Translate

2024. július 25., csütörtök

Keszthely, Festetics-kastély

                                                       Keszthely, Festetics-kastély

Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. A Festetics-kastély mintegy 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. A család folyamatosan változtatta, módosította a kastélyt, barokk, neobarokk és rokokó stílusban. Az utolsó jelentős átépítést és bővítést 1883–1887 között Festetics II. Tasziló végeztette a kastélyépületen. Ekkor épült fel a torony is, illetve az egész épületet új manzárdtetővel fedték le. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját.


Az intézmény 1974-ig Helikon Kastélymúzeum néven működött, 2012-ben a Helikon Kastély nevet kapta, míg 2024-től Festetics-kastély, Keszthely a hivatalos neve.

A kastélyépület, belső kialakítása és berendezése a legtöbb magyar kastélytól eltérően részben épen maradt a második világháború alatt. A Festetics család távozása után a gyűjtemény egy részét a német és magyar katonák és a helyi lakosság lopta el.

Mit gondoltok, kinek köszönhető, hogy számos eredeti berendezési tárgy megmenekült???

Az orosz városparancsnok felismerte a kastély és különösan a könyvtár értékét, összegyűjttette a kastély legértékesebb festményeit, szobrait, bútorait, elhelyezte azokat a könyvtárban és néhány szomszédos helyiségben, majd befalaztatta, hogy senki se férhessen hozzájuk. Így a befalazott tárgyak és a könyvtári kötetek épen, eredeti helyükön vészelték át a II. világháborút. Ha kíváncsi vagy, hogy éltek a főúri családok, a tizennyolc termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső tereit végig járva megismerheted, hogy milyen volt egy főúri lakosztály, könyvtár, bálterem.

Helikon könyvtár 

A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára. A több mint 80 000 kötet között olyan ritkaságok is megbújnak, mint Thuróczy János 1488-ból származó Chronica Hungarorum című alkotása, amely a könyvtár legrégebbi könyve.

Georgikon

Festetics György 1797-ben alapítja meg Európa első mezőgazdasági főiskoláját, a Georgikont. A Georgica Vergilius tankölteménye volt a természetről, illetve a mezőgazdaságról. Róla kapta a nevét a gazdasági oktatóközpont.

A gróf külföldről történő hazatérése után, hamar szembesült azzal, hogy még a szomszéd birtokokon sem tudják, mi fán terem a korszerű mezőgazdaság. A földbirtokosok körében is komoly ismeretterjesztő munkát végzett, a Georgikonban pedig kiváló tanárokkal tudományos gazdasági képzést indított, amely kiterjedt a gazdasági ipar megismertetésére és elterjesztésére is.

A leendő gazdatiszteknek magyarul, latinul és németül kellett tudniuk. A szakmai tárgyakon felül nagy hangsúlyt kapott a matematika és a könyvelési ismeretek elsajátítása. A gyakorlati képzés egy ötszázholdas birtokon zajlott. Később a Georgikonban megnyílt a parasztiskola. A képzés az olvasáson, íráson és számoláson kívül a gazdaság elemeire, gyümölcstermesztésre, méhészetre is kiterjedt.

Hallottál valaha a Phoenix gályáról? A Balaton valaha volt legnagyobb vitorlását több mint kétszáz éve építtette a keszthelyi Festetics család, a legendás Phoenix gályának azóta sem volt párja a tavon.

 A gályát sószállításra használták három évtizeden keresztül Keszthely és Kenese között. 

A kastélykert

A kastély park természetvédelmi terület, több száz éves fákon, színes virágágyásokon és szökőkutakon kívül érdemes elsétálni Festetics (I.) György egész alakos bronzszobrához és az oroszlános kúthoz.

Nézzünk meg egy videót:

 


 

                                                                                                                    vinpet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése