Translate

2013. október 26., szombat

San Diego, egy "mexikói " város Amerikában

San Diego

Az USA nyolcadik legnagyobb városa, nevét onnan kapta, hogy a spanyolok San Diego napján érkeztek ide. Itt lépett először fehér ember Kalifornia földjére.

1542-ben Juan Rodríguez Cabrillo fedezte fel, de később, Don Sebastian Viscaíno, spanyol hajós, térképezte fel a vidéket. Érdekesség, hogy Viscaíno zászlóshajóját, szintén a San Diegonak hívták.

A mexikói-amerikai háború után, Kalifornia, Utah, Texas, Arizona és Új Mexikó államokkal együtt, az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Az aranyláz idején a város gyors fejlődésnek indult.

A történelem során fegyverrel elhódított mexikói területekről, amerikaiak úgy beszélnek, hogy ezek az államok csatlakoztak hozzájuk. Érdekes megközelítés, mintha mi is önként és dalolva csatlakoztunk volna a Szovjetunióhoz.

A tömeges bevándorlás, és 8-10-szeres népszaporulat előrevetíti, hogy amit az amerikaiak fegyverrel elvettek, a mexikóiak a szex-szel visszaszerzik.

Néhány éve Clinton még azzal utasította el a spanyolnyelvű oktatási igényt, „ha nem tetszik, haza lehet menni”. Lehet, hogy pár év múlva már az angol lesz a kisebbségi nyelv.

További vonzereje a városnak, hogy nagyon közel van a mexikói határ, bár ez állandó munkát ad a bevándorlási hatóságoknak. Az autópályák mentén ilyen táblákkal hívják fel az autósok figyelmét, hogy menekülő illegális bevándorlókra számíthatnak.


Az óváros igazi mexikói hangulatot áraszt.





Kis-vonattal bejárhatjuk az óváros nevezetességeit.



A város, kedvező természeti adottságainak köszönhetően, rendkívül népszerű a turisták körében. 
Közel 100 km. hosszú, homokos part, a kellemes éghajlat és a tiszta levegő rendkívül vonzza a látogatókat. 
Márai Sándor is itt élt életének utolsó évtizedében.



Egyéb látnivalók:

Az eredetileg 1888-ban épült Hotel del Coronado gyönyörű természeti környezetben, ideális helyen fekszik a Csendes-óceán homokos partszakasza mentén.

A szállodában és a környékén több filmet is készítettek, de minden bizonnyal leghíresebb 1958-ban forgatott „Van, aki forrón szereti (Some like it hot)”. 

A klasszikussá vált vígjáték híres sztárjai Marilyn Monroe és a két nagy komikus, Jack Lemmon, ill. Tony Curtis.




Nézzünk meg egy videót a városról! 





A Balboa Park:
A város szívében fekvő hatalmas parkban számos múzeum és kulturális központ látható. Minden nemzetnek van itt egy háza, (van magyar ház is), ahol bemutathatja és népszerűsítheti az adott nép kultúráját, de egyben összetartó ereje is, a helyi kisebbségnek.





A Gázlámpás Negyed (Gaslamp Quarter):

A város egyik színfoltja, XIX. századi épületekkel, hangulatos üzletekkel, gyönyörű viktoriánus szállodákkal.



A San Diegó-i Black's Beach az egyik legnagyobb nudista strand, mely hét kilométer hosszan nyúlik végig a tenger mentén. 





A város, jelentős haditengerészeti bázis, több repülőgép-hordozó állomásozik itt, tengeralattjárók és rombolók társaságában.
A helyi bázison található a tengerészgyalogosok két kiképzőhelye közül az egyik. A város tiszteletére négy, különböző típusú hajó is viselte, viseli a „USS San Diego” nevet.
A kikötőben meglátogatható a számos tengeri ütközetben, részt vett, ma már múzeumként működő USS Midway anyahajó.



A fedélzeten, sárga-sapkás veteránok mesélnek a hajóról és az élményeikről, de ki is lehet próbálni, milyen érzés egy ”Tomcat”-ben ülni. Sajnos a felszállási engedélyt nem kaptam meg.




Közvetlenül a hajó mellett találjuk a híres szobrot, mely megörökítette a háborúba induló tengerész búcsúját a kedvesétől.


Nézzünk meg egy videót az anyahajóról!  




                                                     Emlék a Midway-ről

          San Diego  2010                                                               Made by vinpet

3 megjegyzés:

  1. Nem rossz hely, nem hiszem, hogy vágynának vissza Mexicohoz. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  2. A színes szobor egy híres fotó alapján készült, amikor vége lett a háborúnak egy matróz lesmárolt egy ápolónőt.
    A híres fényképet Alfred Eisenstaedt német származású fotós készítette a New York-i Times Square-en, amikor az amerikaiak Japán kapitulálását és a II. világháború végét ünnepelték 1945. augusztus 14-én. Manhattan forgalmas sugárútján felnőttek, gyerekek, katonák és civilek együtt örültek a világbékének. A csókolózó pár azonban más fotósokat is megihletett: az amerikai haditengerészet riportere, Victor Jorgensen egy másik nézőpontból kapta lencsevégre őket - ez a fénykép a New York Timesban jelent meg. Hála a magazinoknak, az ölelkező párról készült felvétel pillanatok alatt a béke és a boldogság jelképévé vált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. A történetet a Life magazin tárta fel, de még ma is sok a kérdőjel.
      San Diego-ban egyébként úgy tartják, hogy a szobor a hadba induló tengerész búcsúcsókját jelképezi.

      Törlés