Translate

2016. szeptember 7., szerda

Ålesund, Norvégia egyik ékszerdoboza

Ålesund (ejtsd óleszün)

Ez a kis városka Norvégia egyik ékszerdoboza. A szecessziós stílusú gazdag színvilágú városközpontjáról ismert festői települést 2007-ben egy szavazáson a norvégok, 2009-ben pedig a brit The Times választotta Norvégia legszebb városának.

A régészeti kutatások szerint a terület már 9000 évvel ezelőtt lakott volt, de csak az 1500-as években említik először az Alesund nevet. A hegyekkel övezett városka három kis szigetre épült, melyeket a tenger alatt húzódó alagutak kötnek össze. 
A város történelmének tragikus éve volt 1904, amikor a hajnalban keletkezett tűzben néhány óra alatt több mint 800 ház égett porig, és tízezer ember vált hajléktalanná. A fiatal norvég építészek bevonásával megvalósított újjáépítés a szecesszió stílusát ötvözte a nemzeti romantika és az európai kortárs építészet jegyeivel.

A városka festői látványát akkor élvezhetjük teljes pompájában, ha 418 lépcsőfokon felmászunk az Aksala hegyre. Az elénk táruló látvány minden fáradságot megér, hiszen beláthatjuk egész várost szigeteivel és a környező hegyeket a fjordokkal.
 A tenger messzi hullámait reménykedve kémlelő, a hozzátartozóját váró nőalak az 1885-ös szörnyű viharnak állít emléket, melyben 33 halász vesztette életét.

Nézzünk meg egy videót is a városról:


         2016 augusztus                                                 készítette: vinpet

4 megjegyzés:

  1. Mint a mesében...gyönyörű...Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter! csodás utazásban volt részed, kívánok még több szép és kellemes utat. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés