Translate

2013. szeptember 22., vasárnap

Saint- Tropez



Saint- Tropez

A települést, Maupassant „tengerparti gyöngykagylónak” nevezte, de a „Riviéra csillogó ékkövének” is titulálják.

A tengerbe nyúló városka névadója egyébként egy ókori legionárius, Tropez hadnagy volt, akit Néró állítólag azért fejeztetett le, mert a tiszt nem átallott áttérni a keresztény hitre. A lefejezett katona holttestét egy kutya meg egy kakas társaságában egy bárkába helyezték, majd a tengerbe lökték. 

A hóhérok reménye szerint a két állatnak az út során el kellett volna pusztítania a holttestet, de az állatok végül is nem nyúltak hozzá. Athenopolis lakói találták meg a bárkát, s benne a halott tisztet, akit később szentté avatták, ettől kezdve lett a halászfalu neve Saint Tropez.


A névadó szobra

Az egykor apró halászfalu már a XX. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, és számos luxusjacht horgonyoz a kikötőjében. A világ egyik legszebb strandjával büszkélkedhető Saint-Tropez, a hírességek és a luxusvillák világa.

A település Brigitte Bardot házvásárlása folytán az 1960-as években lett az egyik legfelkapottabb európai nyaralóhely, de ki ne emlékezne a St Tropezi csendőrre, a Louis De Funes alakította „Lütyő” felügyelőre.

A magas árak sokakat visszariasztanak,(egy sör 8€) de azért érdemes legalább egy kis időre ellátogatnunk ide, hogy egy kicsit magunkba szívjuk és megízlelhessük az igazi, semmihez sem hasonlítható mediterrán hangulatot.


Emléktábla őrzi Saint-Exupéry végzetes repülőútját, és 1944 őszén az egyik amerikai egység itt szállt partra melynek szintén emléket állítottak.


Az 1590-ben épített citadella épségben vészelte át az évszázadok viharait.  A saroktornyok és oldalfalak olyanok, mintha a kőművesek csak mostanában vonultak volna le az állványokról. 


Az óváros romantikus, szűk utcáin sétálva, bármelyik pillanatban összefuthatunk világhírű színészekkel, rendezőkkel és művészekkel és kiérve a kis terekre luxusvillákban gyönyörködhetünk.
  


Az idősebbek bizonyára emlékeznek az „Előzés” című, Vittorio Gassman filmre. 

Az alábbi kis videó kísérőzenéje a film híres slágere.


Találkozás az örökifjú Lütyő felügyelővel.


Saint-Tropez nem csak népszerű üdülőhely, hanem a kultúra, művészet, történelmi látnivalók és tradíciók városa.
Lépten-nyomon előbukkanó kis ajándékboltok mellett, láthatunk galériákat is, ahol, ha eladásra kínálnak egy francia impresszionista festményt, ne gondoljuk, hogy hamisítvány, itt ilyenre is van fizetőképes kereslet, de a hűtő-mágnesek is jól fogynak.

A kisváros fölötti Citadelláról remek kilátás nyílik az öbölre.


Vessünk egy pillantást a kikötőre is!


A turistaparadicsommá vált városkában sok híresség telepedett le. Brigitte Bardot példája nyomán a filmipar szinte megszállta St.-Tropez-t, és világszerte ismertté váltak utcái, terei, jellegzetes látványosságai, sztárok filmsorozatai készültek itt.

Citadelláról festői kilátás nyílik az öbölre, de számtalan vendéglő teraszán ülve is megcsodálhatjuk a panorámát.  A kikötőben méregdrága magánjachtok, vitorlások, motoros és sétahajók színes kavalkádját bámulhatják meg a sétálók.

A városka déli végében áll a XIX. században épült, barokk  templom, ahol Tropez hadnagy mellszobrát őrzik.



                          2013 nyarán                                    Készítette: Vincze Péter

9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez az élménybeszámoló is , köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  2. Minden fotó csodálatosan szép gratulálok.

    VálaszTörlés
  3. St.Tropez-ről elmondtál minden lényegest, élvezetes beszámoló. A képek és a videó jól sikerültek, köszönöm szépen. Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, gyönyörű szép képek értékes beszámoló .

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos a látvány ,és a leírás teljes körű képet nyújt annak is ,aki nem személyesen
    látta...!!...Köszönöm szépen...további jó utazást kívánok.!!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Péter! Csodás utazás , csodás képek, s részletes leírás közel hozza az utazás élményét. További kellemes szép utakat Nektek Klára

    VálaszTörlés
  7. Fenntartom a 2013-ban írottakat. Üdv. janosgyula

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az értékes véleményeket.

    VálaszTörlés