Translate

2011. január 29., szombat

Pozsony

 Pozsony

 A szlovák fővárosban voltam már autóval, vonattal, repülővel, most szárnyashajóval látogattunk ebbe, a magyar történelemhez ezer szállal kötődő városba. 

Útközben megcsodálhattuk a Duna festői partjait, az új hidakat, az Esztergomi Bazilika fenséges épület együttesét, azután elértük a sokkal kevésbé fenséges, de gazdaságilag Szlovákiát felemelő, minket, pedig a földbe, illetve stílusosan a vízbe döngölő Gabcsikovó-i vízlépcsőt és erőművet. 
A politikai rövidlátás, az emberi és országos érdekek alárendelése az átpolitizált környezetvédelemnek, okozta a súlyos gazdasági veszteséget, amit azóta sem tudtunk kiheverni.    



Az Esztergomi Bazilika és egy dunaparti részlet a szárnyashajó esőverte, koszos ablakán keresztül.



            A hasznos viziszörny, a zsilipelésre váró hajókkal, a vízszint különbség 18 méter. 

Megérkezés: 
A város magyar nevét a vár első ispánjáról, Poson-ról kapta. Bratislava, a mai, szlovák nevét egy történészi tévedésből kapta, egy ”jeles” régész, a város X. századi nevét, a szláv „Braslav” személynév helyett a „Bratislav” névből eredeztette, de mint tudjuk, a nem egzakt tudományoknál előfordul az ilyen. 
Gondoljunk csak a pszichológiai Rorschach, leánykori nevén tintapaca tesztre, amiből mindenki azt olvas ki amit akar.



                                                       A város modern kori jelképe

A pozsonyi várban, sajnos nem lehet igazán gyönyörködni, évek óta állványrengeteg veszi körül, de a belső udvar nagyon szép.



A gótikus, koronázó templom tetején kereszt helyett, a magyar korona csillog, mivel 1563 és 1830 között, itt koronázták a magyar királyokat
A város, egyébként a mohácsi vész után, a XVIII. század közepéig, a Magyar Királyság fővárosa volt. Egy kis töri visszaemlékezés, ekkor szakadt három részre az ország.


Séta az óvárosban:
Az érseki palota, Pozsony egyik legszebb neoklasszicista stílusban épült palotája. Több, jelentős történelmi esemény színhelye volt.
Itt írták alá Napóleonnal a Pozsonyi békét az austerlitzi csata után. Haynau tábornok szintén itt írta alá a vesztes 1848–49-es forradalom és szabadságharcot követően, a magyar forradalmárok fölött kimondott halálos ítéleteket. 



                                                                 A Fő tér


Itt ülésezett, a rendi országgyűlés, a pozsonyi diéta, ami nem tévesztendő össze semmiféle, ma divatos fogyókúrával. Az épület homlokzatán ma is a magyar címer látható.


A régi városháza:



Néhány érdekesség: 

A békekötés előtt Napóleon ágyúzta a várost, de később a békekötés után, kimondta, hogy akinek a házában, látszik az ágyúgolyó, annak nem kell adót fizetni. 
Itt a bizonyíték, hiába jött a korabeli szlovák APEH.



Egy másik legenda szerint, a korabeli ”lakásmaffia” egy képviselője elorozta a házát egy özvegyasszonynak, aki bírósághoz fordult. 
A bírók előtt a vádlott esküdözött, hogy minden szabályos volt és végső érvként azt mondta, hogy vigye el az ördög, ha nem mond igazat. Lett is nagy füstfelhő, megjelent az ördög és a ház falára tapasztotta a hazug ember képét. 
Ezt láthatjuk most is a falon. Nálunk, ma is lenne dolga az ördögnek.




A Szent Mihály Kapu:
A monda szerint az a nő, aki beszél a kapun való áthaladás közben, nem megy férjhez. 
Bár a csoportunkban nem kifejezetten eladó leánykák voltak, mégis mindenki nagyon hallgatott a kapu alatt, de alig, hogy kiértünk, minden nő, szinte egyszerre próbált beszélni. 



                               Óvárosi utcarészlet, háttérben a Szent Mihály kapuval


                                                                           A Szent Mihály kapu



                             A szűk utcácskákban szebbnél-szebb céh jelvényeket láthatunk



        Az épület homlokzatán megőrizték a városra korábban jellemző háromnyelvű feliratokat.



Ez egy régi többszintes ivókút, alsó részéből a kutyák, a következő szintről a lovak, majd feljebb az emberek ihattak. A legfelső kifolyó a madaraké volt. Most nem működött, a víz csak felülről jött, eső formájában. Jeles ünnepeken a kútból bor folyt, ilyenkor az állatok is felönthettek a garatra.

A Fő téren láthatjuk a híres Roland szökőkutat, melyet I. Miksa király készíttetett, elsősorban tűzoltás céljára, ugyanis korábban hatalmas tűzvész pusztított a városban. Roland vitéz szobra tulajdonképpen a királyt ábrázolja. 
A monda szerint szilveszter éjjelén a szobor egy hátraarcot csinál, de ezt csak a szüzek és az igazmondók láthatták, na meg, akik előbb a borkútnál jártak.




Mit gondolsz, ma mi van ebben a gyönyörű épületben? A biztosító a telitalálat, de a bank sem rossz tipp.
A vár alatti parkban láthatjuk Árpád házi Szent Erzsébet szobrát rózsacsokorral. Ő, a Bánk bánból is ismert Gertrudis leánya. 
A legenda szerint Erzsébet ennivalót vitt a szegényeknek a kötényében, amikor az anyósa rászólt, hogy mutassa meg mi van nála. 
Lehet, hogy innen ered a dal: „Mi van a kötődbe menyecske?” A kötényét szétnyitva, rózsák hullottak ki belőle. A kötényen örök nyomot hagyó rózsák, több szent hely történetében is szerepelnek, pl. Guadalupe / Mexikó /, vagy Fatima / Portugália /





Szintén errefelé látható Liszt Ferenc mellszobra, alatta a vaskorláton a koronázási mise kottája olvasható.



Gasztronómia: 

A „sztrapacska”, szlovák nemzeti étel, és mint kiderült, savanyú-káposztával készítik, de a kedvünkért sikerült egy általuk magyarosnak vélt, káposztamenetes változatot is előállítani. 

Amit mi (tévesen) sztrapacskának hívunk, az a szlovákoknál valójában "brindzás galuska". A csiriz sűrűségű és állagú masszát kiválóan lehetett volna csemperagasztónak is használni, annak talán jobban bevált volna, mint ételnek. 
Az ízeket még nem tudom összehasonlítani, mert még nem kóstoltam a hazai ragasztókat. 
Ja, a sör az kiváló!!! 



                                                             Ez még egy fotogén adag



                                  A megfáradt turisták pihenőhelye a Szlovák Pub




Köztéri szobrok:

Jópofa, ötletes szobrokat láthatunk, mindenki szívesen fényképezi őket.



Érdekességek:                                                                                                                                     A házasulandó kedv óriási. A zuhogó eső ellenére lépten-nyomon esküvői menettel találkoztunk. Vajon mit ír az álmoskönyv arról, ha a násznép már a lakodalmi ebéd előtt elázik?



A szárnyashajóról is néhány szót: A hajó elején és végén kivetítők vannak, melyeken láthatjuk a külső kamera képét, illetve egy ismertetőt az éppen látható partmenti településekről. 
Mutatják a hajó aktuális sebességét is. Az külön érdekes, hogy a hátsó részben 2-3 km.-rel nagyobb sebességet mutat a mérő, de én a hajó elejében hiába vártam, hogy hátulról beelőzzön a büfé valami innivalóval együtt.



                                                                                             Pozsony 2009

11 megjegyzés:

  1. Köszönöm, kedves Péter, nagyon jó blog! Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Fantsztikus beszámoló, változatos, alapos.Ott éreztem magam én is.Megjegyzendő, hogy sok magyarságra vonatkozó emléket megtartottak, nálunk ez nem jellemző.Köszönom , hogy ismét (Veletk) ott járhattam.....Üdv,D,Ica

    VálaszTörlés
  3. Szia Peti!- Nagyon jó ismertető, nagyon jó a szöveged is, gratulálok!
    Látom, hogy nem csak egyszerű kiránduló vagy, hanem a történelmi vonatkozásokban is járatos. Ez külön is tetszik nekem, mert én is szeretem a történelmet...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Péter! nagyon érdekes összeállítás, lényeg mind benne. Nos Én is volt már de az étel amit meg kóstoltam nekem nem volt ínycsiklandó. nem szívesen emlékszem erre az ételre.( beteg lettem) A város gyönyörű mint a képeid is. kellemes szép utazásokat kívánok. ..

    VálaszTörlés
  5. Kedves Péter! Nagyon értékes összeállítást! készítettél! gratulálok. Gizus,

    VálaszTörlés
  6. Átmentem a Mihály kapu alatt és beszéltem, mégis elkeltem.Persze nem tudtam, hogy nőnek nem ajánlatos a csevegés.. Legközelebb már nem beszélgetek! Hátha...És akkor majd mesélek nektek, mi történt!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó blog,,,,amit köszönök szépen!!! Üdv:Margó

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó volt újból szülővárosomba járni.,Szt Márton templomba kereszteltek és Orsolyáknál jártam óvodába és iskolába Sajnos magyarságunk miatt kitelepítettek.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Péter! Köszönöm a szép blogösszeállításodat Szlovákia gyönyörű fővárosáról. Szeretettel. Bea

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, hogy Pozsonyba utazhattam

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm ezt szép értékes összeállítást

    VálaszTörlés