Translate

2015. március 27., péntek

Párizsi séták: Az Invalidusok Dómja

Párizsi séták: Az Invalidusok Dómja

Az Invalidusok (Hadirokkantak kórháza) építésének ötlete XIV. Lajostól származik, aki 1670-ben elhatározta, hogy létrehoz egy otthont és kórházat a sebesült (invalides), és hajléktalanná vált katonák számára.
De kik voltak azok az „invalidusok”? A latin eredetű szó rokkant, szolgálatra képtelen katonát jelent. A több épületből álló klasszicista mesterművet eredetileg nekik építtette a sokat háborúskodó Napkirály.
Az átlagosan mintegy háromezer hadastyán élt itt, de előfordult, hogy a hétezret is elérte a számuk. Az uralkodó célja ezzel az volt, hogy a leszerelt hadfiak ne kényszerüljenek koldulásra vagy lopásra. Itt, állami költségen, a beteg, rokkant, veterán katonák életük végéig egészségügyi és szociális ellátásban részesültek.
A monumentális épület Libéral Bruant francia építészt tervei alapján 1676-ban készült el. 1679-ben befejeződött a főtengelyében kettős templom, melynek közös szentélye van a kapcsolódó dómmal, melyet XIV. Lajos saját mauzóleumául építtetett.






1804. július 15-én itt került sor a Becsületrend első átadóünnepségére, melyet Napóleon osztott ki a bátor katonáknak szolgálataikért.
Azóta a kitüntetés értéke jelentősen devalválódott. Elég annyit megemlíteni, hogy Szili Katalin és Hoffmann Rózsa is megkapta. Jean Yanne francia színész a Becsületrendet az aranyérhez hasonlította: „mindenkinek lehet”. Sőt, még a Vaterán is lehet kapni.



Az Invalidusok Párizs egyik idegenforgalmi látványossága, a franciák valóságos nemzeti kegyhelye. Az épületegyüttes legszebb része az aranykupolás Dome des Invalides (Invalidusok Dómja).






Napóleon szarkofágja:
A dóm kör alakú, nyitott kriptájában van elhelyezve Napóleon vörös gránit koporsója. A szarkofág körül azon nagy csaták helyszínei olvashatók, ahol győzelmet aratott. 



Napóleon nimbusza máig töretlen. A franciák nagy része tiszteleg emléke előtt.
A császár óhajának eleget téve, Szent Ilona szigetéről ide szállították a hamvait.
“Óhajom, hogy hamvaim a Szajna partján nyugodjanak, azon francia emberek között, akiket annyira szerettem.”

Az Invalidusokban rengeteg síremléket találunk. Itt nyugszik még Napóleon gyermeke, a Sasfiók, valamint két fivére, továbbá Foch és Leclerc marsallok, Rouget de Lisle a Marseillaise-t komponistája. valamint  a mindenkori francia hadsereg hírességei.


A dóm mellett magasodik a Musée de l'Armie, a Hadsereg Múzeuma, amely a világon az egyik legnagyobb, és a francia hadsereg dicsőségét hivatott hirdetni. ezen kívül egy gazdag, remek hadtörténeti múzeumnak ad helyet. 
Az Invalidusok eredeti épületrészében 1905 óta a nyugdíjas rokkant katonák egy másik, azóta épített és korszerűbb szárnyban kapnak helyet.
A néphit szerint az épület körül elhelyezett muzeális történelmi ágyúk az Élysée palota felé irányulnak, mindenkori figyelmeztetésként a nép erejére. Érdekes nem?



Napóleon Bonaparte kultusza ma is él.

Kosztolányi: zsengék, töredékek, rímjátékok: összeállításában így ír a nagy hódítóról:

Napóleoni buzdítás katonáihoz: Rátok tekint két félteke
                                                  Hogy féltek-e?
Egy agg póttartalékos sóhaja:   Mit ér, mit ér két félteke?
                                                 Ha lóg az ember fél töke?" 



Az Invalidusokban, napjainkban is fogadnak nyugdíjas és rokkant francia katonákat.
Az épületegyüttes nagyságát, szellemét és jelentőségét mi sem tükrözi jobban, mint hogy 2008. szeptember 13-án XVI. Benedek pápa 260000 ember előtt tartott itt misét.

Nézzünk meg egy videót:   https://www.youtube.com/watch?v=BhqCzLIH10Y

                                                                                                Made by vinpet

7 megjegyzés:

  1. Péter köszönöm szépen az értékes leírást ,mellyel kicsit közelebb hoztad hozzám az
    Invadilusok-at ..!!

    VálaszTörlés
  2. Szép épület-együttes, de kintről nézve "katonásnak" tűnik, mint megalkotója. Köszönöm érdekes tájékoztatódat.Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A franciáknál ma is óriási a Napóleon kultusz

      Törlés
  3. Köszönöm Péter ! nagyszerű séta volt és élmény , többször jártam Párizsban ezt a csodát viszont nem láttam. Csodásak a képek. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  4. Szervusz, kedves Péter! Most legalább belülről is láthattam - képmorzsákat - mert a városnézések során, én a buszt vezettem - s amikor arra került a sor, hogy múzeum és más látnivaló látogatására került volna sor...irány a parkoló...és ott várakoztam a továbbindulásra, hogy a csoportot felszedve tovább menjünk...

    VálaszTörlés