Translate

2014. október 3., péntek

Oroszlány



Oroszlány
 
A Vértes hegység lábánál fekvő település első említése 1383-ból való. Nevét a monda szerint azért kapta, mert a várúr két rossz lányát tartotta bezárva a börtönében („Ó rossz lány”) hangoztatta. A valószínűbbnek tűnő magyarázat szerint a település a nevét a Csák család címerállatáról, az oroszlánról kapta.
A település neve évtizedeken keresztül összeforrott a szénbányászattal, melynek múlt századi kiteljesedése révén 1954-ben városi rangot kapott.
Mára a szénbányákat bezárták, az utolsó, még működő Márkushegyi bánya napjai is meg vannak számlálva.
(http://pvincze.blogspot.hu/2014/09/a-markushegyi-banya-vegnapjai-avagy.html)
A Szent Borbála tér, a régi Főtér, a város központi helye, itt rendezik a különböző ünnepségeket és a kulturális programokat.



Van uszoda és strand is, a főutcán hangulatos fagyizó.
A város túl fiatal ahhoz, hogy műemlékei legyenek, de számos érdekes látnivaló található itt.

A Haraszt-hegyi víztorony:
Az 1960-as években épült különleges formájú víztorony korábban az egész város vízellátását biztosította, mára ez a funkciója megszűnt, a tetején antennaerdő látható. Szép kilátás nyílik a városra, és a települést övező erdőségekre.



A Haraszt-hegyi új katolikus templom:
A templomot Ripszán János tervei alapján építették, felszentelésére 1994-ben került sor. Az épület nemcsak a templomot, hanem a hitoktatótermet és a plébániát is magában foglalja. A templom védőszentje Munkás Szent József.
 

Evangélikus templom: 
Az oroszlányi evangélikusok első temploma 1702-ben épült. A ma is látható egyhajós, klasszicista stílusú templomot 1787-ben szentelték fel, a majki kamalduli remeteség bezárása után öt évvel. A főoltár, a szószék, és a karzatot tartó oszlopok is a majki templomból származnak. A délidőben megszólaló harang zúgása az egész városban hallható.
  


A városkapu:
1958-as megépítése óta Oroszlány egyik szimbóluma. A másik a már említett víztorony.
 


Örök mementó az 1983-as bányakatasztrófa áldozatainak emlékhelye:



Néhány felvétel a városról:
  

                         2014 szeptember                                    vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése