Translate

2018. december 8., szombat

Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom

A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):

Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.
Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.
A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. 


A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.
A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.
A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.
A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.
A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.

A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.
A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. 
Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése