Translate

2020. április 5., vasárnap

Trani

Trani

A város nevének eredetét bizonytalanság övezi. Valószínűleg a latin Tirenumból származik. A legendák szerint a görög Türrénosz alapította, majd később Traianus római császár építtette újjá. Egy trani történész véleménye szerint a várost az i.e. 3 században alapították Trana vagy Tranae néven, ami halászatra és kikötőként használt természetes medencét jelölt a korabeli latin nyelvben.
A város, a 11. században élte virágkorát. Ebben az időben Trani püspöke hatalmas területeket birtokolt. A kelettel való gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatainak és egyre jelentősebb egyházi szerepének köszönhetően a század végén elkezdték a katedrális építését, amely a romantika egyik kiemelkedő alkotása.
A városbeli építkezésekhez főleg a környékén kitermelt márványszerű mészkövet az úgynevezett trani márványt használták, ennek köszönhetően alakult ki a történelmi központ egységes, fehér városképe.
Barangolhatunk a középkori, macskaköves utcákon, beülhetünk egy trattoriába ebédelni, sőt érdemes a friss, reggel fogott zsákmányból csemegézni: a kikötő környékén számos étterem kínál tengeri fogásokat.

Napjainkban Puglia egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpontja.


A trani erőd:




A panoráma csodálatos, a partot pálmafák szegélyezik, a tenger kéklő vízén vitorlások siklanak, az egész hely békét és nyugalmat áraszt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése