Translate

2015. december 8., kedd

Lőcse

Lőcse

A Kelet-Szlovákiában, a Lőcse- (Levoča) patak völgyében fekvő festői szépségű Lőcse, az egykori Szepes vármegye székhelye, Szlovákia műemléki és történeti szempontból egyik legkiemelkedőbb városa. 

A várost a 12. század környékén kezdték benépesíteni. Lőcse virágkora a középkorban volt, kereskedelme mellett nyomdái és az oktatási intézményei is híresek voltak.

Lőcse rövid idő alatt a Szepességbe érkező német telepesek központja lett, később szabad királyi városi rangot kapott. Itt játszódik Mikszáth Kálmán híres regénye, a Fekete város is.

Fontosabb látnivalók:
A központ főtéren áll a Szent Jakab plébániatemplom, mely karcsú tornyával a város látképének meghatározó épülete. A hársfából készült főoltár, a világ legmagasabb faoltára.
Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermekét is.

A plébániatemplom mellett láthatjuk az árkádokkal díszített városházát, mely a reneszánsz építészet egyik remekműve, és a szintén reneszánsz Thurzó házat.

A főtéren látható a 16. századból származó szégyenketrec, mely szerepel Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is. Fabriczius bíró a saját lányát záratta be.



Lőcsei képek:


Lőcsétől néhány perc autóútra találhatóak Szepes várának impozáns romjai. A kopár hegytetőre emelt kolosszus ellenállt minden idők hadainak, tragédiája igazi magyaros történet.
1780-ban felrobbant egy méretes pálinkafőző berendezés és a lángoló alkohol okozta a vár vesztét. A hajdani büszke várra csak csupasz romok emlékeztetnek.

Nézzünk meg egy videót:

                     2015                                                made by vinpet

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter! Ebben a városban még nem jártam. További kellemes utazásokat kívánok. Klára

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm érdekes tájékoztatódat Lőcséről, erről a szép kis felvidéki városról. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Csodás virtuális utazás! Köszönöm , hogy láthattam - Éva

    VálaszTörlés
  4. A főtéren látható a 16. századból származó szégyenketrec, melynek leghíresebb rabja Korponayné Géczy Julianna volt, akinek a történetéből Jókai Mór írt regényt: A lőcsei fehér asszony címmel. Ez nem igaz! A ketrecbe Fabriczius lányát zárták be. El kellene olvasni a könyvet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tóth Viktória!

      Köszönöm az észrevételét, a blogot már módosítottam is. Ifjúkoromban olvastam Jókai regényét, de sajnos rosszul emlékeztem a történésekre. Mentségemre szolgáljon, hogy azóta 60 év eltelt.
      Szeretném, ha a többi blogomat is hasonló alapossággal átnézné, hátha további tévedések is fellelhetőek. Amennyiben talál ilyeneket, kérem, hogy a mostani levelében tapasztalt udvarias formában írja meg nekem.

      Szeretettel üdvözli: Vincze Péter

      Törlés