Translate

2013. október 28., hétfő

Calico a vadnyugati szellemváros

Calico a vadnyugati szellemváros (Calico Ghost Town)

Látogassunk el egy tipikus vadnyugati városba, a volt ezüstlelőhelyre, ahol a filmekből jól ismert környezet fogad. 

A városka története:

A Calico hegység Kalifornia déli részén, a Mojave sivatag szomszédságában fekszik.
1881-ben négy szerencsevadász aranyásó vetődött errefelé, és meglátva a hegyet, elnevezték „Calico colored”-nak, ami annyit tesz, mint karton színű hegy.
Innen ered a városka elnevezése is.

Az aranyásók felfedezték, hogy a hegy, jelentős ezüstöt tartalmaz, gondolták, ha arany nincs, jó az ezüst is, és bányákat nyitottak.

A felfedezésnek gyorsan híre ment, az „ezüstláz” hatására néhány év múlva, mintegy 500 bánya működött, egészen az 1890-es évekig.

A Silver King Mine nevű bánya Kalifornia legnagyobb ezüstbányája volt 1880-as évek közepén.
Volt ott helyettes seriff és két rendőr, két ügyvéd, békebíró és két orvos. Calico Print néven még hetilapot is adtak ki, de volt még Wells Fargo iroda, valamint telefon-és távíró szolgáltatás.
Akkor egy újonnan elfogadott törvény lenyomta az ezüst árát, így már nem érte meg a bányászat, a helyi gazdaság összeomlott, az emberek pedig elköltöztek. Néhányan még próbálkoztak borax bányászattal, de ez is kifulladt.

A város 1881 és 1896 között élte fénykorát, és a századfordulóra az 1600 lakosú város teljesen elnéptelenedett és szellemvárossá vált.


Calico az egykori ezüst bányaváros tovább él múzeum formájában. Az épületek egyharmada megmaradt a többit pedig eredeti fényképek és rajzok alapján újraépítették, mint a szalont, a kovácsműhelyt és a patikát. 

Az egyik épületben van egy fakád, melyre rá van írva, hogy a friss fürdővíz 25 cent, a használt pedig 10 cent. No comment!

Egy eredeti vadnyugati város képe fogadja az odalátogatót, ahol a személyzet is teljesen korhű ruhában van, korhű eszközöket használ, de az étteremben és a boltokban a használhatsz kártyát, persze, nem póker-re gondoltam.Na most bemegyek és iszom egy whiskyt, ebben még Wyatt Earp sem akadályozhat meg.Tehetünk egy körutazást a keskeny nyomtávú Calico Railroad-on, lemehetünk a bányába, még aranymosásra is csábítanak, miközben kaszkadőrök lövik egymást halomra a szalon előtt.
Nézzünk meg egy videót is a”Szellemváros”-ról:             Kalifornia 2010                                                  Made by vinpet

6 megjegyzés:

 1. Köszönöm. Nagyon egzotikus helyen jársz , de jó mert így mi is belenézhetünk abba a világba, amiket csak mozi vásznán láttunk.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm..Péter.Nagyon csodálatos helyekre kalauzoltál...Kellemes hétvégét kívánok neked...Üdvözlettel..Jutka..

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépen köszönöm . gyönyörű helyekre kalauzoltál..További szép hétvégét. jó pihenést kívánok.

  VálaszTörlés
 4. Igazi "wild western", köszönöm szépen. Üdv.:janosgyula

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm Péter, érdekes "kaland".

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm kedves Péter. Ez csodás volt! Üdv: Csilla

  VálaszTörlés