Translate

2015. július 21., kedd

A cárok nyár palotái: Carszkoje Szelo – Puskin

A cárok nyár palotái

Carszkoje Szelo – Puskin

Carszkoje Szelo a cárok nyaralója, Nagy Péter cártól a Romanov dinasztiáig az orosz uralkodói családok kedvelt nyári rezidenciája volt, ahol szinte minden építészeti stílus felfedezhető.

A Szentpétervártól 25 kilométerre fekvő terület neve feltehetően Szarszkaja Miza volt, ami a finn Saarismoisio („magaslati udvarház”) szóból származtatnak a kutatók.
A palota köré települt falut eleinte Szarszkoje Szelo-nak hívták, amikor elkészült a palota, megkapta a Carszkoje Szelo, azaz „cári falu” nevet.

A település házait nagyrészt gazdag szentpétervári családok építtették Erzsébet és Nagy Katalin cárnők uralkodása alatt, ebben a városban volt először villanyvilágítás. 1937-ben a költő születésének 100. évfordulója alkalmából Puskin lett a település neve.

Rastrelli, olasz építőmester tervei alapján készült palotához egy díszkapun keresztül lehet bejutni, mely előtt rezesbanda köszönti a látogatókat.

A kapun stilizált E betű (oroszul “Ekaterina”)hirdeti a palota tulajdonosát.Az orosz barokk gyöngyszemének is emlegetett háromemeletes palota szépsége elbűvölő.


A belső kialakítás művészi gazdagsága és pompája a cári időket idézi. Nagyterme a maga 50 m-es hosszúságával és 18 m-es szélességével Európa legnagyobb és legelegánsabb báltermei közé tartozik. 
Még belegondolni is fantasztikus, hogy milyen lehetett itt élni.


A palota legnevezetesebb helyisége, melyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek, a 

Borostyán szoba.

A II. világháború alatt úgy próbálták elrejteni a nácik elől, hogy letapétázták az egész szobát, de sajnos a németek felfedezték a kincset, és Hitler utasítására az egész Borostyán szobát, annak minden tartozékával együtt Königsbergbe szállították.
A háború zavaros ideje alatt minden eltűnt, néhány darabot egy náci orvosnál találtak meg.
A nemzetközileg is támogatott rekonstrukciós munka eredményeként, 2003-ra ismét eredeti formájában látható a Borostyán szoba.
A palotát gyönyörű part övezi szökőkutakkal, tavacskákkal, madárcsicsergéssel, mókusokkal és hangulatos pavilonokkal.Nézzünk meg egy videót a palotáról és a parkról:

https://www.youtube.com/watch?v=9zPA7AoLu2Y

                                                                                           

                       2015 jún. – júl.                                   Made by Peter
3 megjegyzés:

  1. Pompás hely, nem számított, hogy közben a muzsikok milliói éheztek. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Kedves Péter!
    Csodálatos látvány ...Gyönyörű...!!!
    Üdvözlettel: Mária.

    VálaszTörlés