Translate

2013. október 9., szerda

Thaipusam fesztivál


Thaipusam Fesztivál


Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a Batu Caves, ami egy hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang-rendszer. A barlangokba fölvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra. 


A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti „Thai” hónapban amikor „Pusam” csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének. 


Ez a „Thaipusam” egy hindu fesztivál, a Tamil közösség ünnepe.

A fesztivál arról az alkalomról emlékezik meg, mikor Parvati istennő egy mennyei lándzsát ajándékozott a fiának, Murugannak


Murugan, Siva isten fia, és az elefántorrú Ganésa testvére, aki megküzdött a gonosz szellemmel és lándzsájával megölte Soorapadam démont.


Murugan élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a benne rejlő gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság, és még sorolhatnám.


 
Az évente, általában január végén, február elején megrendezett fesztivál idején mintegy 1 millió hívő zarándokol ide. Előtte 48 napos böjtöt tartanak, ez alatt csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is. 

Ez a különleges önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat bemutassák.

A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők és kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek.

A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Indulás előtt a szinte önkívületi állapotban lévő zarándokok testébe kis horgokat akasztanak, és ezek tartják a virágokat, gyümölcsöket és egyéb díszeket.


Sok hívő ún. „Kavadi”-t is cipel.
A Kavadi a legegyszerűbb formában egy félgömb alakú búra, amit az ember a vállán cipel. Gyakran még egy kis kocsit is húznak maguk után, a hátukba akasztott kampók segítségével.
Többen, a szájukat, sőt még a nyelvüket is átszúrják megszentelt lándzsákkal, egyesek hatalmas, isteni szimbólumokkal díszített oltárokat cipelnek végig a lépcsőkön táncolva.
Amikor felérnek ott is papok távolítják el a testükből a lándzsákat és a dárdákat, vérnyom nélkül. Ha mégis vérzik valaki, azt tartják, hogy annak csak spirituális oka lehet, vagy a felkészítő pap nem volt elég képzett.

Ezek a transzállapotban táncoló összeszurkált emberek, egyébként a civil életben ügyvédek, orvosok és üzletemberek, akik másnap már visszatérnek a normál életbe.
 

Murugan a háború istene és a tamil föld patrónusa. Aszkéta élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden nem kívánatos emberi tulajdonságtól.

Nézzünk meg egy videót erről a szentélyről:


                                                                                               Made by vinpet

14 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes,szép..Köszönöm..

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm , érdekes a kultúra és az egész közösség élete.Köszönöm a részletes ismertetést. Szép napot kívánok. Klára

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!! Szép Hétvégét kívánok!!Szeretettel ..Jutka.!!!...

    VálaszTörlés
  4. Murugan élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen ..!!! Nagyon érdekes a kultúrájuk ,és sok érdekességet tudtam meg róluk..!!!... Tudásból ismét gazdagabb lettem...:-))))
    Szép Hétvégét kívánok..!! Üdvözlettel : Mária

    VálaszTörlés
  6. Nagyon érdekes a kultúrájuk, köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép és érdekes világ. Az ember kösse fel a textilest, ha el akar igazodni a sok vallás és felekezet között (Hindi,Buddha,Krisna,Visnu és még ki tudja...). A szingalézek vajon mit hihetnek. Köszönöm szépen, üdv:janosgyula

    VálaszTörlés
  8. Nagyon érdekes !! köszönöm szépen!!

    VálaszTörlés
  9. Ismét érdeklődéssel olvastam el, részletes, érdekes és színes tájékoztatódat, erről a különös világról. Az megdöbbentő, hogy képzett, művelt emberek is vállalják az önkínzást.Valószínű erős tradicionális indíttatásból. Köszönöm szépen. Üdv. janosgyula

    VálaszTörlés
  10. Valóban erős idegzetűeknek való....Köszönöm szépen...!!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm fantasztikus hogy mi mindent tudsz, nagyon érdekes volt, kitünőek a képek.Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  12. Kedves Péter!Köszönöm, hogy ebbe a világba is elkalauzoltál, érdekes volt.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon érdekes,csodálatos világot mutattál be mind a blogodban ,mind s videódon. Köszönöm szépen,szeretettel ~ Éva

    VálaszTörlés