Translate

2015. február 24., kedd

Citrom és narancs karnevál Mentonban

Citrom és narancs fesztivál Mentonban

A vidék másik nagyszabású eseményének helyszíne, a szintén a Cote d’Azur-ön fekvő festői szépségű városka, Menton, mely az olasz határ szomszédságában fekszik.
Rendkívüli szubtrópusi klímájának köszönheti, hogy a téli időszakban Franciaország legmelegebb városa és szinte soha sincs igazi tél. 
A városka népszerűségét nagymértékben növeli az évente megrendezésre kerülő Citrom és narancsfesztivál.
                        „La Cité des Citrons", azaz a Citromok Városa
A fesztivál apropóját az év első citrom és narancsszürete szolgáltatja, melyek a térség fő terményeit is jelentik egyben, nem csoda hát a méltó ünneplés.
A karnevál ideje alatt citrommal és naranccsal díszített óriásméretű kocsik vonulnak végig a városon, hatalmas, életnagyságú szobrok lepik el az apró utcákat, tereket. 


A Mentonba érkezett táncosok és zenekarok vérpezsdítő muzsikájukkal, egy pillanat alatt igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a dél-francia kisvárosban


        A fantasztikus jelmezekbe öltözött táncos lányokat is megcsodálhatjuk. 

                   
                                                Az alulnézet sem rossz

A felvonuláson kívül, a Bioves Parkban lévő állandó kiállításon több százezer citrom és narancs felhasználásával készített kompozíciók gigantikus palotákat, hajókat, épületeket, sőt még piramisokat is alkotnak.


A karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége.
Akkor a karnevál királyát a helyi gyerekek és felnőttek a tengerpartra vontatják, és elégetik hatalmas tűzijáték kíséretében. A karneváloknak nemcsak keresztényi, de pogány eredetük is van. 
A pogányok is ebben az időszakban ünnepelték a tél végét.
A keresztény vallás elterjedésével tiltani kezdték a pogány farsangokat, mert azok a nagy zabálások mellett alapvetően a bujaságról szóltak, ami nem volt összeegyeztethető a keresztény erkölccsel.
Ezért különösen érdekes, hogy a legbujább farsangi karneválokat az erősen vallásos dél-amerikai országokban látjuk. Gondoljunk csak a szinte meztelem brazil szamba táncosnőkre.
Míg például a teljesen pogány, magyar farsangi karnevál, a mohácsi busójárás, teljes mértékben nélkülözi az erotikát, ami a felvonuló busókat látva talán nem is akkora baj.

Készítettem egy videót is a karneváli forgatagról:








                                                                                                           Made by peter

4 megjegyzés:

  1. Kedves Péter.!
    Gyönyörű a Citrom,és a Narancs fesztivál....Hasonló ,mint nálunk a Debreceni Virágkarnevál ....!!!...Szépen mutattad be,,,,..további sok látnivalót éljél meg,és
    így mi is részesei leszünk...:-))..Köszönöm szépen...!
    Üdvözlettel: Mária..Szép napot kívánok.!

    VálaszTörlés
  2. Hangulatos, látványos fesztivál. Örülök, hogy egy fesztivál-tündér óvón a szárnyai alá vett. Köszönöm érdekes beszámolódat, Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Péter! Igazán hangulatos fesztivál, hasonló mint nálunk a debreceni virág karnevál, vagy a nyíregyházi ősszel ,gyümölcs fesztivál. Bár az utóbbit nem minden évben rendezik meg. Nagy élményben volt részed. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  4. Kedves Péter!
    Különlegesen szép összeállítás a citrom és narancsfesztiválról. Szeretettel gratulálok. Bea

    VálaszTörlés