Translate

2014. december 22., hétfő

Betlehem

Betlehem


A kereszténység szent városa Jeruzsálemtől néhány km-re fekszik. Lakosságának nyolcvan százaléka keresztény arab. A város a ciszjordániai területen fekszik, és az izraeliek, egy NDK-s időket idéző falat emeltek a határra, a terrorizmus visszaszorítása érdekében.
A város nevének jelentése "a kenyér háza". Ebben a városban született Jézus Krisztus és Dávid király.


Idézzük fel egy kicsit a Bibliát:
Szent József és Mária Názáretben éltek, amikor Gábor arkangyal megjelent Máriának, és tudatta, hogy ő fogja megszülni az Isten fiát, Jézust. Az országban ez idő tájt tartottak népszámlálást, és a törvény szerint minden férfinak a születési helyén kellett jelentkeznie, ezért Józsefnek és Máriának Jeruzsálembe kellett mennie.
Útközben, Betlehemben szülte meg Mária a kis Jézust, egy barlang istállóban. A bejárata annyira alacsony, hogy középtermetű embernek is le kell hajolnia, hogy be tudjon lépni. Az eredeti bejáratot befalazták egyrészt, hogy a hívők főhajtással hódoljanak, másrészt, hogy lovas katonák ne férjenek be. A bejárat olyan kicsire sikeredett, hogy még egy mélynövésű póniló sem férne be.


Jézus születési helye fölé Betlehemben templomot emeltek. A templomból lépcső vezet le a barlangba, ahol Jézus született. Ezüstcsillag jelzi a földön a helyet, ahol Mária világra hozta gyermekét. Jézus (eredeti nevén: Joshua ben Miriam), a jelentése: Az Örökkévaló megszabadít.


A templom a betlehemi Jászol téren található, de a templomban látható jászol csak másolat, az „eredetinek” tartott jászolt Rómában, a Santa Maria Maggiore Bazilika altemplomában őrzik.
A Születés Templomán több vallás is osztozik, a görögkeleti, az örmény, és a katolikus illetve a protestáns. A templomban háromszor ünneplik a karácsonyt, de rendszeresen tartanak benne esküvőket, keresztelőket, és temetéseket.


Betlehem ma, élő, lüktető város, csábító üzletekkel, koszos utcákkal, az utcákon arab gyerekek műanyag pisztolyokból tüzelnek mindenkire, hiába, készülni kell a felnőttkorra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése