Translate

2017. április 17., hétfő

Lecce, a Dél-olasz Firenze

Lecce

A városról először a totó-meccsek kapcsán hallottam. A régebbi totószelvény tele volt olasz mérkőzésekkel, így sok olasz települést a focicsapata révén ismertünk meg. Bár ebben voltak buktatók is, hiszen pl. Lanerossi csapata, a helyi támogatóról kapta a nevét, nem Vicenza gyönyörű városáról.

Egy kis történelem:

Lecce városának története több mint háromezer évre nyúlik vissza. A történelmi kutatások szerint a várost Mallenius, salentói király alapította még a trójai háború előtt i. e. 1200-ban.

Később a rómaiak hódították meg és Lupiae -nak nevezték, mely valószínűleg a latin lupus szóból származik, amelynek jelentése farkas. Vannak más elméletek is, de ez a legvalószínűbb, hiszen a város címerében is egy farkas látható.



A város egyik fénykora Hadrianus római császár uralkodása alatt volt, ekkor épült a ma is látható színház és amfiteátrum.
A Nápolyi Királyság ideje alatt Lecce az egyik leggazdagabb város volt a régióban, ebből az időszakból származnak a városképet ma is meghatározó barokk épületek.
A történelmi emlékekben gazdag települést Dél Firenzéjének is nevezik csodálatos, barokk épületei miatt.
A városba több monumentális kapun keresztül lehet bejutni, mi a Nápolyi kapun mentünk be.


A város központja a Piazza Sant’ Orozo, melynek közepén egy római oszlop magasodik. Ez jelezte a Rómából induló Via Appia végét.
Ma az oszlop csúcsán Szent Orontius alakja látható, az első leccei mártír a város védőszentje.
Korábban a jezsuiták és a theatinusok Szent Irént akarták védőszentnek, de mindegyik vallás más Szent Irénre gondolt. Ez komoly villongásokhoz vezetett a két vallás követői között, melybe még Rómát is bevonták.
Kompromisszumos megoldásként felvetődött annak a lehetősége is, hogy a városnak két védőszentje legyen a két Szent Irén személyében. Végül salamoni döntéssel megegyeztek, hogy Szent Orontius legyen a védőszent.




Az Augusztus császár uralkodása idején épült, 25 ezer férőhelyes római amfiteátrum maradványai ma is impozáns látvány nyújtanak.




A ferences, jezsuita, és theatinus szerzetesrendek elterjedésének köszönhetően számos gyönyörű templomot is láthatunk. A Via Appia úton sétálva elérünk a székesegyházhoz.







 A város szépségét a helyi homokkőnek köszönheti. Könnyen faraghatók, majd utána megszilárdulnak. Sétáljunk egyet az óvárosban:










Az óváros hangulata visszarepít a középkorba. A szűk utcák, a díszes épületek, igazi romantikus, olasz életérzést sugallnak.

Nézzünk meg egy videót:

                                                                                                            vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése