Translate

2017. május 9., kedd

Herkulesfürdő

Herkulesfürdő

A hatalmas sziklák övezte völgyben megbúvó Cserna patak medrében és partjain feltörő számos melegvíz forrás gyógyító ereje nagyon sok embernek adta vissza az egészségét. A többszáz méteres függőleges sziklafalak ölelésében lévő szurdokvölgy és a Domogléd hegy gerincén magasodó égbenyúló fenyőfák, felejthetetlen látvány. A páratlan természeti környezetnek köszönhetően, a völgy klimatikus hatása is kedvező. A szárazföldi, a Duna-Fekete tengeri és a mediterrán éghajlat együttes hatására, a tél enyhe, a nyár kellemesen meleg. 





Az 50-60 fok hőmérsékletű kénes vagy sós források különféle betegségeket gyógyítanak. Az ásványtartalma azonban annyira tömény, hogy a betegek számára az egyedi terápiát a fürdőorvos írja elő.
A rómaiak korában is ismert fürdő jelenlegi nevét 1817-ben kapja, az addigi Mehádiai fürdők helyett.
Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében az egyik leghíresebb erdélyi üdülőtelepként említették, de igazán Ferenc József 1852 évi látogatása után vált híressé.
Később Sissi királyné is többször ellátogatott ide. A kis település a császári vendégek és az őket kísérő főurak és hölgyek méltó fogadására Európa egyik legszebb fürdőhelyévé vált. 
Ha behúnyom a szemem, látni vélem a pompás paripák vontatta kecses hintókat, az elegáns, estélyi ruhás dámákat, a legyezőjüket remegtető első bálos úrilánykákat és a frakkos, cilinderes, délceg urakat. Majd hirtelen véget ér az álom és egy rozsdatemetőt látok magam előtt.
A vendégeket ez a kissé romos, de még ma is gyönyörű állomás fogadta. Az épület bejáratánál lévő Zsolnay váza fantasztikus.




Központja a gyógy csarnok, melyhez a Rezsó- és Ferenc József-udvar impozáns épületei kapcsolódnak.  Szemben a Cserna jobb partján emelkedik a kupolákkal díszített reneszánsz stílusú Szapáry-fürdő hatalmas épülete.










Az egykori pompázatos fürdőváros műemlék épületei lepusztultak, romosak, elhanyagoltak, mintha egy 150-200 évvel ezelőtti szabadtéri múzeumban járnánk. A császári fürdőhely a boldog békeidők, a semmittevés hangulatát idézi. 
A semmittevésnek jól láthatóak a nyomai. 
Az egykor fényűző épületek nagyrésze most zárva áll, ablakaik betörve, a falak penészesek, bár itt-ott láthatóak a restaurálás apró nyomai, sajnos az enyészet a gyorsabb. Herkules is búsan tartja a bunkóját.






Az újvárosi, vagy üdülőnegyedben hatalmas szállodakomplexumok épültek, úgy látszik ezek mellett már állagmegóvásra nem jutott.



Reméljük, hogy a „Világörökség” gondozói egyszer majd felfigyelnek erre a gyönyörű helyre, és ismét régi fényében fogadhatja a látogatókat.

Nézzünk meg egy videót:


Búcsúzóul idézzük fel a legendás keringő, a „Herkulesfürdői emlék” születésének körülményeit.
Bajor Nagy Ernő így írta le a Herkulesfürdői emlék születésének történetét, az Ország Világ című folyóiratban: 
„1903 júniusának egyik délelőttjén Herkulesfürdőn, a harminchármas ezred zenekarának karmestere – Pazeller Jakab – véletlenül ráért egy kicsit, mert nem volt délelőtt próbájuk. Bement a szalonba, leült a zongorához, és saját kedvtelésére játszani kezdett. Egyszer csak érdekes téma bontakozott ki a rögtönzésből: keringő, könnyű kis bódulat, áradó romantika s meglepő, érdekes hangvétel ölelkeztek benne.
Valami egészen új sarjadt ki a hangok véletlen rendjéből. 
Most már ő maga is jobban odafigyelt. Addig-addig kalandozott ujja a billentyűkön, míg kiformálódott egy, a fő témához illő szomorkás, boldog utójáték. Aztán rájött, hogy az utójáték előjátéknak is jó. Fél óra múlva felírta a kottapapír fejlécére a címet: Herkulesfürdői emlék.
Még aznap hangszerelte, két nap múlva pedig be is mutatták. Ez volt a fiatal zeneszerző 121. műve, akinek nevéhez olyan ismert dallamok fűződnek, mint az Akácos út zenéje. Magyar slágernek nem volt még ilyen sikere.”

            Herkulesfürdő 2017                                                     by vinpet
                                                                                             forrás: internet

2 megjegyzés:

  1. Kedves Péter!

    Nagyon szép képek a régi időkből tartalmas, mindenre kiterjedő beszámolódhoz szívből gratulálok!
    Szeretettel : Éva ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméljük nemsokára régi fényében láthatjuk.

      Törlés