Translate

2017. március 26., vasárnap

Alberobello a törpök városa

Alberobello
Az olasz csizma sarkán barangolva, Alberobello városkához érve, különös, mesebelinek tűnő házacskákat pillanthatunk meg. 
A trullóknak nevezett kis, kúpos tetejű kunyhók százai borítják a környéket. Talán nagyra nőtt manócskák laknak itt, vagy a hupikék törpikék menekültek ide Hókuszpók elől?




A törp-kunyhókból álló kis varázsváros ma a régió egyik leghíresebb látványossága.  
A fa ácsolat nélküli, egyetlen hatalmas zárókővel lezárt, kívül pedig mészkőlapokból összerakott csúcsos tetejű kunyhók  építésének célja a korabeli adóhatóság átverése volt.
A település hűbérurai, az Acquaviva grófok ajánlották a lakosoknak, hogy kőből, minden kötőanyag nélkül építkezzenek, így házaikat pillanatok alatt törmelékkupacokká lehetett szétbontani. A nápolyi királyság adószedői ezért nem tudták a füstadót  behajtani.
A ravasz adócsalás egyedülálló megvalósítása még a Világörökség listáján is szerepel. Manapság a fehérre meszelt falú kis házakban a turisták konszolidált fosztogatása zajlik.
Nálunk a roma telepeken a szoc-pol támogatással próbáltak hasonló módon trükközni, de ezt nem terjesztették fel az Unesco-hoz. Vajon miért?
Szinte minden házacskában a bazárok és ajándékboltok csecse-becséivel csalogatják a látogatókat, de még egy trulló-templomot is találunk a domb tetején. A háztetőkön különféle jelképeket is megfigyelhetünk.










Nézzünk meg egy videót is:

                                                                                                           by vinpet

6 megjegyzés:

  1. Kedves Péter....Köszönöm szépen,ezt a csodálatos, és egyben
    különleges látványt ..nagyon tetszett.Örültem neki.!

    VálaszTörlés
  2. Az emberi találékonyság remeke, erről az "adócsaló" faluról még nem hallottam /és még ki tudja mi mindenről/. Köszönöm érdekes tájékoztatódat, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi mindenre képes az ember egy kis adóelkerülésért.

      Törlés
  3. Ez valami csodaszép hely Péter !Törp-kunyhók ,szépséges ,köszönöm szépen .

    VálaszTörlés