Translate

2024. augusztus 23., péntek

Károlyi család és Fót városa

 Károlyi család és Fót városa

Az évszázadok folyamán többször is változott Fót területének birtokosa. Gróf Károlyi Józsefné 1808-ban vette meg fiai számára. A Károlyi család egészen az államosításig volt Fót birtokosa. A család mind az ország, mind Fót életében, fejlődésében fontos szerepet töltött be.



A Károlyi kastély:

Az épület klasszicista stílusú külső képét Ybl Miklós 1847-es átalakítási munkái nyomán nyerte el. A kastélyt 300 holdas park veszi körül, ahová különleges növényeket, facsoportokat és halastavakat telepítettek. Az egyik szárnyat az 1994-ben hazatért Gróf Károlyi László lakja, melyért bérleti díjat fizet. A kastélypark Fót legnagyobb közparkjaként működik és étterem is található itt.



A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom

Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között a Károlyi család által építtetett romantikus stílusú templom. Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel. A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. 




Apponyi Franciska 

Apponyi Franciska  a ma élő gróf Károlyi László nagyanyja, aki unokáját mindig arra tanította, hogy felelőséggel tartozik az egész magyarság iránt. Franciska az első világháború alatt  folyamatosan támogatta a rászorultakat. Csecsemő-otthont alapított, ingyenes orvosi ellátást szervezett. Később a háború után közadakozásból építtette fel a mai Fót-Újfalun a Suum Cuuique (jelentése: kinek-kinek a magáét (meg kell adni), telepet a hadirokkantak, hadiözvegyek- és árvák részére. Emlékére szobrot állítottak Fót főterén.


Határtalan segítőkészsége, folyamatos jótékonykodása már-már anyagi csőddel fenyegette a Károlyi uradalmat, ezért korlátozták a lehetőségeit, mire Franciska sértődötten Zebegénybe költözött, ahol létrehozta a Virágegyletet. A falu asszonyainak virágneve volt, a férfiak a madarak nevét kapták. Franciska a Napraforgó nevet kapta. A faluban öt kis halászházat vásárolt meg ezek voltak a Napraforgó házak, melyek ma utcakép és helyi védelem alatt állnak. Jellemzőjük az encián kék szín, de idővel néhány házat már átfestettek.


Tegyünk egy sétát a városban:

https://pvincze.blogspot.com/2013/05/foti-dal.html

Nézzük meg videón az Ybl Miklós által épített templomot:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése