Translate

2015. november 9., hétfő

Mátrai képek

Mátrai képek

Hazánk északi részén találhatjuk a vulkanikus eredetű Mátra hegységet, mely az Északi-középhegység része. Itt emelkedik az ország két legmagasabb csúcsa az 1014 m-es Kékes és a 964 m magas Galyatető.


A cser, tölgy, gyertyán, bükk és kis részben fenyőerdőkkel borított lankák és völgyek őszi színpompája felejthetetlen.



Budapestről indulva, érdemes Pásztó felől megközelíteni a Mátrát, útba ejtve Gyöngyöspatát, ahol a  Kisboldogasszony-templomban megcsodálhatjuk a híres Jessze fa oltárt. A templom és az oltár történetéről külön blog készül.




Mátraszentimre előtt álljunk meg Fallóskútnál, a híres Mária kegyhelynél, mely a magyar zarándokút egyik állomása. A részleteket itt is külön blogban találod.



Mátraszentimre és környéke kristálytiszta levegővel, és a nyugodt pihenés ígéretével várja a látogatókat. 
A múltat idéző kis hegyi templomok, máig őrzött nemzetiségi hagyományok és a számos túralehetőség gazdag programokat kínál.
A túrák nehézségi fokát bakanccsal jelzik. A három bakancs már egy kemény 4-5 órás túrát jelent, 5-800 méter szintemelkedéssel.


Sétáljunk végig a szénégetők ösvényén, ennek nehézségi foka egy „fél pár papucs”. A piros kereszttel jelzett tanösvény mentén tablók ismertetik a hely jellegzetességeit, az állat és növényvilágot.

Külön táblán mutatják be az itt fellelhető ehető és a mérgező gombafajokat. Sajnos mi nem láttunk egyet sem a természetben, talán az avar eltakarta. Vigasztalásunkra a helyi postás mutatott néhány szép, ehető példányt.

A Szénégetők útja a Cserkő bánya pihenőtől indul. A korábban itt bányászott "cserkő" vulkanikus eredetű sötétszürke-fekete andezit, melyet keménysége, valamint fagy- és kopásállósága miatt építőanyagnak használtak. Láthatunk szénégető boksákat is.








Három falu temploma:
A templom egy magaslatra épült a településeken kívül, mert a három falu (Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló) nem tudott megegyezni: hol épüljön fel, ezért az egri érsekség úgy határozott, hogy mindhárom falutól egyenlő távolságra legyen. 


Továbbindulva, látogassunk el az ország tetejére, Kékestetőre.
Az ország legmagasabb pontját egy nemzetiszínűre festett szikladarab jelzi, de innen még mehetünk magasabbra is, és a kilátó második emeletéről szabadon gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban. 
A távoli hegyek és dombok őszi színekben pompázó erdei, a ködbe burkolózó völgyekkel fantasztikus panoráma.
Néhány éve az „Angyalok tisztásának” nevezett terület ilyenkor még nem a szebbik arcát mutatja, kissé elhanyagoltnak tűnik. 
Az említett magasságjelző szikladarab is olyan mintha még a honfoglaló őseink telepítették volna. A síszezonra várva előkészítő munkák folynak, a jótékony hóesés majd mindent eltakar.






  2015 ősz                                                        Készítette: vinpet

8 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Egy gyönyörű mátrai kirándulás emlékei. Folyt.köv.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen!..Többször voltunk Kékestetőn.!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen!
    A Mátrában többször jártam csodálatos - Mátraháza,Kékestető, Galyatető..... és sorolhatnám. Ez még lánykoromban volt, akkor még sokfelé kirándultam.
    Az összeállításod nagyon tetszett, meglátszik, hogy örömmel csinálod.
    Hálás vagyok a bogokban olvasottakért és a videókért is: Éva -:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Mátra minden évszakban gyönyörű, de az ősz színei felülmúlhatatlanok.

      Törlés
  4. Köszönöm Péter! Csodás túrát tettem a képek alapján. Régen jártam már sok sok emlék fűz hozzá. Szép az összeállítás. Szeretettel kívánok további kellemes kirándulásokat. Klára

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a mátrai kirándulást, olyan profi bemutató volt, mintha én is ott járnék. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés