Translate

2014. március 31., hétfő

San Francisco



San Francisco



Ha nem lelkesedsz az amerikai életérzésért, de mégis szeretnél látni valamit Amerikából, akkor feltétlenül látogass el ebbe a városba. Itt szinte minden amerikai jellegzetesség fellelhető, de mégis olyan érzésed van, hogy egy európai várost látsz Amerikában.

A meredek utcák, a viktoriánus faházak, a gyönyörű kilátás az óceánra, és a sokszínű lakosság egyedülálló hangulatot kölcsönöz a városnak.

San Francisco-t spanyol telepesek alapították a Golden Gate-szoros partján.

A település az aranyláz idejében szinte egyik napról a másikra növekedett. A város közbiztonsága a mélypontra zuhant, a pisztoly és ököljog uralkodott.

A Szent András törésvonalon fekvő várost, az 1906-os nagy földrengés majdnem teljesen lerombolta, és az újjáépítés, a helyzet normalizálódását is magával hozta.

Ma a világ egyik leglátogatottabb, és a nyílegyenes utcáknak köszönhetően, a legkönnyebben felfedezhető helye.

A város gyakran ködbe burkolózik, Sír Francis Drake a nagy angol tengerész, felfedező, (és mellesleg kalóz), itt hajózott el a Golden Gate öböl előtt, de a ködben nem vette észre.


Golden Gate:
A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A nevét onnan kapta, hogy a lenyugvó nap sugarai aranyszínűre festik. Nagy kár, hogy a ködös, párás idő miatt, ez évente csak néhány alkalommal látható. A Golden Gate híd, előtérben a tervező, Joseph Strauss szobra.




Fisherman Wharf (Halász rakpart):

A kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. 











A 39-es móló (Pier 39) különleges élményt nyújt a látogatóknak. A kikötő legkedveltebb lakói az oroszlánfókák, akik a nagy földrengés elől menekültek ide, és olyan jól érzik itt magukat, hogy elzavarni sem lehet őket.



Alcatraz:
A hírhedt börtönsziget, melyet a felfedező spanyol hajós Juan Manuel de Ayala, a szigeten talált sok pelikánról, los Isla de los Alcatraces- nak keresztel, ami spanyolul pelikánt jelent.

Először világítótoronyként használták, csak, később lett börtön, ma, pedig múzeumként látogatható. A köznyelv csak „Sziklának” nevezi. A leghíresebb rab Al Capone volt.


A börtön 29 éves működése alatt 36-an próbáltak megszökni, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 rab, pedig megfulladt, 5 rab sorsa ismeretlen, de halálukat valószínűsíti a rendkívül hideg víz, a rengeteg cápa és a kiszámíthatatlan áramlások. Megszökni innen csak a filmekben sikerült.


A Cable Car:
Nincs olyan kép, nem készítenek olyan filmet San Fransisco-ról, ahol ne láthatnánk a „kábelkocsikon” kapaszkodó embereket. A város három nagy dombra épült, egymásra merőleges utakkal, és amikor a lóvasút lecsúszott a meredek lejtőn a közlekedést a cable car-ral oldották meg. 


A kocsikat vontató drótkötelet eredetileg egy központi gőzgép mozgatta, és a sötétben petróleumlámpákkal világítottak. Ma elsősorban turistalátványosság.

Nézzünk meg egy korabeli filmet! http://www.youtube.com/watch_popup?v=NINOxRxze9k







Egyéb látnivalók:
Az Union Square az USA harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Minden megtalálható itt, az egyszerűtől a luxusig. Itt van a Levi’s farmer központja, az Embarcadero pedig, egy nyolcemeletes áruház, mely San Francisco legnagyobb bevásárlóközpontja.




San Fransisco köztudottan az egyik legliberálisabb város, külön negyede van a homoszexuálisoknak, szivárványszínű zászlókkal díszítve, nem beszélve a számos meleg bárról.
  

A meredek utcák látványnak is csodálatosak, a közlekedésről nem is beszélve.
A világ legeslegkacskaringósabb utcáját, a Lombard Streetet, is itt találjuk. Fantasztikus látvány!
 

Nézzünk meg egy videót San Francisco-ról!







              USA Nyugati Part 2010                                      Made by vinpet


6 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter.Azt hiszem még is megelevenedett a mozi vászon , sok film készült San-Francisco utcáin. Oly ismerős a híd, a kábelkocsi, a bevásárló negyed, a nyíl egyenes utak és a
    világ talán legkacskaringósabb utcáját . Nem jártam soha ott még is olyannak tűnt mintha ott jártam volna.Kívánok további sikeres videót. Kellemes ünnepeket kívánok. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Péter.Kellemes ünnepeket..Üdv.Jutka..

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép , köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm további nagyon jó utakat és kellemes husvétot kivánok. Üdv.Irén

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép,látványos, tartalmas összeállítás!
    Köszönöm szépen Kedves Péter az élményt.
    Szeretettel : Éva :-)

    VálaszTörlés
  6. "Csudi" világ, olyan szemléletesen bemutattad,- a videót is megnézve - hogy már nem is kell olyan távolra
    elutazni. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés