Translate

2020. március 6., péntek

Varasd


Varasd
Horvátország egyik népszerű szárazföldi turistacélpontja ez a gyönyörű barokk város. A vár és a hangulatos, romantikus utcák a szépen felújított épületekkel már-már Prágát idéző, igazi barokk hangulatot árasztanak.


Egy kis történelem:
A Dráva mellett elterülő település neve a magyar város szóból ered. A korai középkori oklevelek is említik Varasd várát "castrum Garestin" néven. III. Béla magyar király fia András 1209-ben a vár körül kialakult települést szabad királyi várossá nyilvánította, ami számos kiváltsággal járt. A tatárjárásban elpusztult földvárat újjáépíttették, majd 1440 körül Cillei Ulrik kővárrá építtette át.
A Hunyadi Mátyás által is megerősített különféle kiváltságoknak és a kedvező földrajzi stratégiai helyzetnek köszönhetően Varasd városa az északi horvát területek gazdasági központja lett.
A török hódítások idején Varasd volt Horvátország fővárosa a veszélyeztetettebb Zágráb helyett. Az 1664-ben megkötött vasvári béke, majd a néhány évvel későbbi karlócai béke jelentett fejlődést a város számára. A város fővárosi rangjának a 18. századi hatalmas tűzvész vetett véget, Mária Terézia a királyi tanács székhelyét Zágrábba tette át. A tűzvész után épült fel a mai is látható szép barokk városközpont.


Látnivalók:
A város kiemelkedő látnivalója a Domenico dell'Allio itáliai építész által megépített impozáns vár, mely ma múzeumként látogatható.


Az eredetileg gótikus stílusban épült városháza a település legrégibb épülete, melyet a tűzvész után átépítettek reneszánsz stílusúvá.


A Stančić-téren az óváros egykori kapuja közelében található, a színes homlokzatú Prašinski-Sermage-palota.


Nézzünk meg egy kis videót a városról:

                                                                                                         By vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése