Translate

2024. augusztus 8., csütörtök

Vicenza

 Vicenza

Munkám során több alkalommal is jártam Vicenzában, mely az azonos nevű megye székhelye. Ipari központ, mely különösen ékszerészetéről és ruhaiparáról híres. Aki járatos az olasz totó mérkőzésekben, emlékezhet a Lanerossi nevű csapatra, amelyik a város legnagyobb textilgyárának a csapata volt, ma AC Vicenza néven, a Seria B osztályban szerepelnek. Az olasz városokban a modern lakótelepek a belvárostól távolabb találhatóak, a belváros általában őrzi a késő középkori kultúrát, épületeivel, templomaival, köztéri szobraival. A város leghíresebb épülete, a Basilica Palladiana a város központjában, a Piazza dei Signorin, ma a világörökség része. 

Andrea Palladio, észak-itáliai építész, klasszikus szépségű, tiszta vonalvezetésű palotáival és villáival, új arányaival és jellegzetes ritmusával vált a reneszánsz építészet mesterévé. Azok közül a családok közül, akiknek Palladio villákat tervezett, soknak volt a városban is háza. A villa kifejezést mindig a vidéki épületre használták, s ezzel megkülönböztették a család palazzójától, amelyik a városban állt.

Andrea Palladio (1508 – 1580) építész a reneszánsz legnagyobb művészeihez hasonlóan egyedi megjelenésű villákat alkotott Velence szívében, a klasszikus római építészet ihlette épületek értelmében, melyeket a szimmetria egyértelmű érzése és a felesleges ornamentika elutasítása jellemez.


Néhány kép a városról:




                                                                                       vinpet





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése