Translate

2016. május 7., szombat

Barcelona nevezetessége: A Montjuic

Barcelona nevezetessége: A Montjuic

A Placa Espanya-n fekvő a régi arénától elindulva, nem győzzük kattogtatni a fényképezőgépünket, annyi a csodás látnivaló. 
A régi aréna impozáns épületében bikákat már nem találunk, a torreádorok is inkább pincérnek álltak, és a vendégek pénztárcáját támadják erősen. Az épülettől, átvágva az Espanya téren, közelíthetünk a szökőkút erdővel díszített hegy felé, melyet inkább dombnak mondanék. 



Először a „mágikus” szökőkútrendszerhez érünk, melynek látvány nappal is csodálatos, de az esténként zenére táncoló vízsugarak látványa egyszerűen fantasztikus.





Nézzünk meg erről egy videót is: 



A látványos szökőkutak felett van a Palau Nacional, a Katalán Nemzeti Múzeum, melynek lépcsőjén randevúznak a fiatalok, és erőt gyűjtenek a megfáradt turisták. A kilátás innen is gyönyörű.





Tovább sétálva elérünk a Poble Espanyol-hoz (magyarul  Spanyol falu), melyet végigjárva megismerkedhetünk a spanyol népi építészet alkotásaival. A 117 épületben kézműves-műhelyek, népművészeti boltok és kiállítások kaptak helyet.



Nézzünk meg egy videót is: 


A 213 méter Montjuic-on (a zsidók hegye) építették meg az olimpiai falut, és az olimpiai stadiont is az 1992-es olimpiai játékokra.




A domb legrégebbi nevezetessége a Castell de Montjuic, egy hatalmas, 18. századi erődítmény.



 Káprázatos a kilátás Barcelonára és a tengerre.





Érdekességek:

Itt ünneplik a Fontadas-t, melynek eredete a legenda szerint az alábbi: Szent János napja előtti éjjelen a hívők összegyűlnek, és hatalmas máglyákat gyújtanak a szent emlékére. 
1780-ban Barcelona városának vezetése úgy határozott, hogy a sűrűn beépített városban betiltja a nyílt tűzgyújtást, ezért a város polgárai a Montjuic hegyen gyújtottak máglyákat.
Azóta is rendszeresen kirándulnak a hegyi forrásokhoz, és piknikeznek, énekelnek és táncolnak napestig. 
Az ünnep neve is innen, a forrás szóból ered. Tipikus mediterrán életérzés, boldogság, semmittevés és életöröm. Ezt érdemes lenne eltanulni tőlük.

A másik érdekes hagyomány, a szardíniatemetés hamvazószerdán. A karnevál végeztével és a böjt megkezdése előtt kivonulnak a hegyre, és rituális keretek között halakat temetnek kerámiaedényekben, ígéretes kutatási lehetőségeket biztosítva a jövő régészei számára.

Nézzünk megy egy videót a Montjuic látványosságairól: 


              2016 tavasz                                          készítette: vinpet

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű város, szeretni való lakóival és persze a gasztronómiája..azt elmondani nem lehet, enni viszont annál inkább...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Péter!
    Szeretettel gratulálok a blogodhoz, így egyben még csodálatosabb a város és nevezetességei.******************
    Amit a képek alatt lehet olvasni nagyon érdekes és egyedi. Valóban tanulhatnánk tőlük - mint ahogy írtad - hogyan lehet boldogan, örömben élni.
    Szeretettel ~ Éva :-)☺

    VálaszTörlés