Translate

2013. november 18., hétfő

Las Vegas

Las Vegas
A város spanyol nevének jelentése, legelő, rét, és ahol egykor lovak, tehenek legeltek, ma a szerencselovagok kaszálnak.
A sivatag közepén fekvő várost, a XX. század első éveiben alapították, eredetileg a vasútépítő munkások lakhelyének szánták.
A nagy gazdasági válság idején, a korábbi szigorú törvények is lazultak, engedélyezték a szerencsejátékot, sőt még az utcai piálást is szabad lett. 
Ami azért nagy szó, mert whiskyt, vagy más karakteresebb italt, egész Amerikában, ma is csak papírzacskóban viheted az utcán. Ha zacskóemelgető embert látsz valahol, az nem a papírzsacsit akarja felfújni és vicces kedvében eldurrantani, hanem a piát kóstolgatja.
Egymás után nyíltak a kaszinók, ahol, ha nem nyertél, ami nagyon valószínű, legalább ihattál kedvedre.

A hírekre özönlöttek a turisták és a város, ma a világ egyik legnagyobb szórakoztató központja, ahol az utolsó centedig, illetve az infláció miatt inkább azt mondanám, hogy az utolsó dollárodig, jól érezheted magad. 
Ma évente mintegy 40 millió turista látogat el a városba. Arra nincs adat, hogy mennyi pénzt hagynak ott.

A város fejlődéséhez nagyban hozzájárult a Hoover dam (gát) építése, amely a Colorado folyó vízét felduzzasztva, biztosítja Las Vegas számára azt az irdatlan mennyiségű villamos energiát, ami a káprázatos fényjátékokhoz, és a klimatizáláshoz szükséges.

Visszatérve a városra, a kiépülő infrastruktúra lehetővé tette a hatalmas szállodakomplexumok építését, ma egy 3000 főt befogadó szálloda átlagosnak számít.
Egy szálloda 40-50 hektárnyi területű. Csak a lakhelyünkön a Circus Circus hotelben mintegy 80000 félkarú rabló nyeli a pénzt.

Az első kaszinó a Flamingó hotelben volt, de eleinte elég jelentős veszteséggel működött.
Ehhez kapcsolódik egy ízig-vérig amerikai történet:
Egy játékos nagy tételekben játszva rendszeresen nyert, ezért a kaszinó vezetése kitiltotta a hotelből, mire a játékos kedvű úriember, a nyereményéből megvette az egész kaszinót, és az első dolga volt kirúgni a korábbi vezetést.
Arról már nem szól a fáma, hogy utána saját magától nyert-e.



Sokan csak azért utaznak Las Vegasba, hogy egy kicsit szórakozzanak, érezzék a kellemes bizsergést és veszítsenek néhány dollárt a ruletten vagy a blackjacken, de sok turista csak a látványosságok miatt látogat el Las Vegasba.

Las Vegas központi utcája a 15 km. hosszú Strip, ahol minden szálloda más-más látványosságot kínál. Mindegyik egy-egy várost, vagy országot szimbolizál.


Néhány, a híres szállodák közül:

A Venetian (Velence): 

A fényűző szállodába lépve, máris Velencében érezheted magad. A ragyogó kék égen fehér felhők úsznak, ezt komolyan mondom, a felhők mozognak a mennyezeten, a másik teremben gyönyörű freskókat láthatunk, sőt, még gondolázhatunk is a harmadik emeleten.




A Bellagio hotelben láthatjuk a szökőkutak táncát, ahol gyönyörű dalok ritmusára táncolnak a vízsugarak. 

A most elhangzó dal a szabadságról és a hazaszeretetről szól.




A lobbyban megcsodálhatjuk a színpompás üvegmennyezetet, és az évszaknak megfelelő virágokkal feldíszített recepciót.




A Párizs hotel, az Eiffel-torony kicsinyített másával:





Az angol mondavilágot idéző Excalibur hotel:




A Ceasar Palace, ahol éppen Cher lépett fel:




A Circus Circus, ahol laktunk:




A felsoroltakon kívül, még rengeteg hely kínálja a látványosságait, vulkánkitöréstől, a kalóztámadásig, amit csak el tudsz képzelni. Érdekes társítás, hogy a Dózse palota erkélyéről nézheted a vulkánkitörést.



A Luxor szállodában a piramis tetejéről egy lézernyaláb megy az ég felé, ami még a repülést is zavarja, bár nagyon jó tájékozódási pontot jelent.

Las Vegas régi városközpontját is a Fremont Streetet is újjávarázsolták megtartva eredeti arculatát. Számítógépes vezérléssel kétmillió lámpa fénye kápráztatja el a látogatókat.


A kaszinókkal, boltokkal és éttermekkel szegélyezett fedett sétálóutca ismét kedvelt célpontja a turistáknak. Ott-jártunkkor éppen Ozzy Osbourne koncertezett a sétálóutca színpadán.



A látványos fényeffektusokon és az állandó show műsorokon és kiállításokon kívül, rengeteg programot kínálnak, neves művészek felléptével, Celine  Dion, a Cirque du Soleil társulata, és sokan mások.

A fényeket szinte soha nem kapcsolják ki a városban, csak két alkalommal történt meg, Kennedy elnök és Frank Sinatra halálakor.

Ha több az időd, mint a pénzed számos ingyenes műsort is megtekinthetsz, ezek is nagyon színvonalasak, de mindez csak körítés, hiszen az a cél, hogy minél több pénzt hagyj a kaszinókban.

Nagyon sokféle módon veszítheted el a pénzed, a legtöbb kaszinóban tartanak ingyen bemutatót a különféle játékok szabályairól.

A játék a nap 24 órájában folyik, csillogó-villogó félkarú rablók csábítanak, hogy ülj le és játssz. Hangosan szirénáznak, villognak és csörgetik a pénzed, ha nyersz, majd csendben nyelik el, ha vesztesz.

Te csak veszíthetsz!

Ha játék közben nyersz, az azt jelenti, hogy tovább játszhatsz, amíg el nem veszted az egészet.
A kaszinókban a szűzkezű turistáktól a szenvedélybetegeken át a maffiózókig, gyakorlatilag mindenféle ember megtalálható.
Minden kaszinóban van félkarú rabló, rulett, póker, blackjack és ezernyi egyéb játék.



A város mottója: The city that never sleeps – a város, amelyik sohasem alszik.

Összeállítottam egy kis videót is Las Vegasról, itt megnézheted:

http://www.youtube.com/watch?v=GRSRYu7Y-bg

Házasságkötés Las Vegasban:

Az idelátogatók közül nagyon sokan itt kötnek házasságot, talán a hely szelleme ösztönzőleg hat a könnyelmű döntésekre.
Az előzetes ügyintézés nagyon egyszerű, nem kell helyi lakosnak lenni, ha elérted a felnőttkort, egy helyi irodában (Clark County Marriage License) néhány dollárért megvásárolhatod a szükséges engedélyeket.

A címét is ideírom, hátha valaki kedvet kap: (200 S Third Street).


Kápolnát minden utcasarkon találhatsz, de a szállodákban is van ilyen szolgáltatás. A kápolnák egész éjszaka nyitva vannak, nehogy reggelre meggondold magad.


A praktikus amerikai minta szerint, szolgáltatási csomagokat vásárolhatsz, fényképpel, csokorral, készséges tanúkkal, rózsaszín cadillac-kel, Elvis ruhájú énekessel, és, még amit akarsz.

Szerintem, ha fáradt vagy, jó pénzért még a nászéjszaka feladatait is átvállalják, plusz ÁFA.

A legolcsóbb 200$ körül van, de a határ a csillagos ég, hiszen esketnek repülőn, helikopteren, hőlégballonban, medencében víz alatt, de még ejtőernyős zuhanás közben is.

De ez még semmi, van olyan kápolna, ahol az előtérben megveheted a gyűrűket, bérelhetsz tanukat, a ceremónia után, pedig kiadó szobát kínálnak, mellette egy kis zálogházzal, ha reggelre meggondolnád magad, visszaveszik a gyűrűket.

De ezt még mindig lehet fokozni.

Az csak pénzkérdés, ha esetleg a Grand Canyon-nál, a naplemente aranyló sugarai alatt akarsz frigyre lépni. Itt minden lehetséges, még a lehetetlen is.

A Mcdriveok mintájára, van Mcwedding is, az ablakon beadod a papírokat, araszolsz előre, és a végén már házas emberként hajthatsz tovább.

Ugye milyen romantikus?

A sztárok is előszeretettel kötnek házasságot Las Vegasban, Paul Newmantól, Pamela Andersonig számos híresség fogadott itt örök hűséget, sőt van, aki többször is.

Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt Las Vegasról:



                   2010  Las Vegas                                          Made by vinpet

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter. Mindig nagy élmény egy egy utazásod. Las Vegas is egy különlegesség., sok látvány, de nekem is élményt adott volna Ozzy Ozbourne, kedvenc !!

    VálaszTörlés
  2. Nem "semmi" hely Vegas. Köszönöm szépen érdekes útleírásodat Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Péter! Nagyon szép élményeid vannak.Utazásaid során!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, kívánok még sok szép utat és felvételeket, remélve,hogy azokba majd egyszer én is gyönyörködhetek. Üdv: Anikó

    VálaszTörlés