Translate

2015. május 11., hétfő

A Szádelői völgy, a felvidéki Grand Canyon

A Szádelői völgy, a felvidéki Grand Canyon


Szádelő (szlovákul Zádiel) község Kassától mintegy 40 km.-re fekszik. A települést 1317-ben Zadeley néven említik először. 

Az elnevezés a száj és elő szavak összevonásából alakult ki. A név arra utal, hogy a település egy meredek szurdokvölgy bejáratánál fekszik. 


A község határában lévő hatalmas Szádelői völgy, a Szár-patak sziklacsodákkal teli szurdokvölgye, a vidék kiemelkedő természeti szépsége. 

A völgy alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé. A völgy természeti különlegessége, hogy barlangok beszakadásából keletkezett. 


A szurdokvölgyben végig a Szár (Blatnica) patak mellett haladunk, hol jobbról, hol balról szegélyezi az utunkat.A halkan csörgedező patak és a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői völgyet. 
A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. 
A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található.


A legenda szerint a hun Attila fia, a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, itt bukott alá szárnyas lovával, a holttestét is ide temették. A testet Ellák herceg találta meg, ő népével épp itt, a hegyek közt telepedett le. 

A patakot az elesett herceg emlékére nevezték el Szár-patakjának, a környező hegyeket pedig Szár-hegységnek. Egy másik legenda szerint, mely erősen hajaz a Tordai hasadék keletkezésének mondájára, a menekülő Szent László király mögött hasadt szét a hegy, és pogány üldözői nem tudták követni.

A látvány mindenesetre gyönyörű, nem csoda hogy a mondavilágban többféle változatban előfordul. 

A különleges karsztképződmények mellett gazdag növény és állatvilág is. A szurdokot az UNESCO az “Ember és bioszféra” programjába sorolta.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=lIPs9TNBewo

          2015                                                                 By vinpet

                                                                                   Forrás: internet

3 megjegyzés:

 1. Csodás vidékek vannak Nagy-Magyarországon.Köszönöm szépen érdekes és szép tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

  VálaszTörlés
 2. Péter.!
  Ismét gyönyörű ,és szép tájat mutattál be .!
  Köszönöm szépen.!
  Üdvözlettel: Mária

  VálaszTörlés
 3. Érdemes a peremre is felmenni, ha időnk és erőnk engedi!

  VálaszTörlés