Translate

2020. június 22., hétfő

Nyíregyháza


Belvárosi séta
A város híres szülötte, Váci Mihály így jellemezte a belvárost: „…nem történelmi város. Nem fűződnek nevéhez csaták, békeszerződések, nincsenek nagy számmal történelmi nevezetességei, régi műemlékei királyi lábnyomokkal…”, de szépsége és hangulata magával ragadja az ide látogatót.
A belváros neobarokk és eklektikus stílusú impozáns palotái között meg-megbúvó szocreál épületek sem rontják az összképet.



A város főtere a Kossuth tér, melynek közepét uralja a Bethlen Gyula által készített Kossuth Lajos Emlékmű, a háttérben magasodó templommal.



A dús-lombú gesztenyefákkal övezett, igényesen gondozott parkban láthatjuk az „Örökváltság-emlékoszlopot.” A város az 1900-as évek elején megváltotta jobbágyait, kifizette a földesurait, a Dessewffy és Károlyi családokat. „Nyíregyháza városa többé földesúri juss és hatalom alá nem tartozik”.


A Korona Hotel:
A város egyik leghíresebb épülete a több mint 120 éves múlttal rendelkező, Alpár Ignác által tervezett, Korona Hotel. A „boldog békeidőkben” az elegáns épület adott helyet a település társasági életének. A szálló bejárata fölött emléktábla hirdeti, hogy Bartók Béla nagysikerű hangversenyét és Kodály Zoltán népzenei előadását itt tartotta. Külön érdekesség, hogy az avatási bálon volt először villanyvilágítás a városban.





A szálló szomszédságában láthatjuk a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, római katolikus templom égbetörő tornyait.




A tér díszei, a Naprendszert jelképező kör alakú mozaikok. 


Itt láthatjuk a Benkó Károly tervezte Városházát. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület díszterme adott helyet a hírhedt „tiszaeszlári per”-nek.  A homlokzat szélein egy-egy Justitia-szobor látható.


A tér egyik legszebb épülete a Hubert József tervei szerint 1912-ben épült eklektikus stílusú Takarékpalota.




A Takarékpénztár épületével szemben találjuk a Városalapítók szobrát. Nagy Benedek alkotása Károlyi Ferenc grófot és Petrikovics János szarvasi csizmadiamestert ábrázolja, akik az elnéptelenedő város 1753-as újra telepítésének főszereplői voltak.



A Zrínyi utca ékessége Borbás Tibor alkotása, a Három Grácia díszkútja.


A Hősök terén található Megyeháza, szintén Alpár Ignác munkája. Az épület előtti parkot Kisfaludy Stróbl Zsigmond által készített I. világháborús emlékmű díszíti. Főalakja a sárkánnyal küzdő hős.





A magyar huszár szobra a Kálvin téren látható.




A tér szecessziós, turulmadaras saroképülete az egykori Nyírvíz palota.


A Bessenyei téren épült a Móricz Zsigmond színház, az író szobrát a Könyvtár előtt láthatjuk.



Nyíregyháza egy pezsgő életű, hangulatos város, kedves, udvarias és segítőkész emberekkel. A szépen gondozott zöldterületek és virágos parkok, az igényesen felújított modern és régi épületek meghitt hangulatot árasztanak. Érdemes ide ellátogatni!


Nézzünk meg egy videót: 
                                                                                                                vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése