőw Immánuel által ültetett évszázados tiszafák, piramistölgyek és császárfák.
A hatalmas, gyönyörű orgonát Wegenstein Lipót temesvári orgonaépítő készítette. Évente több orgonakoncertet is adnak.

Nézzünk meg egy videót:
 https://www.youtube.com/watch?v=A2gsm1CzIdk


       2014 augusztus                                                      vinpet
 



3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter. Nem minden napi a látvány , Kisvárdában érettségiztem, minden nap a zsinagóga mellett mentem el. Az épület áll, bár kicsit felújításra szorul, de soha be nem jutottam. Jó voltodból most láttam egyet belülről , nagyon szép . További sok sikert a munkákhoz. Klára

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép templom, még nem hallottam róla és nem láttam, pedig többször jártam Szegeden. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés