Translate

2013. november 4., hétfő

Londoni újratöltve

Londoni újratöltve

Ismerkedés Angliával.

Nyelvtanulás:

Mint tudjuk, minden külföldi munkához nélkülözhetetlen a megfelelő nyelvtudás, ezért szerény angoltudásom fejlesztése céljából részt vettem egy angliai nyelvtanfolyamon.
A nyelviskolába a világ minden részéről érkeznek tanulók, és nem csak fiatalok.  Az oktatás kizárólag angolul történik, a jelentkezőket az első napon íratott teszt alapján osztják be közel azonos szintű csoportokba.
A tanulás során, az előmeneteltől függően, van lehetőség csoportváltásra. A hétvégeken kirándulásokat szerveznek, nevezetes angol városokba. Az elhelyezés angol családoknál történik, tehát egész nap gyakorolhatod a nyelvet.    


A képen távol-keleti nebulókkal

Angol szokások:

Mint említettem, én is egy angol családnál laktam, ahol részese voltam a mindennapi életüknek. Ők a nyelviskolával voltak szerződéses viszonyban, a szállás mellett reggelit és vacsorát kaptam. Ely és Paul tipikus középkorú angol házaspár, tipikus angol szokásokkal.
Az első nap, a házirendet tudakolva, megkérdeztem, hogy mikor használhatom a fürdőszobát, mondták, hogy kedden, mert ők hétfőn szokták. Kérésemet, hogy én naponta szeretném használni, kissé értetlenkedve fogadták, de tudomásul vették.
Ez kétségtelen fejlődés, hiszen a középkori Angliában a legtöbb  esküvőt  júniusban  kötötték, mivel a hagyomány szerint, az évi  fürdést májusban végezték el és júniusban még  elég jó szagúak voltak.
Az esetleges kellemetlen szagok  elfedéséért  a menyasszonyok  nagy csokor illatos virágot tartottak kezükben. Ez lett  a későbbi menyasszonyi  csokor. 
A fürdőkád egyébként tele volt rakva cserepes virágokkal, melyeket én rendszeresen kirámoltam, majd vissza.

Még egy kis történelmi visszatekintés:

Régen a fürdő egy nagy, forró vízzel teli kádból állt.
A tiszta vízben való mosdás a ház urát illette meg. Utána a fiai és a ház többi férfitagjai fürödtek, majd  a nők, végül a gyerekek, utolsónak maradva a csecsemők. Időközben a víz olyan piszkos lett, hogy  el is lehetett tűnni benne.

Innen ered a mondás is “Don’t throw the baby out with the bath“ Ne dobd ki a fürdővízzel a gyereket is.
Egy oxfordi polgárról, az 1600-as évek tájáról, fennmaradt feljegyzés szerint, Dr. Grove számára negyedévenként kellett fürdővizet készíteni, mert  tisztaságmániás volt!!! 

Még egy érdekesség: külön csapból jön a meleg (forró), és külön csapból jön a hideg víz. Ezért van az, hogy a mondás szerint az igazi brit bal kezén soha nincsen szőr.  


                                              A tradicionális angol mosdó

A reggelihez a hagyományos English Breakfast tartozékait tálalták fel, melynek a felét sem tudtam megenni, melyen nagyon csodálkoztak, hiszen azt hallották, hogy a magyarok sokat esznek. /na meg állandóan fürödnek/


A kép nem teljes, hiányzik a véreshurka, és utána yoghurt, sajt. / nem is tudom felsorolni / Egy kis érdekesség: a breakfast szó jelentése, az előző napi vacsora óta tartott böjt megszakítása, breaking the fast.

Diner, az egy szent dolog, mindennap 6 órakor tálalnak, nagy illetlenség elkésni. Általában jellegzetes angol ételeket készítenek, pl. Yorkshire pudding, Shepherd’s pie stb. Az étkezésnél a villának a domború oldalát használják, egy kis darab húst felszúrnak a villa hegyére, és ez tartja a domború oldalra felkent krumplit vagy egyebet. Aki a homorú oldalt használja, az, szerintük lapátolja magába a kaját, tehát zabál. /mint én is/ 


A dinerhez mindig felbontanak egy üveg italt is. Az étkezéssel úgy kell iparkodni, hogy 7 órakor kezdődik a BBC híradó, akkor már a TV előtt kell ülni egy pohár itallal a kezedben. 

        Egy könnyű vacsora sherryvel

Az angol otthonok ezernyi csecsebecsével vannak díszítve, én póriasan csak szir-szar-nak hívom ezeket. Egy kandalló-párkány nem létezhet anélkül, hogy tele legyen rakva ezekkel az apróságokkal.


Közlekedés.

Külön meg kell szokni az ellentétes irányú közlekedést. Első nap szaladtam a busz után, még szerencse, hogy nem értem el, mert később rájöttem, hogy az ellenkező irányba megy.
A sofőrnél kell jegyet venni, de célszerű előre kiszámolni a viteldíjat, mert nem ad vissza. Igaz, hogy a megállóban türelmesen állnak sorban, de az udvariasság nem erős oldaluk.
Amikor a buszon átadtam a helyemet, nem értették, hogy miért állok fel, ha nem akarok leszállni. Az emeletes busz felső szintje tele van dobálva szeméttel, üres italos konzervdobozok gurulnak előre-hátra, az utasok a tiltás ellenére dohányoznak.
Az viszont szuper dolog, hogy a reggeli iskolakezdésnél, ill. délután, a forgalmas útkereszteződéseknél un.” lollipop-ladyk” megállítják a forgalmat, amíg a gyerekek átkelnek. A név valószínűleg a tábla alakjából származik. / lollipop –nyalóka /
Egyébként az angolok úgy mennek át a piroson, mintha kötelező lenne. Aki kivárja a zöld jelzést, az nagy valószínűséggel „turista”.


Autóvezetés:

Képzeld el, hogy Angliában autózol és már elég zavarodott vagy, hiszen a baloldalon kell közlekedned, aztán meglátod ezt a táblát:


és egy pár méter múlva meg is érkezel ide ...


Utcai artisták.

Nagyon sok helyen látni utcán fellépő művészeket, rajzolókat, akik különféle, de színvonalas produkcióval szórakoztatják a járókelőket, és többnyire valamilyen nemes ügy érdekében gyűjtenek.


3D rajz a Waterloo Station előtt
Fogadás:

Angliában mindenre és mindennek az ellenkezőjére is lehet fogadni.

Példázza ezt az alábbi kis eredeti angol story. Egy idős lady bemegy az Angol Bankba és többszázezer fontot kíván betenni. Az összeg nagysága miatt igazgató fogadja nagy-nagy tisztelettel.
A hivatalos rész elintézése után az igazgató sűrű bocsánatkérések közepette, de kíváncsiságának nem tudván ellenállni, megkérdezi a ladyt, hogy tett szert ekkora összegre.
Fogadáson nyertem, válaszolja a lady, de szívesen fogadok önnel is. Fogadjunk 1,000 fontba, hogy az ön heréi szögletesek. Az igazgató elképed, de gondolja, hogy ilyen könnyen még nem keresett pénzt, ezért beleegyezik.
Jó, mondja a lady, akkor, holnap 10 órakor az ügyvédemmel megjelenünk és eldöntjük a fogadást. Másnap az igazgató izgatottan várja a ladyt, előtte azért biztos, ami biztos alapon leellenőrzi a dolgot.
Megérkezvén a lady kéri, hogy had tapintsa meg a heréit, hogy meggyőződjön a valóságról. Természetesen minden rendben van, a lady szó nélkül átadja az összeget. Az igazgató nem tudja megállni, hogy ne kérdezze meg.
Drága asszonyom, mi volt ebben az üzlet önnek, hiszen nyilvánvaló volt, hogy veszíteni fog. Az igaz, feleli a lady, de fogadtam 10,000 fontba az ügyvéd úrral, hogy ma délelőtt 10 órakor a markomban tartom az Angol Bank igazgatójának a heréit.


A pub-ban:

A pubokat, tekinthetjük Anglia egyik jelképének. Fantáziadús neveket adnak nekik.  Az első pub neve, amiben voltam: „Painted Lady”, ahol rögtön érdekes tapasztalatra tettem szert.
Végigcsodálva a rengeteg csapoló helyet, kiválasztottam a legszebb színű sört, majd belekóstolva, kiderült, hogy almabor / cider /, természetesen az összes többi csapból sört mértek.
Volt más kalandom is, egyszer azt kértem a csapostól, hogy keverjen össze egy világos sört sötétbarnával. Helyi ismeretek híján úgy kértem, hogy: „a pint of mix please”.
Később olvastam egy Angliában élő magyar hölgy könyvét, melyben az általános útmutatások mellett, szó volt a pub-ban használatos kifejezésekről is. Helyesen, tehát úgy kellett volna kérnem, hogy” a pint of half and half please”.
Na, legközelebbi utam során, büszkén, mint aki már igazi angolként is tud sört rendelni, a fenti módon kértem. A csapos: „what?”, gondoltam biztos bevándorló és még nem ismeri a helyi szlenget, ezért szép lassan elismételtem a kérésemet, hogy ő is megértse.
Nézett rám, majd kis idő múltán látszott a szemén a megvilágosodás: „oh, you want a mix.”                                 Egy tipikus angol pub kívülről és belülről


Aki nagyon szomjas és nem akar állandóan rendelni, kérhet, egy „beer tower”-t is.
A pubokban étkezni is lehet, a kisebb helyeken csak snack-et, nagyobb puboknak van külön étterem részük is, ahova a rendelt italt utánad viszik.
Feleségemmel történt meg, hogy meleg sört kapott / ez is angol specialitás /, szerette volna elveszíteni, de a pincér mindenhová utána vitte.

A gyorsétkezdék speciális kínálata a „fish and chips”, de a kergemarhakór idején lambburgert is kínáltak / birkaburger /, ami azért volt meglepő, mert a fertőzés eredeti alanyai a birkák.


Londoni nevezetességek:

A Piccadilly Circus: Egy londoni városnéző sétát érdemes a Picadilly Circus-nél kezdeni, innen szinte minden elérhető közelségben van. A Piccadilly Circus nappal és esti fényben.

A Leicester Square az Odeon mozival és Chaplin szoborral


Londoni telefon


                                                             A Chinatown

A Soho

Az őrségváltás:


A Piccadilly-ről, néhány perces sétával eljuthatunk a Buckingham Palace-hoz, ahol megnézhetjük a hagyományos őrségváltást. Az angol túlzásokra jellemzően, még a lovakon is „láthatósági mellény” van.

A Pall Mall lovas őrségeMint tudjuk, a lónak négy lába van, de baleset azért előfordulhat.
A St. James Park bejárata és kedves lakói

Westminster:

Westminsterben található a Parlament. Ez a világ egyik legrégebbi demokráciájának központja, amelyet a „parlamentek anyjának” is neveznek.
A brit parlament két házra oszlik: a főrendek alkotta Felsőházra (House of Lords), valamint a megválasztott képviselőkből álló Alsóházra (House of Commons).
A Felsőház a palota leggazdagabban díszített termében ülésezik, melyben az uralkodó szín a vörös. Itt találjuk a királynő aranyozott trónját is. Az uralkodó ezen a trónszéken ülve mond beszédet a Parlament megnyitásakor.
A Big Ben (Nagy Béni) a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja. Eredetileg ez a harang elnevezése volt, ma azonban a hivatalosan St. Stephan’s Tower-nek nevezett tornyot, mindenki csak Big Ben-ként ismeri. 
A Parlament a Westminster- apátsággal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi. 


A Parlament a Big Ben-nel

A Da Vinci Code című regény megjelenése óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a Westminster Abbey iránt, külön turistautakat szerveznek a regényben szereplő nevezetes helyszínek látogatására, ezért nagy a tolongás Isaac Newton síremléke előtt. Aki nem tudja az összefüggést, olvassa el a regényt.A Westminster Abbey kívülről és belülről


  Isaac Newton síremléke


A Trafalgar Square, Nelson admirális emlékoszlopával


A Harrods áruház
                                             A London Eye és a kilátás

A Tower:
A Themze partján épült erődítmény, melynek az építését Hódító Vilmos rendelte el. Az épületegyüttes, az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, és csillagvizsgáló is volt. 
Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket. Az 1894-ben épült hídnak, a Tower Bridge -nek, nincs történelmi kapcsolata az erőddel.
A Tower őreit, akiket Yeomen Warder-nek, vagy a köznyelvben, Beefeater-nek, azaz, marhahúsevőknek neveznek, egyben idegenvezetők is és turistalátványosságnak számítanak.
Az őrök minden este végrehajtják a Kulcsok Szertartását, és a tornyot bezárják éjszakára. A Tower ünnepélyes bezárását, 1340 óta mindennap végrehajtják. Még egy német bombatámadás alatt is végigcsinálták a ceremóniát.
Az erődítmény udvarán hollókat láthatunk, mert a legenda szerint addig áll fenn az angol királyság, amíg hollók laknak a Tower-ben. Azért, hogy a királyság fennmaradását biztosítsák, a Tower őrei közül egy, hivatalosan is felel a hollókért. 
II. Károly egyszer elrendelte az elköltöztetésüket, mert letojták a csillagvizsgáló távcsöveit, de végül a csillagvizsgálót költöztették el Greenwich-be.


Kísértetek: 
Azt mondják, hogy Boleyn Anna királynő, akit VIII. Henrik felségárulással vádolt, és lefejeztetett, néha a torony körül sétál, hóna alatt a levágott fejével. Mások szerint, a szintén itt kivégzett Howard Katalin szelleme kísért.A legenda szerint a beefeater gin is, az őrködő úriemberekről kapta a nevét. Ugyanis a Tower mellett üzemelt egy szeszfőző manufaktúra mely a nemes borókapálinkát állította elő. 
Az itt dolgozók látták, hogy az őrszemek gyakran kaptak marhahúst fizetésük kiegészítéseként, és ezért elkezdték maguk között beefeater nek hívni őket. 
A hangzatos és akkora már jól ismert név ötletet adott a gin-főzőknek és a jobb eladás reményében elnevezték Beefeater-nek a borókalöttyöt. Így alakult ki a mai napig méltán kedvelt Beefeater London Dry Gin neve!A Tower Bridge

Rengeteg nevezetességet lehetne még Londonból bemutatni, de ennek a kis úti beszámolónak a keretében képtelenség erre vállalkozni.
Elég csak utalnom a City-re és a St. Pál katedrálisra, a Hyde park-ra, a Madame Tussaud panoptikumra, és még sorolhatnám.
A város megismerésére, legalábbis nagy vonalakban, a legjobb módszer, ha részt veszünk egy buszos városnézésen, és egy Themze-i sétahajózáson, majd sietve betérünk egy pubba.
Egyébként az utcák koszosak, a metro zsúfolt és lehangoló. Itt is élnek szép számmal hajléktalanok, ha reggel elszállítják a szemetes konténert, előtte megkopogtatják, hogy nem alszik-e benne valaki.
Ha sétád során hosszú, kanyargó sorokat látsz, ott valószínűleg kedvezményes árú színházjegyet lehet kapni.

Az angol nőkről:

Őszintén meg kell mondani, az angol nők nem szépek, a magyar lányoknak a nyomába sem érhetnek.
Ha látsz az utcán egy szép nőt, az valószínűleg turista. Gyakorlati tapasztalatot nem szereztem, de az alábbi kis párbeszéd azért jellemző:
        
„Bíró: /szigorúan / Vádlott, nem szégyelli magát, megerőszakolt egy halott nőt.

Vádlott: /döbbenten / Halott volt? Bíró úr, én azt hittem, hogy angol. „

Még egy érdekesség:

A középkori Angliában az emberek nem szeretkezhettek, csak a király jóváhagyásával (természetesen a királyi családra ez nem vonatkozott).
Mikor egy család gyereket akart a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek.
A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.) azaz paráználkodás a király engedélyével.
Innen ered a mai "fuck" angol szó.

Készítettem Londonról egy kis videó összeállítást is, melyet szíves figyelmetekbe ajánlok: 

Angliát, különcségével együtt, megszeretni egy perc is elég, de felfedezni egy élet is kevés. Ha megkérdezel egy angolt, hogy mit eszik vacsorára, biztos, hogy azt mondja, hogy „I will have some take away”, ami azt jelenti, hogy egy elvitelre berendezett étteremből rendeli meg a vacsorát.

                     London 1992-2009                                           Made by vinpet
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése