Translate

2013. december 30., hétfő

Andalúzia, Cordoba



Cordoba



A város a Sierra de Cordoba déli lábánál, a Guadalquivir folyó mellett épült. A település megőrizte mór jellegét, akik lenyűgöző kulturális örökséget hagytak maguk után. A mór uralom idején itt volt a művészet, a kultúra, a tudományok és különösen az orvostudomány központja.


Gazdag történelmi múltjának köszönhetően, Andalúzia mór-keresztény műemlékvárosa, a Világörökség része.


Ezt az andalúz várost régen különböző hangzatos nevekkel ruházták fel, hívták a Nyugat Konstantinápolyának és a kalifák városának is. A rómaiak, mórok és arabok ideje alatt mecsetek, luxuspaloták, fürdők épültek.


Jelenlegi fellendülését a turistáknak köszönheti, és bár spanyol tengerparttal nem rendelkezik, mégis egyre közkedveltebbé válik kultúrája miatt.

Mediterrán város lévén télen nincs fagy, nyáron viszont a hőség tombol, Európa szerte ezen a környéken a legmelegebb a nyár. Július, augusztus a legmelegebb hónapjai, amikor még csapadékmentes is ráadásként.

A város hangulata, építészete, a fehérre festett házak, a boltíves kapualjak, erkélyeken elhelyezett színes virágok teszik hangulatossá. A kovácsoltvas asztalok és székek, virágtartók, szinte mindenhol felfedezhetőek.

Nézzünk meg egy videót a városról!   
http://www.youtube.com/watch?v=mjuGVpoMwkU


Mezquita: 
A nyugati világ legnagyobb mecsete. Az iszlám kalifátus nagy muszlim dinasztiája, az Omajjádok korának kiemelkedő vallási építménye. A Mezquita, vagyis a Nagy Mecset története a 8. századra nyúlik vissza, amikor a mórok megérkeztek és egy vizigót templomot találtak Cordoba központjában.

A mór időszakban épült nagymecsetet, az arabok kiűzése után, újra keresztény templommá alakították át, s ma is ebben a formában működik. Különlegességét ez az építészeti kettősség adja.

A mecset gyönyörű oszlopcsarnokaiból jó néhány áldozatul esett a modernizálásnak, a legenda szerint a király, amikor meglátta a felújítás eredményét, maga is megbánta, hogy engedélyt adott hozzá.
A hatalmas, a mór stílusok közül is többet magában hordozó templom közepén egy katolikus templom áll. Aki itt belép, valóban elakad a lélegzete.


A mecset kívülről nem különösebben látványos, egyszerű kopár falak veszik körül. Belül 856 márványoszlop hordozza a boltíveket, melyek fölött egy második ívsor is emelkedik.


Annál szebb látvány fogad, belépve a Megbocsátás kapuján, a Narancsudvarba, ahol permetező szökőkút, sudár pálmák, örökzöld ciprusok, virágzó narancsfák kápráztatják el a látogatót. 


Bár az építmény a Mária mennybevitele nevet viseli, ma is, mint Mezquita ismert.


Alcazar:

A történelmi városrészben a folyó partján emelkedik az Alcazar de los Reyes Cristianos, a királyi palotaerőd, az inkvizíció egykori székhelye.
A masszív falak és a tornyok a mór időkből származnak, de legtöbbjük XI. Alfonz uralkodása alatt jött létre a 14. században. Eredetileg négy tornyából három maradt meg, a negyediket a 19. században rombolták le.
Számos gyönyörű római mozaikot és a 3. századból származó márvány szarkofágokat láthatunk a várban. 

Az Alcazar körül arab stílusban kialakított díszes medencék, szökőkutak és szép kertek adnak tökéletes hátteret a különböző nyáresti rendezvényekhez.
Az épület előtt található a Camposanto de los Mártires, mely egykor a keresztény vértanúk vesztőhelye volt.

A turisták elsősorban gyönyörű kertjéért szokták felkeresni. A kalifák egykori rezidenciája a gyönyörű díszkerttel, a mozaikokkal, a tarka virágokkal, a levegőt hűsítő medencékkel és csobogókkal Versailles kertjére emlékeztet.



Kolumbusz engedélyt kér amerikai útjára a Katolikus Királyoktól, Ferdinándtól és Izabellától.
 
A Római híd a Calahorra-toronnyal:

Augustus császár idején építették a Guadalquivir folyó felett átívelő, 225 m hosszú Római-hidat, a Puente Romanot
Utolsó rekonstrukciója 2006-ban történt, azóta a hídon csak gyalogosan lehet közlekedni. A hídfő mellett áll a Torre de la Calahorra, melyet 1369-ben építettek Cordoba védelmére.
A 18. század során a toronyban börtön működött, a 19. században pedig már leányiskola.
Jelenleg egy kulturális intézménynek ad helyet, ahol interaktív előadások keretében mutatják be a 10. századi Cordoba életét, amikor három kultúra, a keresztény, a zsidó és a muszlim élt egymás mellett. 

Cordoba éppolyan lenyűgöző ma, mint volt évszázadokkal ezelőtt. Kevesen tudják, hogy a 10. században Európa egyik legfontosabb városa volt.
Lakói a legkülönbözőbb vallások képviselőiként békében éltek együtt, nagy filozófusok, tudósok és művészek választották lakhelyül ezt a csodás helyet.

 




Az óváros, a zsidó negyed:


A Mezquita mecset mellett található a festői Barrio de la Judería, a zsidó negyed, ahol a zegzugos kis utcácskákban bóklászhatunk és megcsodálhatjuk, a virággal teli, árnyas belső udvarokat, a "patio-kat" és a színes csempeborítású falakat.


Köpcös fegyverhordozója kíséretében, itt vívta elkeseredett szélmalomharcát Don Quijote, a búsképű lovag, és próbálta elnyerni a szépséges Dulcinea kegyeit. Cervantes szülőháza Cordobában található.

                Cordoba 2011                                  Készítette: vinpet

                                                


5 megjegyzés:

  1. Jártam itt és ez volt életem egyik legnagyobb élménye

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen .! Csodálatos látványban van része aki ellátogat erre a gyönyörű helyre...,:)..Üdvözlettel . Mária

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm valóban elkápráztató a hely fantasztikus a templom és a növényzet is igen buja persze nincs fagy, lehet hogy pár év se kell és már nálunk is ilyen lesz amilyen most az időjárás. Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos , köszönöm szépen Kedves Péter!

    VálaszTörlés
  5. Szép andalúz város, el lehetne "andalognom" benne. Köszönöm szépen. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés