Translate

2013. szeptember 27., péntek

Menorca


Menorca

A Baleár-szigetek második legnagyobb tagja már az őskorban is lakott volt. A sziget nagy része teljesen érintetlen természeti terület, gyönyörű, rejtett öblökkel, szikrázóan kék tengerrel. A gyakori élénk légmozgás miatt "szeles szigetnek" is hívják.

Számos, csak itt fellelhető állat és növényfaj él itt. Az UNESCO bioszférikus rezervátumnak minősítette a szigetet, ahol a legfontosabb feladat a természeti értékek megőrzése.
Természeti szépségeinek megóvására tett erőfeszítéseiknek köszönhetően sikerült elkerülni a turisták invázióját.

Menorca fővárosa, és legnagyobb városa Mahón, vagy katalánul Maó, ahol Európa legnagyobb természetes kikötője várja a hajósokat. A történelem folyamán több hajós nemzet is birtokolta a várost. A XVIII. században a Brit Királyi Tengerészet állomásozott itt, több épület is a György-kori Angliát idézi.

A helyi lakosok szerint a majonéz az ő találmányuk, és a város nevéből ered a majonéz neve. Ha belegondolunk, hogy a spanyolok a j betűt h-nak ejtik, lehet benne valami.

Az „eredeti” maói recept szerint a majonéz olívaolaj, tojássárgája, néhány csepp citrom, frissen őrölt feketebors, só és hagyma keveréke.


Mahon kikötője

A kikötőben óriási a hajóforgalom. A hatalmas kompok gyomra folyamatosan nyeli el a kamionokat és más járműveket. Konténerek százai várnak a berakodásra, de megcsodálhatjuk a luxusjachtokat is.




A kikötő környéke is varázslatos. A pálmákkal szegélyezett lépcsősort megmászva lehet bejutni az óvárosba.






Érdemes a helyi kisvonattal bejárni a város nevezetességeit, az óváros szűk utcáitól, a zöldellő parkokig.







 Érdekesség, hogy a városban viszonylag sok a sötétvörös színű ház. Ennek oka, hogy egy időben csak sötétvörös hajófenék festéket lehetett kapni.






Érdemes megnézni a Santa Maria templomot is, ahol a földön fekvő harangoknak érdekes története van. Az I. világháború idején egy német hadihajó legénysége Mahon kikötőjében talált menedéket. 

Közel 100 évvel később a hálás leszármazottak harangokat küldtek a városba, melyek felállítására a helyi Rotary Club egy kampányt szervezett, "Para las Campaña Campanas" néven, ami valójában egy szójáték, és jelentése kampány a harangokért.


A pénzhiány miatt, jelenleg a harangok a padlón fekve várják, hogy újra felcsendülhessenek a templom tornyában.







Mahon egy bájos, élhető városka, de ezt az egész szigetről is el lehet mondani.













Nézzünk meg még egy videót is erről a gyönyörű helyről!





Menorcai titkok:

Nem csak Egyiptomban maradtak fenn a Naphoz tájolt építmények, Menorcán is találhatók olyan monumentális emlékek, amelyek részben a napkultuszra utalnak, ezek a naveták, a temetkezési helyek.

A naveták csónakformájú épületek, amelyek a bronzkorból származnak, s bennük emberi csontok bukkantak elő, vagyis minden bizonnyal sírként szolgálhattak, méghozzá Kelethez tájolva.

A navetáknál is érdekesebbek talán a T-alakban egymásra helyezett kőtömbök, a taulák. Taulákból Menorcán mintegy harminc található.

A katalán nyelven asztalnak nevezett alakzatok szintén bronzkori eredetűek, Krisztus előtt 1000 körül készülhettek. Ezek a T-alakú furcsa építmények ugyanis egy kivételével mindannyian Dél felé néznek, nagyjából a Kentaur csillagkép irányába.

                     2013 nyara                              Készítette: Vincze Péter

4 megjegyzés:

  1. köszönöm Péter...újból kellemes élménnyel lettem gazdagabb..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Örülök, hogy virtuális idegenvezetőként elkalauzolhatlak a Föld sok szép tájára.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen,ezt a Gyönyörűséget..., !!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  3. Talán szebb, mint Mallorca, köszönöm szépen érdekes és szép tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés