Translate

2022. május 17., kedd

Nádasdy kastély – Nádasdladány

 Nádasdy kastély – Nádasdladány

A kastély szépen, korhűen berendezett igazi Tudor jellegű épület, a látogatás felér egy időutazással.


A hatalmas, ősfás park szépen gondozott, nagyszerű természeti környezet a kikapcsolódásra.

A kapun belépve, az impozáns, angol stílusú kastély lenyűgöző látványként, festői módon bukkan elő a fák között. A büszkén lebegő zászlóval, csipkés, sokkéményes tornyaival, a kastélyt körülölelő hatalmas angolparkkal akár egy történelmi film helyszíne is lehetne. Ilyennek képzelünk egy későközépkori angol kastélyt.

A kastélyt a korszak legmodernebb berendezéseivel szerelték fel. Légfűtéses rendszer biztosította a megfelelő komfortot, de volt itt gáz majd villanyvilágítás, beszélőcső hálózat, csatorna és földalatti ételszállító rendszer. A torony nagy öntöttvas tartályt rejtett, ahonnan a fürdőszobákat ellátták vízzel.

A felújítás és az enteriőr kialakítása során arra törekedtek, hogy a látogató érezze úgy, hogy valódi főúri otthonban jár. A kastélyközponti eleme az üvegtetős, mozaikpadlós átrium.



Természetesen a kastély berendezése sokkal gazdagabb volt, mint ahogy most látjuk. A kastély egyik legszebb tere a nagyszalonból nyíló télikert, melyet régi fényképek alapján állították helyre. 


A kastély legjelentősebb terme a családi arcképcsarnok, a Hauszmann Alajos által tervezett Ősök Csarnoka, melybe visszakerültek az eredeti festmények és néhány családi portré, bár nem ezek a legértékesebb műalkotások.




 A nagy szalon falán látható a hatalmas holland selyemgobelin.

A billiárdszoba hatalmas festménye Nádasdy Ferenc legendás agárdi falkavadászatait örökítette meg.


 A könyvtár is a kastély ékessége.


Az épületben sok helyen láthatjuk a Nádasdy család vadkacsás címerét.

A szerelem kastélya

A főúri kúriához kapcsolódik  egy szomorú, romantikus esemény is. A tragikus szerelmi történet emlékére a hűség és a szerelem kastélyának is nevezik. Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona közösen álmodta meg a kastély Tudor-stílusban történő felújítását, de a boldogság nem tartott sokáig mert Ilona 24 éves korában váratlanul meghalt kolerában, három kisgyermeket hátrahagyva. Nádasdy gróf soha nem nősült újra. A díszkandalló két oldalán az építtető, Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona Benczúr Gyula által festett portréi láthatóak.


A felújított Nádasdladány-i kastéllyal a magyar történelem egy darabja éledt újra, megismerhetjük az egykori főurak mindennapi életét.

                                                                                     vinpet - 2022.tavasz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése