Translate

2018. május 5., szombat

Zakopane


Zakopane a téli főváros
Lengyelország téli fővárosaként is emlegetik, de minden évszakban páratlan élményeket kínál az idelátogatóknak, bár kétségtelen, hogy várost nem elsősorban a látnivalói miatt keresik fel a turisták. Télen síparadicsomként működik, a többi évszakban inkább kiindulópont a hegyekben túrázók számára.
Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. A település első említése a XVI. század végéről való, lakosai Báthory István lengyel királytól, erdélyi fejedelemtől kapták első kiváltságaikat. A Zakopane elnevezést egy XVII. századból származó oklevélben említik először.
Az 1900-as években a friss hegyi levegő csodát tett a gyógyulni vágyók körében, ezért a várost gyógyhelynek nyilvánították. A tüdőbetegeket a helyi gorál lakosok vitték fel a hegyi legelőkön álló pásztorházakba.




A város kulturális története is számos érdekességet rejt, mivel sok író, költő és zeneszerző élt és alkotott itt, de aki nem itt élt az is ide járt nyaralni. Itt nyaralt többek között a Nobel díjas Maria Skłodowska Curie is. A sajátságos zakopanei építészeti stílus Stanisław Igancy Witkiewicz nevéhez köthető.



Turistalátványosságok:

A Gáspár-csúcs:
A Kasprowy-csúcsként ismer hegy, 1987 méter magasan van a Tátra lengyel oldalán. Edzett sportolók gyalog is feljuthatnak a csúcsra, de sokkal békésebb a lanovkával menni, amely 1936 óta szállít utasokat.  Persze pánikra semmi ok, azóta többször is felújították.


A Gubalowka-hegy:
A siklóval pillanatok alatt felérhetünk, és tátott szájjal bámulhatjuk a fantasztikus panorámát. Elképesztő kilátás nyílik innen Zakopane városára és a Tátra tavasszal is havas csúcsaira. A 2000 métert is meghaladó hegycsúcsok fenséges karéja pazar látnivaló.










Nézzük meg videón is: 


                                                                                                by vinpet

2 megjegyzés:

  1. Kedves Péter Köszönöm ! Minden vidót és hozzá küldött információt nagyon élveztem, nem voltam még itt. de Te segítségeddel eljutottam. Már nincs lehetőségem az évek elmentek. segítségeddel minden egyes videót megköszönök.. További szép és tartalmas felfedezéseket , videózásokat kivánok! Üdv: Marika.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Örülök, hogy virtuális idegenvezetőd lehetek.
      Szeretettel: Péter

      Törlés