Translate

2021. november 24., szerda

Graz

 Graz


Graz (a szlovén Gradec, "kis vár" szóból) Stájerország osztrák tartomány székhelye a Mura folyó két partján fekszik. Ausztria második legnépesebb városa és második legfontosabb egyetemvárosa.

Graz felfedezését összekötöttük a városban rendezett jégszobrász világbajnokság megtekintésével. A hideget nem kifejezetten szeretjük, de most nagyon drukkoltunk, hogy a szobrok hosszabb ideig maradjanak meg. 
Sajnos az időjárás nem kedvezett a versenynek, egy lovas szoborról, pl. leolvadt a ló farka, és a versenyzők kétségbeesetten próbálták visszaragasztani, mielőtt a zsűri odaér. 

A város szülöttét, Schwarzeneggert is megmintázták jégből, de szerencsére, neki nem olvadt le semmije.


 
                                                            A központi szobor


                                                           Készülnek a mesterművek


                                          A magyar versenyzők szobra

Graz történelmi központja 1999 óta világörökség része. Egyedülálló varázsát épen maradt óvárosa, három középkori temploma, reneszánsz udvarai, árkádsorai, lenyűgöző barokk homlokzatai jelentik.  
Az Óvárosban sétálgatva román, gótikus, reneszánsz, barokk és szecessziós stílusú épületekben gyönyörködhetünk.A város jelképe, a Schlossberg, mely egy 474 m magas, kicsi, zöld hegy az óratoronnyal. Innen nyílik a legjobb kilátás a város piros téglatetőire.
Schlossbergre feljuthatunk a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn is, menet közben gyönyörködhetünk a kilátásban. 
Aki nem szeret gyalogolni, a hegyi vasúttal vagy a felvonóval is kényelmesen feljuthat a hegyre. Fentről lenézve a város romantikus utcáinak, csodálatos olasz palotáinak a látványa tárul elénk.Az óratornyot, Graz legismertebb jelképét eredetileg a XIII. században építették, az óramű 1712 óta működik benne. 
A kis- és nagymutató fel van cserélve (a nagymutató mutatja az órákat, a kismutató a perceket), de az 5 m átmérőjű óralapról így is le lehet olvasni a pontos időt.

Séta a városban:


                                                        A városháza


Mehlplatz és a Farberplatz környékén található éttermek, kocsmák, kávéházak és bárok együttesét „Bermuda-háromszögnek” nevezik az éjszakai élet ismerői.A Glockenspielenplatzon, pontosan 11, 15 és 18 órakor kinyílik két ablakszárny, és egy fából faragott, népviseletbe öltözött pár forog a harangjáték ritmusára.
                                                          Graz-i panoráma


                                                                                                                                                        vinpet 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése