Translate

2015. július 12., vasárnap

Neszebar


Neszebár

A nyaralás és pihenés mellett látnivalókban is gazdag a környék, elég, ha csak a bájos kisvárosra, Neszebárra gondolunk, amely mára a világörökség része. Egy ott töltött nap egy időutazással is felér.


Nézzünk meg egy kis videót Neszebárról:

http://www.youtube.com/watch?v=PVfkE2DPFA8

Neszebár jelképe:

A félsziget bejáratánál egy égbenyúló szobrot láthatunk, ez a nőalak, maga a város, azaz Neszebár, a kezében lévő kereszt a vallásra utal, a galamb, pedig a béke hírnöke.
A szobor alapja egy csónak, amely a település tengeri kikötő jellegét hangsúlyozza.


Neszebárt a negyven templom városának mondják, de nyugodtan hívhatnák a négyszáz butik vagy étterem városának is, hiszen minden talpalatnyi földet kihasználnak.

Neszebár, a bolgár tengerpart legrégibb települése.

Az óvárost a görögök alapították időszámításunk előtt az ötödik században, és csak egy keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel. Volt már római, bizánci és török fennhatóság alatt, történelme meglehetősen viharos.
Az Óváros, jellegzetes bolgár faházaival, bizánci stílusú templomaival, kis vendéglőivel, szűk utcáival felejthetetlen látványt nyújt. Az éttermek teraszáról pazar kilátás nyílik a tengerre.
A félsziget bejáratánál álló török kori szélmalom is az óváros jelképévé, és a madarak kedvenc tartózkodási helyévé vált.



Az ókori városfal maradványok un. opus mixtum technológiával épültek,melyekben a falazat váltakozóan kő- és téglarétegekből áll. 



Neszebárban a legmagasabb az egy főre eső templomok száma a világon. Ezek közül csak egy működik, de megcsodálhatjuk az ókori szent helyeket, melyekből elég sok van romos állapotban.



                            Az Arkangyal templom és a Megváltó templom romjai

Érdekesség, hogy a török időkben épített templomok az utcaszintnél alacsonyabban vannak, mert a „hitetlenek” temploma nem lehetett magasabb a mecseteknél.
További templom maradványok:



                                               Az egyetlen működő templom



A 19. század végén kezdték restaurálni a városka házait, amelyek jellegzetes, sötétbarna fagerendákból épültek, gyakran befuttatva szőlővel vagy más futónövénnyel.   



Neszebártól búcsúzva gyönyörködjünk el a fantasztikus panorámában!


                                                                                                           Made by vinpet 

4 megjegyzés:

  1. Remek kirándulás ,igazán úgy szép ahogy van.
    Köszönöm Péter!
    Szeretettel: Franciska

    VálaszTörlés
  2. Valóban időutazás, együtt az ókor és középkor, érdekes hely.Köszönöm szépen a bemutatását. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép Péter! Több mint 30 éve voltam ott, de akkor még eléggé elhanyagolt volt. Érdemes újra visszamenni! Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a megosztást!39 évvel ezelőtt láttam,most is nagyon szép,sőt szebb lett!

    VálaszTörlés