Translate

2011. január 3., hétfő

Amszterdam

 



Amszterdam a világváros



A város rövid bemutatása:
Amszterdam a tulipánok, a kerékpárok és a csatornák városa, az Ij és az Amstel folyók torkolatánál. A város jól jelképezi a hollandok évszázados küzdelmét a tengerrel. Jellemző, hogy a híres amszterdami reptér, a Schiphol helyén, a 19. században még mocsár volt. Az Ij folyó széles torkolatát eltakarja a Central Station, a Központi Pályaudvar impozáns épülete, nem is gondolnád, hogy szinte karnyújtásnyira van a hatalmas kikötő. 
A város neve is a tenger elleni harcra utal: „Aemstelle Dam” – az Amstel gátja. A belvárost félkör alakú csatornák szelik át, melyeken élénk vízi élet van, a turistákat szállító hajók, vízibuszok mellett, sok kisebb motoros és evezős kirándulóhajó közlekedik. Sokan így járnak munkába, a többiek meg bringával.
A város címerében szereplő feliratok is a küzdelmes múltra utalnak.

Elszántság – Hősiesség – Könyörületesség


Szállás:
Amszterdamban rengeteg kitűnő minőségű szálloda kínálja szolgáltatásait, mi mégis, rendhagyó módon egy lakóhajót béreltünk ki a Prinsengracht csatornán. 
A lakóhajóba egy függőleges lépcsőn lehetett lemászni, de belül egy tágas nappali, mindennel felszerelt konyha /még ilyenek is, mint cukor, tea, vaj stb voltak / és egy kényelmes hálószoba várt. A mosogatógéptől és a mosógéptől a központi fűtésig minden rendelkezésünkre állt. 
Amikor a városnézésből fáradtan hazaértünk, kiültünk a fedélzetre, némi sörrel és egyéb hasznos dolgokkal, és néztük a csatorna vidám életét, integettünk a turistahajóknak, szóval egyszerűen szuper volt.


                A Prinsengracht csatorna
  


                                                  Lakóhajónk a hajókonyhával


Érdekességek, élmények, barangolások:

Tegyünk egy rövid sétát:  


Kerékpárok: A városba több mint félmillió bringa található, és ezeket naponta használják. A Central Station előtt a biciklik tömege parkol. 


Elterjedt nálunk az a hiedelem, hogy Hollandiában nem lopnak, ha elhagysz valamit, még néhány nap vagy hét után is ott találod. Na ez nem igaz, a derék hollandusok is bazi nagy lakatokat raknak mindenre, ennek ellenére láttunk olyan bicajt, amelyik két lakattal is rögzítve volt egy kerítéshez, de mindkét kerekét ellopták. 
A helyi idegenvezető tájékoztatása szerint, a csatornákban 1/3 rész iszap, 1/3 rész lopott bicikli, és 1/3 rész víz van.


                                        Itt a kerekeket lakatolták le, tehát ellopták a vázat

Épületek: 
Építési telkekből mindig hiány volt a városban, ezért a házak szorosan egymás mellé épültek a csatornák mentén, cölöpökre alapozva. Egy-egy öreg ház megsüllyedve támaszkodik a szomszédos épületre. Az emeletekre általában egy szűk csigalépcsőn lehet feljutni, a bútorokat a házak homlokzatába épített acélgerendára függesztett csörlők segítségével húzzák fel.
Külön érdekesség, hogy az ablakokban nincs függöny, szabadon be lehet látni. Ez állítólag onnan ered, hogy régen, amikor a hajósok tengerre szálltak, az otthon maradt feleségek ezzel is demonstrálták a hűségüket. Ez más kikötővárosokban is megfigyelhető, pl. Koppenhága.



Red light district: 
A piros-lámpás negyed Amszterdam egyik nevezetessége és vonzereje. Az érdeklődők, „döntés” előtt gondosan szemügyre vehetik a portékát, de semmit a kéznek. 
A negyedben a legtöbb ablakon találkozhatunk a piros körbe foglalt és áthúzott fényképezőgép rajzával, azaz no photo. A negyed a kikötő mellett van, néhány percre a Central Station-től ás a Dam tértől, ami a város, központi helye. 
Az utazási irodák külön „Red Ligh District tour-okat is szerveznek, elsősorban a bámészkodóknak. Az ablakokban piros lámpák világítanak, még a hidak is piros fényben fürdenek. A lányok bikiniben, monokiniben, ritkábban „kinnapini”-ben mutogatják bájaikat. A negyedben van egy "kakukktojás" utca is, ahol ha egy kicsit jobban odafigyelünk, akkor látjuk, hogy a lányok nem is annyira lányok.




Kábítószer: 
Hollandiában a könnyű drogok forgalmazása engedélyezett, az ún. „Coffee Shop”-okban bárkit kiszolgálnak marihuánával, vagy hallucinogén hatású gombával, ha elmúlt 18 éves.






            Egy joint után, a hatás nem marad el

Virágpiac:  
A tulipán Törökországból származik, a tulipán szó török megfelelője turbánt jelent. Az első hagymák a 16. században kerültek Hollandiába, ahol új fajtákat, hibrideket kísérleteztek ki és mára Hollandia a „Tulipánország”.  A nemesítés ma is tart, mi vettünk fekete tulipánhagymákat és itthon sárgát virágzott, lehet, hogy ez is „made in China”, és a kínaiak ezt is hamisítják? A holland tulipánföldek látványa tavasszal fantasztikus, az Amszterdam melletti tulipánmezők virágzása április közepétől, május közepéig tart.




                     Érdemes megnézni a tulipánmezőket, egy kedves dal kíséretében.

                               http://www.youtube.com/watch?v=to2OjhFWu-M

Városnézés:  
A várossal való ismerkedést célszerű egy városnézéssel kezdeni, természetesen, Észak Velencéjéről lévén szó, hajóval. Már érkezéskor érdemes venni egy I Amsterdam Card-ot, mely a város számos múzeumába való ingyenes belépésre és ingyenes utazásra is jogosít. 
A térképet nézegetve, a nevezetes helyek közötti távolságok nem tűnnek nagynak, de egy idő után már mindenáron le akarsz ülni. Számtalan híres épületet láttunk. Ezek közül többet külön is meglátogattunk.



                                                                 

                                                                     Amszterdami képek

Híres épületek:
Anna Frank Ház  
Itt rejtőzött a II. világháború alatt Anna Frank és világhírűvé vált naplójában leírta a rettegés, a félelem napjainak történéseit. Naplóját, melyben családjáról és barátairól, érzéseiről írt, tizenharmadik születésnapjától kezdve vezette 1944. augusztus 1.-ig, amikor elhurcolták családjával együtt. Annát a Bergen-Belseni haláltáborban ölték meg. 
A ház ma, múzeum.



Rembrandt ház:  
Húsz évig lakott a művész ebben a vörös ablaktáblás házban, de tönkrement, és kénytelen volt eladni. A ház ma, múzeum, ahol Rembrandt 250 rézkarca, rajza látható.







                 A Rembrandt téren található az éjjeli őrjárat című festmény szobor kompozíciója

A királyi palota: 
A Dam tér nyugati oldalát uralja az impozáns, barokk-klasszikus homlokzatú épület. A tetőn a három Erény: a Béke, a Bölcsesség, és az Igazság szobra látható. A palotát megkoronázza a hatalmas kupola tetején egy gálya alakú szélkakassal. 
 


  
A Dam tér:  
Ez az eredeti helye az egykori településnek, mely kör gátakat építettek és elterelték az Amstel vízét. A tér ma a város, központi helye, ahol mindig történik valami, zenészek, tűznyelők, pantomimesek szórakoztatják az arra járókat. 
A tér közepén a Nemzeti Emlékmű, a II. világháború áldozatainak állít emléket.





Magna Plaza:
Amszterdam egyik legszebb épülete, gyakran összetévesztik a királyi palotával, pedig egy bevásárló központ. 



A Leidseplein az éjszakai élet egyik központja, tele van éttermekkel, bárokkal, na persze van coffee shop is.


Múzeumok:
Rijksmuseum:  
A világ egyik leghíresebb és legjelentősebb múzeuma, a holland mesterek csodálatos alkotásainak tárháza. Több mint 5000 festmény és mintegy 1000 szobor található az impozáns téglahomlokzatú épületben. 
A híres mesterek: Frans Hals, Jan Vermeer, Jan Brueghel alkotásait Rembrandt „Éjjeli őrjárata” koronázza meg. Egyszerűen lenyűgöző.




         
                                                          Rembrandt : Éjjeli Őrjárat

 Van Gogh Museum.  
A kiváló festő legnagyobb állandó kiállítását tartalmazza. Több mint 50 színes festményt, s vagy 100 litográfiát, rézkarcot, rajzot láthatunk a kiállított művek között. Külön szinten vannak kiállítva, Van Gogh kortársainak és követőinek művei. 
Szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a csodálatos képekből, a festő egyet sem tudott eladni életében. A kiállított képek között a leghíresebbek is jelen voltak: a Napraforgók, az Éjjeli kávézó, a  Krumplievők , a Veteményes kert, a Ciprusok, a Langlois-i híd, az Íriszek és önarcképei. Amszterdamban látogassunk el, a Van Gogh Múzeumba.



  
           Van Gogh : Önarckép és Csendélet

Sajt, fapapucs és szélmalmok:
A holland sajt: A hollandiai világhírűek, amikor egy közkedvelt és finom sajtot vásárolunk, sokszor nem is gondolunk arra, hogy az egy holland város neve.   
Edam: Az egyedülálló kerek, piros viasszal bevont sajt készül itt. 
Gouda: A különleges, zsíros goudai sajtot sokféle méretben készítik.
A leideni sajt köménnyel és egyéb fűszerekkel ízesített kemény sajt.




A fapapucs:  
Ez is egy nemzeti jelkép, külön erre szakosodott műhelyekben készítik. Mivel a holland talaj nedves a magas vízállás miatt, a paraszti élet kísérőjelensége a sárral, vízzel való örökös bajlódás. A bőr lábbelik viselése itt nem volt célszerű, kellett a vízálló, tartós cipő, aminek anyagát a fában találták meg. A fapapucsot fűzfából vagy nyárfából faragják. 
Napjainkban a fapapucs a népi hagyományt jelenti, ezért válhatott szimbolikus formává Hollandiában.






A szélmalmok: 
A szélenergiát eleinte, elsősorban a polderek kiszárításához használták, a szélmalmok szivattyúzták a vizet a csatornákba, de természetesen a gabonaőrlést is itt végezték.





Gyémántcsiszolás:  
Amszterdam a gyémántkereskedelem egyik fellegvára, a piaci elsőségért évszázadok óta Antwerpennel áll versenyben. Jelenleg Antwerpen vezet.
A gyémánt, ha kellő tisztaságú, vagyis nincsenek benne zárványok, más drágakövekhez képest igen magas törésmutatóval rendelkezik. Az érték azt jelzi, hogy a kő mennyi ráeső fényt képes visszaverni - ezt nevezik a gyémánt ragyogásának. Másik fontos tulajdonsága, hogy képes a ráeső fehér fényt szín-összetevőire bontani, azaz prizmaként viselkedni - ezt a gyémánt "tüzének" hívják. 
A nyers gyémántban megvan a ragyogás és a tűz lehetősége, de csak megfelelő csiszolással lehet előcsalogatni belőle. A gyémántcsiszolás: művészet, vagy inkább tudomány, illetve a kettő keveréke.


                                                                      Csillogó vitrin



         Megleptem a feleségem egy több milliós gyémántgyűrűvel. Két percig viselhette.


Gasztronómia:  
A holland konyha meglehetősen jellegtelen a magyarhoz képest. Egyszerűen elkészített hatalmas, a dokkmunkások étvágyához méretezett, adagok. 
A tipikus holland reggeli: kenyér, lekvár, méz, vaj, felvágott és egy vödör kávé. Érdekes, hogy a holland családok naponta egyszer esznek meleg ételt, este hatkor. Ha szereted a halat, biztos nem maradsz éhen. Amszterdamban a nemzetközi konyha szinte minden képviselete jelen van, a gyors-éttermekkel együtt.
Az italok közül a kávé és a holland sörök/ Heineken, Amstel / tettek szert nemzetközi hírnévre. Aki valami hamisítatlan holland élményre vágyik, az egyszer keressen fel egy barna kávézót, vagyis” bruin cafét”, melyek arról kapták a nevüket, hogy a falakat az idő és a sok cigarettafüst egészen barnára festette.  
Amszterdami jellegzetesség a „ jenever”, ami a ginhez hasonló borókapálinka, különféle fűszerekkel ízesítve.






            A Heineken Múzeumban



Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt a városról:

 http://www.airpano.ru/files/Holland/start_e.html
                                                                                                                                                                                                                                            Amszterdam 2005

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése