Translate

2014. március 31., hétfő

San FranciscoSan FranciscoHa nem lelkesedsz az amerikai életérzésért, de mégis szeretnél látni valamit Amerikából, akkor feltétlenül látogass el ebbe a városba. Itt szinte minden amerikai jellegzetesség fellelhető, de mégis olyan érzésed van, hogy egy európai várost látsz Amerikában.

A meredek utcák, a viktoriánus faházak, a gyönyörű kilátás az óceánra, és a sokszínű lakosság egyedülálló hangulatot kölcsönöz a városnak.

San Francisco-t spanyol telepesek alapították a Golden Gate-szoros partján.

A település az aranyláz idejében szinte egyik napról a másikra növekedett. A város közbiztonsága a mélypontra zuhant, a pisztoly és ököljog uralkodott.

A Szent András törésvonalon fekvő várost, az 1906-os nagy földrengés majdnem teljesen lerombolta, és az újjáépítés, a helyzet normalizálódását is magával hozta.

Ma a világ egyik leglátogatottabb, és a nyílegyenes utcáknak köszönhetően, a legkönnyebben felfedezhető helye.

A város gyakran ködbe burkolózik, Sír Francis Drake a nagy angol tengerész, felfedező, (és mellesleg kalóz), itt hajózott el a Golden Gate öböl előtt, de a ködben nem vette észre.


Golden Gate:
A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A nevét onnan kapta, hogy a lenyugvó nap sugarai aranyszínűre festik. Nagy kár, hogy a ködös, párás idő miatt, ez évente csak néhány alkalommal látható. A Golden Gate híd, előtérben a tervező, Joseph Strauss szobra.
Fisherman Wharf (Halász rakpart):

A kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. A 39-es móló (Pier 39) különleges élményt nyújt a látogatóknak. A kikötő legkedveltebb lakói az oroszlánfókák, akik a nagy földrengés elől menekültek ide, és olyan jól érzik itt magukat, hogy elzavarni sem lehet őket.Alcatraz:
A hírhedt börtönsziget, melyet a felfedező spanyol hajós Juan Manuel de Ayala, a szigeten talált sok pelikánról, los Isla de los Alcatraces- nak keresztel, ami spanyolul pelikánt jelent.

Először világítótoronyként használták, csak, később lett börtön, ma, pedig múzeumként látogatható. A köznyelv csak „Sziklának” nevezi. A leghíresebb rab Al Capone volt.


A börtön 29 éves működése alatt 36-an próbáltak megszökni, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 rab, pedig megfulladt, 5 rab sorsa ismeretlen, de halálukat valószínűsíti a rendkívül hideg víz, a rengeteg cápa és a kiszámíthatatlan áramlások. Megszökni innen csak a filmekben sikerült.


A Cable Car:
Nincs olyan kép, nem készítenek olyan filmet San Fransisco-ról, ahol ne láthatnánk a „kábelkocsikon” kapaszkodó embereket. A város három nagy dombra épült, egymásra merőleges utakkal, és amikor a lóvasút lecsúszott a meredek lejtőn a közlekedést a cable car-ral oldották meg. 


A kocsikat vontató drótkötelet eredetileg egy központi gőzgép mozgatta, és a sötétben petróleumlámpákkal világítottak. Ma elsősorban turistalátványosság.

Nézzünk meg egy korabeli filmet! http://www.youtube.com/watch_popup?v=NINOxRxze9kEgyéb látnivalók:
Az Union Square az USA harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Minden megtalálható itt, az egyszerűtől a luxusig. Itt van a Levi’s farmer központja, az Embarcadero pedig, egy nyolcemeletes áruház, mely San Francisco legnagyobb bevásárlóközpontja.
San Fransisco köztudottan az egyik legliberálisabb város, külön negyede van a homoszexuálisoknak, szivárványszínű zászlókkal díszítve, nem beszélve a számos meleg bárról.
  

A meredek utcák látványnak is csodálatosak, a közlekedésről nem is beszélve.
A világ legeslegkacskaringósabb utcáját, a Lombard Streetet, is itt találjuk. Fantasztikus látvány!
 

Nézzünk meg egy videót San Francisco-ról!              USA Nyugati Part 2010                                      Made by vinpet


6 megjegyzés:

 1. Köszönöm Péter.Azt hiszem még is megelevenedett a mozi vászon , sok film készült San-Francisco utcáin. Oly ismerős a híd, a kábelkocsi, a bevásárló negyed, a nyíl egyenes utak és a
  világ talán legkacskaringósabb utcáját . Nem jártam soha ott még is olyannak tűnt mintha ott jártam volna.Kívánok további sikeres videót. Kellemes ünnepeket kívánok. Szeretettel Klára

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm! Péter.Kellemes ünnepeket..Üdv.Jutka..

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm további nagyon jó utakat és kellemes husvétot kivánok. Üdv.Irén

  VálaszTörlés
 4. Csodaszép,látványos, tartalmas összeállítás!
  Köszönöm szépen Kedves Péter az élményt.
  Szeretettel : Éva :-)

  VálaszTörlés
 5. "Csudi" világ, olyan szemléletesen bemutattad,- a videót is megnézve - hogy már nem is kell olyan távolra
  elutazni. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

  VálaszTörlés