Translate

2021. október 15., péntek

Német városok

              Bamberg      

Bamberg, Németország egyik legszebb, ősrégi városa. Az óváros, méltán nyerte el a Világörökség címet. Az eredeti épületek gyönyörű állapotban vannak. 
Szerencsére, a háborúk, az évszázadok során, elkerülték Bamberget. A csodálatos román, gót, barokk, reneszánsz és a szecessziós stílusú épületek látványa miatt, Bamberget a "németek álomvárosának" is nevezik. 
Bambergnek nagyon sok történelmi kötődése van Magyarországhoz, testvérvárosa többek között Esztergom. 


                                                A Bamberg-i Városháza és a Regnitz folyó

A Regnitz folyó mentén épült város hét dombon fekszik, mint Róma, vagy ahogy a helyiek ironikusan mondják: Róma hét dombon fekszik, mint Bamberg. 
A folyó két ága közti egy nagy és több kis sziget alkotja a központi részt, s ezek mellett fekszenek a kis dombok, tetejükön egy-egy templom látható.


A város egyik legismertebb műemléke, a világhírű négytornyú katedrális, vagyis a Bamberger Dóm, a híres lovas szoborral, amelyen, Szent István király tekint lováról a katedrális alapítójának, II. Henriknek a sírja felé, ugyanis, felesége Gizella a Bamberget alapító II. Henrik császár testvére volt.


A város vezetői nagyon örültek volna annak, ha Bamberg elnyeri 2010-ben a kulturális főváros címet, a Bambergi Lovas már előre fel volt nyergelve.
A szállodánk a St. Nepomuk hotel is fantasztikus helyen, a folyó fölé benyúlva fekszik. Vacsora közben kibámulni az ablakon, csodálatos látvány.


                                          A zúgókon bátor kajakosok szoktak gyakorolni

A szűk utcákon a parkolás elég nagy gond, de ötletes megoldásokkal próbálnak ezen a segíteni. A szálló egyik parkolójában egy, az áttételek segítségével, kézzel könnyedén mozgatható, csuklós acélszerkezettel két autót lehetett egymás fölé elhelyezni.
Bambergben egyedülálló 900 éves tradícióra visszatekintő sörkultúra létezik. Az első ízes helybeli sört kolostorokban főzték. 
A több évszázados épületek, helyet adnak kellemes, hangulatos kis éttermeknek, ahol saját, házi főzésű sört szolgálnak fel. 
Feltétlenül meg kell kóstolni a Schlenkerla vendéglőben, a híres füstölt sört, mely világhírű nedű.


                                                                             
Essen

Essen a német gazdaság egykori zászlóshajója, a Ruhr-vidék központjában, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekszik.
A nehézipart fokozatosan visszafejlesztették, bár az ipari jelleg megmaradt, de elsősorban szolgáltatóipari és kiállítási központ.


                                                       A város madártávlatból

A nehézipar fennmaradt épületeit átalakították kulturális intézménnyé alakítani, olyan sikeresen, hogy a Bányaüzemi Vámegylet ( Zeche Zollverein) épületét, a világörökség részévé nyilvánították. 
Ma a Zollverein Szénbánya kulturális központként működik. Itt található "A szén útja" kiállítás az egykori kazánházban. Az egykori kokszoló üzemet kortárs művészeti kiállító teremként hasznosítják. 
Szintén a kokszoló üzem területén található a Zollverein Kaszinó nevű kávézó és vendéglő.


                                           Az esseni bányatelep egykor és ma

Essen, Németország egyik legszínesebb, legtöbb bevándorlót befogadó települése, az európai sokszínűség egyik szimbóluma. 
A városban több nemzetiség él együtt, törökök, az arabok, az iszlám és a fekete-afrikai országok, valamint a balkáni menekültek.


Élénk a kulturális élet, a városnak saját operaháza, színháza van, számos kiállítási csarnok és más különféle intézmények várják a látogatókat. 
Nagy elismerés az esseniek számára, hogy a város, Pécs és Isztambul mellett, elnyerte 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa címet.



                                                                  Az Astra mozi

Essenben több bevásárlóközpontot, és áruházat találunk, ahol bőven lehet költeni a pénzt. Év végén nagyszabású karácsonyi vásárt is rendeznek. 


Egy kis retró történet:

A vásárláshoz kapcsolódott a Mehrwehrsteuer, a bűvös szó magyar megfelelője az ÁFA, 
de hát akkor még nálunk híre sem volt az ilyesminek.

A rutinos utazók tudták, hogy a hifi center vagy más egyéb akkori csodamasina adóját az ország elhagyásakor visszaadják. 

Én is vásároltam egy hifit, állvánnyal stb., szóval jó tekintélyes csomag volt. Alig vártam, hogy a reptéren megszabaduljak tőle, azonnal feladtam, és utána mentem intézni az adó visszatérítést. A kollégám egy kisebb rádiót vett, és természetesen ő is feladta. 

A vámosoknál sorba kellett állni, az én izgága kollégám állandóan okoskodott, noha egy árva szót sem beszélt németül. 
Sorra kerülvén minden gond nélkül lepecsételték a papírom, és mehettem a pénzért. A kollégámtól kérték az árut, hogy mutassa be, végül is ez volt a szabály, szerencsére velem kivételt tettek. 
Szegény hőbörgő sorba állt vagy ¾ órát, de pénzt nem kapott.


 A sok bevásárlóközpont egyike

                                             Hannover            

Hannover Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa a Leine folyó partján fekszik. A város eredeti neve Honovere, ami, magas partot vagy töltést jelent.
A város nevéről, szinte azonnal az évente megrendezett kiállítás és vásár jut eszünkbe. Egy-egy nagyobb vásár alkalmával a félmilliós város lakossága akár kétmillióra is gyarapodhat.


                                                             A vásárváros bejárata

A várt ipari centrum helyett, az első benyomásunk az lehet, hogy a parkok városába érkeztünk. Zöld városnak is nevezik, a sok, sok zöld terület miatt. A leglátogatottabb a Királyi Park Herrenhausenben.
A turisták tájékozódását szolgálja a belváros aszfaltjára festett vörös csík: ha ezt követjük, 2-3 óra séta alatt végigjárhatjuk Hannover legnevezetesebb látnivalóit. Az útvonal a Központi pályaudvartól indul, és ott is végződik. 
Sétánk során találkozhatunk utcai művészekkel, láthatunk történelmi épületeket, ha elfáradtunk, vagy megszomjaztunk, hangulatos bárokban, éttermekben pihenhetünk.


Érdemes felmenni az Új Városháza (Neues Rathaus) kupolájába, ahová Európában egyedülálló, lejtős lift visz fel.


Az állomásról indulva, érdemes egy pillantást vetni Ernst August király lovasszobrára, a helyiek előszeretettel találkoznak a ló farka alatt, mielőtt iszogatni mennek.


A főpályaudvartól, néhány száz méterre található a város főtere, a Kröpcke. 
A két nagy sétálóutcán (Niki de Saint Phalle promenád és Kröpcke Passage) található a legtöbb üzlet és kávézó. 
A sétánkat utcai zenészek teszik még hangulatosabbá.


Éjszakai szórakozásra a Steintor ajánlott:
vörös-lámpás negyedben különböző nemzetiségű, és színű örömlányok kínálják magukat, kulturált körülmények között. 
Az akkori árfolyamok 30 és 50 márka között mozogtak, de ha nagyon feketét akartál, és az sem számított, hogy rondább és kövérebb King -Kong-nál, akkor 10 - 20 márkát kellett fizetned. 
A különleges látvány, volt, akit elbűvölt, később ajánlottuk neki a szemorvost, mi inkább sörözni mentünk.


Végezetül álljon itt egy kis mondóka, a hannoveri autógyártásról: 
„ Egy kis bádog, egy kis lakk, készen van a Hanomag”, akkor még nem sejtettük, hogy a helyi villamosokon 20 év múlva Budapesten fogunk utazni.


                                                           Köln   

A Rajna folyó két partján fekvő városról két dolog jut rögtön eszünkbe, a „kölnivíz” és a kölni dóm.
Köln név, a római császárnőhöz, Agrippához vezethető vissza. Az idők során a város neve előbb Coloniára rövidült, majd kialakult a mai név.


                        
                            Kölni látkép, a gyönyörű dómmal, és a ronda Hohenzollern híddal

Köln Németország negyedik legnagyobb városa (Berlin, Hamburg és München után). 
Gazdag kultúrával, vidám karakterével és a csodálatos rajnai panorámával vonzza a látogatókat. 
A két nevezetes látnivaló mellett bővelkedhetünk a programok széles választékában. Érdemes meglátogatni a vidám hangulatú tél végi karnevált is.      

   
                                                                   A Rajna

Az Eau de Cologne a városról kapta a nevét, ami egyszerűen a kölnivíz neve franciául. Ez a város egyik leghíresebb terméke. 

A legenda szerint egy Farina nevű szerzetes adta nászajándékul a csodavíz titkos receptjét bizonyos Wilhelm Mülhens-nek, aki elkezdte gyártani a világhírű illatszert. 

A fáma azt is mondja, hogy a franciák azért szerették nagyon a parfümöket, mert az elnyomta a mosakodás hiánya miatti erős testszagukat. 
Van, aki ma erre a célra dezodort használ. A napóleoni megszállás idején a francia csapatok Köln összes házát megszámozták, hogy a németül nem értő francia katonák könnyebben tájékozódhassanak a városban. 
Így kapta a kölni készítő hely a 4711-es házszámot, s vált később a világhírű parfüm márkanevévé. 
Glockengasse 4711 ma is áll, a gyönyörűen felújított házban érdemes megnézni a kölnivíz történetét bemutató kiállítást.


A Rajna partján, a főpályaudvar mellett láthatjuk a gótikus építészet egyik csodáját a kölni Szent Péter és Mária Dómot, mely méltán része a világörökségnek. 

A monumentális kéttornyú katedrális Köln szimbóluma. Az építése is a rekordok könyvébe illő, csekély 632 évig építették, ehhez képest a 4-es Metro szinte kapkodásnak tűnik. A környezeti hatások károsítják a dómot. 

A gyönyörű formák hatását lerontja a légszennyezés miatt piszkosszürke színűvé vált falak és díszítések látványa. 
Az esti, un. súroló fényes megvilágításban a katedrális fantasztikus látvány.


Egyéb érdekességek:

Van iható kölni is, úgy hívják: Kölsch, persze ez nem parfüm, hanem finom, enyhén gyümölcsös ízű sör. 
A kétdecis csőpohárba mért nedű fogyasztását, egyszerűen nem lehet abbahagyni.


A Lindt csokoládémúzeumban mindent megtudhat az ember, amit a csokiról érdemes tudni. 
A szökőkútból is csoki folyik, vékony nápolyi szeleteket mártogathatunk a finom masszába.

                                             

                                                                                                        Made by vinpet       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése